nyheder 06. juli 1988

WEBVTT

1
00:00:06.670 --> 00:00:09.390
Godaften og velkommen til Roskilde Lokal TV.

2
00:00:10.490 --> 00:00:12.610
Allerførst i aften bringer vi en ekstra udsendelse.

3
00:00:13.850 --> 00:00:15.630
Hvem kender ikke Dagrup Fritidscenter?

4
00:00:16.950 --> 00:00:19.050
For mindre end 2,5 timer siden indløb

5
00:00:19.050 --> 00:00:21.690
der en brandalarm til Roskilde Brandvæsen.

6
00:00:22.710 --> 00:00:24.330
Her kommer de dramatiske minutter.

7
00:04:13.760 --> 00:04:18.800
Det er også en udtalelse fra Folkene bag,

8
00:04:19.079 --> 00:04:20.560
hvad der skal ske med centeret.

9
00:04:21.160 --> 00:04:23.160
Nu går vi over til det ordinære program.

10
00:04:23.480 --> 00:04:25.140
Det vil sige, at vi giver ordet til

11
00:04:25.140 --> 00:04:28.160
Peter Frimann og Mogens Koppel Hansen for TV

12
00:04:28.160 --> 00:04:28.560
-køkkenet.

13
00:04:30.740 --> 00:04:32.680
Ja, som vi ser så er vi jo

14
00:04:32.680 --> 00:04:33.460
trukket udendørs.

15
00:04:34.300 --> 00:04:35.740
Det er jo en skøn sommer vi har,

16
00:04:36.040 --> 00:04:37.920
så vi har valgt at lave lidt grill

17
00:04:37.920 --> 00:04:38.220
i dag.

18
00:04:39.260 --> 00:04:42.460
Og for at starte rigtigt på grillen, så

19
00:04:42.460 --> 00:04:44.180
må vi nok lige snakke en lille smule

20
00:04:44.180 --> 00:04:44.760
om sikkerhed.

21
00:04:45.320 --> 00:04:46.940
Vi ved jo, at hvert år sker der

22
00:04:46.940 --> 00:04:48.760
jo alt for mange ulykker.

23
00:04:49.420 --> 00:04:51.860
På grund af blandt andet optænding af grillen.

24
00:04:52.160 --> 00:04:53.940
Så Mogens, hvad kan du sige om sikkerheden

25
00:04:53.940 --> 00:04:54.340
med grillen?

26
00:04:55.060 --> 00:04:57.860
Sikkerheden med grillen, i mine øjne så skal

27
00:04:57.860 --> 00:05:00.340
alt foregå stille og roligt omkring en grill.

28
00:05:01.100 --> 00:05:01.700
Det er jo hygge.

29
00:05:03.240 --> 00:05:04.240
Jeg ved ikke om I kan se det,

30
00:05:04.360 --> 00:05:06.620
men inden man starter for lige at tage

31
00:05:06.620 --> 00:05:08.460
det, så skal man lægge kød på.

32
00:05:08.540 --> 00:05:09.480
Så skal det se sådan ud her.

33
00:05:10.420 --> 00:05:14.180
Man skal enten bruge briketter, bruge kul.

34
00:05:15.160 --> 00:05:18.260
Man skal komme heller for meget på, end

35
00:05:18.260 --> 00:05:19.060
for lidt på.

36
00:05:19.380 --> 00:05:21.120
Og ud fra det, så man er fri

37
00:05:21.120 --> 00:05:22.380
for at tænde efter.

38
00:05:22.860 --> 00:05:23.940
For det er mange gange, når man tænder

39
00:05:23.940 --> 00:05:26.420
efter, at problemerne kommer.

40
00:05:26.720 --> 00:05:27.900
Man skal starte en lille bunke.

41
00:05:29.180 --> 00:05:30.140
Starte i god tid.

42
00:05:30.700 --> 00:05:32.820
Vi har startet tre kvarter.

43
00:05:33.120 --> 00:05:34.100
Tre kvarter før.

44
00:05:34.780 --> 00:05:36.060
Og som man kan se, så er den

45
00:05:36.060 --> 00:05:36.920
faktisk helt hvid nu.

46
00:05:37.020 --> 00:05:38.360
Så den er simpelthen perfekt nu.

47
00:05:39.760 --> 00:05:40.920
Sikkerhedsmæssigt har det ikke noget at gøre med,

48
00:05:41.000 --> 00:05:42.020
om kulen er hvid eller ikke.

49
00:05:42.080 --> 00:05:44.680
Men resultatmæssigt har det meget at gøre med.

50
00:05:44.940 --> 00:05:46.220
Du får kun et fornuftigt resultat.

51
00:05:46.360 --> 00:05:47.100
Der er ingen glade ører.

52
00:05:48.380 --> 00:05:51.380
Og lad være at tænde efter.

53
00:05:52.340 --> 00:05:54.180
Det er derfor, at vi vil have, at

54
00:05:54.180 --> 00:05:55.360
I bruger lidt mere kul.

55
00:05:55.820 --> 00:05:57.300
Og det er ikke en stor investering i

56
00:05:57.300 --> 00:05:57.880
en postgrillkul.

57
00:05:58.080 --> 00:05:59.920
Nej, det er en billig investering.

58
00:06:00.080 --> 00:06:01.620
Om man skal bruge grillkul, eller om man

59
00:06:01.620 --> 00:06:02.540
skal bruge briketter.

60
00:06:03.000 --> 00:06:03.720
Det er sådan en smags.

61
00:06:04.260 --> 00:06:06.100
Altså vi kan jo sige, at briketter holder

62
00:06:06.100 --> 00:06:06.500
længere varme.

63
00:06:06.500 --> 00:06:07.500
Det er rigtigt.

64
00:06:07.640 --> 00:06:09.300
Er det noget, vi hurtigt skal grille, og

65
00:06:09.300 --> 00:06:10.400
vi skal videre.

66
00:06:11.020 --> 00:06:11.900
Eller vi skal ind.

67
00:06:12.280 --> 00:06:13.640
Så er det selvfølgelig en god idé at

68
00:06:13.640 --> 00:06:14.660
bruge kul.

69
00:06:15.920 --> 00:06:18.900
Briketter er til større stykker.

70
00:06:19.100 --> 00:06:20.200
Lammepøller, eller hvad det nu er.

71
00:06:21.180 --> 00:06:22.800
Fordi de brænder meget hurtigt.

72
00:06:23.200 --> 00:06:24.600
I to-tre sekunder.

73
00:06:24.860 --> 00:06:25.120
De brænder ned.

74
00:06:25.920 --> 00:06:27.640
Det bedste at tænde op med, når man

75
00:06:27.640 --> 00:06:28.460
starter en grill op.

76
00:06:29.060 --> 00:06:29.760
Jeg ved ikke, hvad du synes.

77
00:06:29.860 --> 00:06:31.440
Men jeg synes, at sådan noget som almindelig

78
00:06:31.440 --> 00:06:32.800
tændvæske eller lampeolie.

79
00:06:33.140 --> 00:06:33.500
Altid.

80
00:06:33.500 --> 00:06:34.900
Almindelig tændvæske er simpelthen det bedste.

81
00:06:35.160 --> 00:06:37.480
Det der briketter, eller sådan nogle små terninger,

82
00:06:37.560 --> 00:06:38.400
man drøder sig ud over.

83
00:06:39.240 --> 00:06:39.840
Er ikke noget værd.

84
00:06:39.960 --> 00:06:41.380
Og det aller farligste, det er vi enige

85
00:06:41.380 --> 00:06:41.500
om.

86
00:06:41.580 --> 00:06:42.180
Det er at bruge spændt.

87
00:06:42.440 --> 00:06:43.520
Det er bandløst.

88
00:06:43.740 --> 00:06:45.020
Vi får sikkert snakket om benzin.

89
00:06:45.120 --> 00:06:45.800
Det er jo en dødssøt.

90
00:06:47.620 --> 00:06:48.840
Men også alligevel.

91
00:06:49.580 --> 00:06:51.640
Fordi sprit og benzin har jo den.

92
00:06:51.940 --> 00:06:53.460
Når du sætter tændstikken til, så siger det.

93
00:06:54.460 --> 00:06:55.380
Det gør det andet ikke.

94
00:06:55.680 --> 00:06:56.800
Det brænder sig stille og roligt.

95
00:06:57.160 --> 00:06:58.220
Nu vil jeg nok sige, at jeg aldrig

96
00:06:58.220 --> 00:06:59.280
har hørt nogen prøve med benzin.

97
00:06:59.840 --> 00:07:00.960
Det læser du jo desværre.

98
00:07:01.140 --> 00:07:01.920
Bevisen er ny og næve.

99
00:07:02.720 --> 00:07:04.560
Og det er jo derfor, som sagt, der

100
00:07:04.560 --> 00:07:05.260
sker de ulykker.

101
00:07:05.400 --> 00:07:06.200
Det er jo børnene, der er til at

102
00:07:06.200 --> 00:07:06.480
gå ud over.

103
00:07:06.600 --> 00:07:07.920
Fordi de har lige øjenhøjder.

104
00:07:09.960 --> 00:07:11.900
Så det er noget, der er lækkert.

105
00:07:11.980 --> 00:07:12.900
Det er noget, der er hygge ved.

106
00:07:13.440 --> 00:07:14.680
Men behandle det med omtanke.

107
00:07:15.840 --> 00:07:17.340
Vi har valgt nogle ting.

108
00:07:17.620 --> 00:07:19.020
Som vi skal snakke om.

109
00:07:22.880 --> 00:07:24.320
Det er jo rigtigt, som om vi har

110
00:07:24.320 --> 00:07:27.640
taget et bredt udsnit med, hvad vi synes

111
00:07:27.640 --> 00:07:28.080
skal grille.

112
00:07:29.360 --> 00:07:31.000
I manges øjne er det vel rødt kød.

113
00:07:31.580 --> 00:07:32.460
Det er nok det, man griller.

114
00:07:32.700 --> 00:07:34.360
Men her har vi ligesom taget nogle anderledes

115
00:07:34.360 --> 00:07:36.100
ting med, end det røde kød.

116
00:07:36.240 --> 00:07:37.040
Så vi ved jo også, at det røde

117
00:07:37.040 --> 00:07:39.220
kød, det er det, der koster pengen også.

118
00:07:39.500 --> 00:07:40.500
Og der er jo ingen, der siger, at

119
00:07:40.500 --> 00:07:41.940
fordi man skal grille, behøver det være dyrt.

120
00:07:42.260 --> 00:07:43.400
Alt kan jo faktisk grille.

121
00:07:43.540 --> 00:07:44.900
Det er jo kun et spørgsmål om at

122
00:07:44.900 --> 00:07:46.000
lade fantasien rulle.

123
00:07:46.180 --> 00:07:46.880
Lige bestemt.

124
00:07:49.020 --> 00:07:49.460
Hjælpe jo.

125
00:07:51.060 --> 00:07:51.680
Ja, jeg tror det.

126
00:07:51.980 --> 00:07:52.900
Nu gik vi til at tale om det

127
00:07:52.900 --> 00:07:53.180
sidste gang.

128
00:07:53.520 --> 00:07:54.880
Man skal hygge sig, når man går og

129
00:07:54.880 --> 00:07:55.020
griller.

130
00:07:55.020 --> 00:07:56.740
Og det synes jeg også er en god

131
00:07:56.740 --> 00:07:56.940
idé.

132
00:07:57.100 --> 00:07:57.900
Hvad er det, der er brændt for dig?

133
00:07:58.780 --> 00:08:00.000
Han har alligevel gang i den.

134
00:08:00.520 --> 00:08:01.040
Ja, ja.

135
00:08:02.300 --> 00:08:03.560
Vi var lidt bange for, at han var

136
00:08:03.560 --> 00:08:04.140
ved at glemme den.

137
00:08:05.120 --> 00:08:06.920
Vi starter med den lyserøde.

138
00:08:07.020 --> 00:08:08.380
Den er jo skøn i farverne også.

139
00:08:09.620 --> 00:08:10.920
Det er rigtigt.

140
00:08:12.340 --> 00:08:13.720
Det vil vi godt stå inden for.

141
00:08:13.880 --> 00:08:14.600
Eller lægge navn til.

142
00:08:15.260 --> 00:08:16.160
Gril, skal.

143
00:08:16.800 --> 00:08:17.780
For at gå stille og roligt.

144
00:08:17.840 --> 00:08:18.560
Og det skal hygges.

145
00:08:18.640 --> 00:08:20.780
Man skal gå og hygge sig med at

146
00:08:20.780 --> 00:08:22.340
lave mad, når man skal være fælles om

147
00:08:22.340 --> 00:08:22.440
det.

148
00:08:22.440 --> 00:08:23.860
Og det starter vi med.

149
00:08:28.480 --> 00:08:30.060
Det er også derfor, han har fået lov

150
00:08:30.060 --> 00:08:30.740
at være med i hele udseendet.

151
00:08:30.780 --> 00:08:31.140
Mange tak.

152
00:08:37.110 --> 00:08:37.809
Hvor lækkert.

153
00:08:38.010 --> 00:08:38.429
Dejligt kød.

154
00:08:43.670 --> 00:08:44.070
Pølser.

155
00:08:44.870 --> 00:08:46.630
Ja, pølser er jo mange ting.

156
00:08:47.730 --> 00:08:49.170
Men det vi står inden for, det er

157
00:08:49.170 --> 00:08:50.830
pølser med kød i.

158
00:08:51.790 --> 00:08:53.250
Og så er det selvfølgelig hjemmelavet.

159
00:08:53.250 --> 00:08:54.970
Og de er helt uden alle de der

160
00:08:54.970 --> 00:08:56.250
forskellige tilsætningsstoffer.

161
00:08:56.690 --> 00:08:58.190
Det er kød uden mel.

162
00:08:58.530 --> 00:08:59.650
Og det er uden tåbe.

163
00:09:00.010 --> 00:09:00.790
Og i den stil det er.

164
00:09:01.310 --> 00:09:03.110
Det er simpelthen en pølse, der mætter.

165
00:09:03.850 --> 00:09:04.870
Og der kan vi se her, at vi

166
00:09:04.870 --> 00:09:07.230
har nogle forskellige slags, vi har lagt op.

167
00:09:07.670 --> 00:09:09.510
Vi har en Frankfurter.

168
00:09:10.570 --> 00:09:13.110
Vi har en, vi kalder den Sankt Jørngrilleren.

169
00:09:14.510 --> 00:09:15.330
Den her, Måns.

170
00:09:15.550 --> 00:09:16.770
Det er den, vi kalder en Flottenheimer.

171
00:09:16.930 --> 00:09:17.610
Flottenheimer, ja.

172
00:09:17.930 --> 00:09:18.790
Minder kan ikke gøre det.

173
00:09:20.430 --> 00:09:21.810
Og den der, det er Borgmesteren.

174
00:09:21.870 --> 00:09:22.990
Den her er Burgermeisteren.

175
00:09:23.350 --> 00:09:23.850
Burgermeisteren, ja.

176
00:09:25.130 --> 00:09:27.610
Alle fire virkelig gode pølser på en grill,

177
00:09:28.210 --> 00:09:30.230
der virkelig kan tåle at grilles.

178
00:09:32.560 --> 00:09:34.920
Ved vi andre ting, så har vi på

179
00:09:34.920 --> 00:09:36.800
udsendelsen sidst, vi er godt nok lidt mindre

180
00:09:36.800 --> 00:09:38.480
dengang, men vi har noget kalkun igen.

181
00:09:39.100 --> 00:09:40.660
Kalkun er også lækkert at grille.

182
00:09:41.260 --> 00:09:43.320
Man kan vælge at lidt salte dem.

183
00:09:44.060 --> 00:09:45.700
Man kan vælge at give dem lidt ekstra

184
00:09:45.700 --> 00:09:46.100
krydderi.

185
00:09:46.100 --> 00:09:47.520
Fordi, som vi også snakker om, det er

186
00:09:47.520 --> 00:09:48.000
meget mært.

187
00:09:48.340 --> 00:09:50.300
Der er ikke så meget fedt i.

188
00:09:50.680 --> 00:09:51.820
Og som sagt, der er heller ikke lige

189
00:09:51.820 --> 00:09:52.460
så meget smag i.

190
00:09:52.560 --> 00:09:53.880
Men den kan vi jo selv gøre noget

191
00:09:53.880 --> 00:09:54.100
for.

192
00:09:54.420 --> 00:09:55.720
Det er noget, der er fantastisk mørkt.

193
00:09:55.840 --> 00:09:57.280
Jeg snukker lige fra pølsen til at hjælpe

194
00:09:57.280 --> 00:09:57.420
ham.

195
00:09:59.000 --> 00:10:00.140
Han skal jo også lave lidt.

196
00:10:00.160 --> 00:10:01.100
Han skal lave lidt i gang, ja.

197
00:10:02.180 --> 00:10:03.980
Det her er også, som vi snakkede om

198
00:10:03.980 --> 00:10:06.000
sidst, kalkunfiléen.

199
00:10:07.460 --> 00:10:09.540
Godt nok fra lidt mindre kalkuner end dem,

200
00:10:10.260 --> 00:10:11.520
vi viste til Tom Dorne i sidste uge.

201
00:10:13.800 --> 00:10:16.720
For tiden er der en masse materiale om,

202
00:10:16.820 --> 00:10:17.600
hvordan man griner pølser.

203
00:10:19.460 --> 00:10:21.040
Du kan næsten ikke lukke op i en

204
00:10:21.040 --> 00:10:23.460
bog, uden at der står i det, at

205
00:10:23.460 --> 00:10:26.720
du skal grise pølserne igennem skinningen.

206
00:10:27.660 --> 00:10:28.320
Og det er også rigtigt.

207
00:10:28.440 --> 00:10:30.240
Det skal man gøre med det, man kalder

208
00:10:30.240 --> 00:10:32.060
en fars pølse, eller det, vi kalder en

209
00:10:32.060 --> 00:10:32.580
fabrikspølse.

210
00:10:33.720 --> 00:10:35.300
Men hvis I køber en pølse hos en

211
00:10:35.300 --> 00:10:37.100
rigtig slagter, og han siger, at den er

212
00:10:37.100 --> 00:10:39.100
hjemmelav, og han har stået indenfor den, så

213
00:10:39.100 --> 00:10:39.780
skal I ikke gøre det.

214
00:10:40.420 --> 00:10:42.100
Fordi den springer ikke på samme måde.

215
00:10:42.740 --> 00:10:44.680
De andre fars pølser får varme.

216
00:10:44.800 --> 00:10:45.360
De eksploderer.

217
00:10:46.000 --> 00:10:49.780
Og det er derfor, man ridser sådan nogle

218
00:10:49.780 --> 00:10:50.640
små streger henover.

219
00:10:50.780 --> 00:10:53.280
Og det er for, at man kan sætte

220
00:10:53.280 --> 00:10:55.100
stegetiden lidt ud, så det bare er længere,

221
00:10:55.160 --> 00:10:55.920
inden det eksploderer.

222
00:10:56.100 --> 00:10:57.260
Men det gør de her ikke på samme

223
00:10:57.260 --> 00:10:57.420
måde.

224
00:10:58.120 --> 00:10:59.020
Og det er for det, at det er

225
00:10:59.020 --> 00:11:00.660
det rene kød, uden fyldstof i.

226
00:11:00.700 --> 00:11:01.400
Det er det rene råvarer.

227
00:11:02.120 --> 00:11:05.760
Vi har bacon også, som kan grilles på

228
00:11:05.760 --> 00:11:06.360
den ene eller den anden måde.

229
00:11:06.360 --> 00:11:08.160
Det kan også grilles på nogle spyd, som

230
00:11:08.160 --> 00:11:09.520
vi har valgt og vil lave i dag.

231
00:11:10.260 --> 00:11:11.040
Vi har lammekølle.

232
00:11:12.920 --> 00:11:14.440
Morgens lammekølle, der kunne vi jo godt sige

233
00:11:14.440 --> 00:11:15.660
noget mere om den, hvis den skal grilles.

234
00:11:15.880 --> 00:11:21.720
Jeg synes, at lammekølle er alletiders af grillen.

235
00:11:22.140 --> 00:11:23.940
Men vi er så også oppe i nogle

236
00:11:23.940 --> 00:11:27.500
stegetider nu, som hedder en halvanden timmes tid.

237
00:11:28.120 --> 00:11:30.060
Men hvis man vil vælge at grille sådan

238
00:11:30.060 --> 00:11:31.420
en, er den pragtfuld, så skal man lade

239
00:11:31.420 --> 00:11:32.040
benene sidde i.

240
00:11:32.780 --> 00:11:34.160
Og for det, det holder meget, meget bedre

241
00:11:34.160 --> 00:11:34.600
på saften.

242
00:11:35.660 --> 00:11:37.300
Og når man griller den med benene lige?

243
00:11:37.880 --> 00:11:40.940
Ja, der kunne man gøre for at nedsætte

244
00:11:40.940 --> 00:11:41.500
stegetiden.

245
00:11:42.140 --> 00:11:43.580
Det rigtigt benet skal blive i.

246
00:11:43.680 --> 00:11:45.420
Det holder på kødet, det holder på saften,

247
00:11:45.580 --> 00:11:46.400
og det bliver mere lækkert.

248
00:11:46.760 --> 00:11:48.800
Men man kunne godt skære inderlåget af og

249
00:11:48.800 --> 00:11:49.660
lægge det ved siden af.

250
00:11:50.580 --> 00:11:51.580
Eller bare lukke den op.

251
00:11:51.680 --> 00:11:52.280
Ja, det kunne du også.

252
00:11:52.340 --> 00:11:53.820
Men du kan bare lukke den op, og

253
00:11:53.820 --> 00:11:55.180
du kan tage inderlåget af og stege det

254
00:11:55.180 --> 00:11:56.140
ved siden af, for det skal ikke have

255
00:11:56.140 --> 00:11:56.820
lige så lang tid.

256
00:11:57.560 --> 00:12:00.400
Og så på den måde nedsætter du stegetiden

257
00:12:00.400 --> 00:12:00.980
en lille smule.

258
00:12:00.980 --> 00:12:02.900
Men vi skal huske på, at stegetiden vil

259
00:12:02.900 --> 00:12:04.700
alligevel komme op omkring halvanden time, da vi

260
00:12:04.700 --> 00:12:06.260
er i fri natur.

261
00:12:07.200 --> 00:12:08.480
Og der har det noget at gøre med,

262
00:12:08.540 --> 00:12:10.220
hvor tæt vi er på bløderne.

263
00:12:10.240 --> 00:12:10.700
Det er lige bestemt.

264
00:12:10.860 --> 00:12:14.640
Men man skal selvfølgelig også, stegetider og grill

265
00:12:14.640 --> 00:12:16.800
hænger sammen med, hvordan været er.

266
00:12:17.000 --> 00:12:21.860
Så med dag som det lufter, som det

267
00:12:21.860 --> 00:12:23.220
går i dag, så er der en mægtig

268
00:12:23.220 --> 00:12:23.800
varme spild.

269
00:12:23.920 --> 00:12:24.320
Det er der nemlig.

270
00:12:24.600 --> 00:12:25.420
Og det må vi ikke glemme.

271
00:12:25.820 --> 00:12:27.020
Jeg tror vi glemmer at hygge.

272
00:12:27.180 --> 00:12:27.900
Halbo, du hygger ikke nok?

273
00:12:28.120 --> 00:12:29.320
Nej, men jeg skal også passe bølserne.

274
00:12:30.000 --> 00:12:30.960
Vi må se, om jeg får givet ham

275
00:12:30.960 --> 00:12:31.520
noget mere at passe.

276
00:12:37.450 --> 00:12:39.650
Ja, det er bare hyggeligt.

277
00:12:42.750 --> 00:12:43.110
Rævspæn.

278
00:12:43.350 --> 00:12:44.550
Jeg vil godt sige noget om rævspæn.

279
00:12:46.270 --> 00:12:49.370
I princippet er rævspæn det allersværeste af grillen.

280
00:12:50.470 --> 00:12:51.570
Og det har noget at gøre, selvom man

281
00:12:51.570 --> 00:12:54.770
finder et Antonus-rævspæn, som den her, som

282
00:12:54.770 --> 00:12:55.830
er fantastisk meget.

283
00:12:56.770 --> 00:13:00.010
Så den smule fedt, der sidder på, når

284
00:13:00.010 --> 00:13:01.490
det blev godt varmt, så virker det som

285
00:13:01.490 --> 00:13:01.790
benzin.

286
00:13:02.570 --> 00:13:04.510
Og vi alle sammen prøver, at man kan

287
00:13:04.510 --> 00:13:05.630
næsten se en sommerdag.

288
00:13:06.190 --> 00:13:07.530
Det kan man også se nu her, hvordan

289
00:13:07.530 --> 00:13:09.030
det ryger.

290
00:13:09.170 --> 00:13:09.810
Det kan ikke undgås.

291
00:13:10.350 --> 00:13:11.330
Det er også det, der skal være med

292
00:13:11.330 --> 00:13:13.390
til, at det får den her karakteristiske grillsmag.

293
00:13:13.510 --> 00:13:14.790
Men rævspæn er noget af det allerværste.

294
00:13:15.310 --> 00:13:18.290
Men det kan man røde brød på, ved

295
00:13:18.290 --> 00:13:20.250
at koge det ganske let i saltværker.

296
00:13:20.310 --> 00:13:22.570
Eller stege det lidt i ovnen.

297
00:13:23.130 --> 00:13:25.430
Så har man ligesom fået bundet fedtstoffet til

298
00:13:25.430 --> 00:13:25.750
kødet.

299
00:13:26.150 --> 00:13:27.230
Og så råser det ikke nær så meget.

300
00:13:27.850 --> 00:13:28.950
For det steger simpelthen lidt mindre.

301
00:13:28.950 --> 00:13:30.230
Jeg vil nok sige, at det bedste er,

302
00:13:30.350 --> 00:13:31.990
som du var inde på allerførst, at koge

303
00:13:31.990 --> 00:13:33.790
den med en lille smule salt i vandet.

304
00:13:34.190 --> 00:13:35.250
I cirka 20 minutter.

305
00:13:37.360 --> 00:13:38.740
Men den kan selvfølgelig også steges.

306
00:13:38.860 --> 00:13:42.700
Hvis I ikke marinerer dem, som man kan

307
00:13:42.700 --> 00:13:44.520
gøre, som de vil vise jer, så synes

308
00:13:44.520 --> 00:13:47.200
jeg også, at det er bedre at grille

309
00:13:47.200 --> 00:13:48.860
dem i et helt sted, når man har

310
00:13:48.860 --> 00:13:49.220
kogt dem.

311
00:13:50.180 --> 00:13:51.640
Det skal man ikke gøre, hvis man marinerer

312
00:13:51.640 --> 00:13:51.740
dem.

313
00:13:51.860 --> 00:13:53.340
Men hvis de ikke er marineret, hvis de

314
00:13:53.340 --> 00:13:55.060
kun er ganske let saltet, så synes jeg,

315
00:13:55.120 --> 00:13:55.920
at I skal grille dem sådan her.

316
00:13:56.520 --> 00:13:58.780
Men I skal også huske, at hvis I

317
00:13:58.780 --> 00:13:59.940
har slagt det ikke godt, så gør sådan.

318
00:14:00.940 --> 00:14:02.220
Og det er for at få brudt den

319
00:14:02.220 --> 00:14:06.180
her fedt over fladen, så varmen bedre kan

320
00:14:06.180 --> 00:14:07.920
komme ned i den.

321
00:14:09.080 --> 00:14:09.440
Sådan.

322
00:14:09.980 --> 00:14:11.260
Så får I et godt resultat.

323
00:14:11.540 --> 00:14:13.100
Så får I det sprødt og lækkert.

324
00:14:13.760 --> 00:14:15.940
Men alligevel får I ikke de råe skobber

325
00:14:15.940 --> 00:14:16.120
på det.

326
00:14:16.620 --> 00:14:16.720
Ja.

327
00:14:18.580 --> 00:14:20.280
Vi har taget lidt rødt oskød med.

328
00:14:21.420 --> 00:14:22.140
Nogle herfordbøffer.

329
00:14:22.940 --> 00:14:23.980
Som vi kan se her, er der lidt

330
00:14:23.980 --> 00:14:24.560
meget fedt på.

331
00:14:24.980 --> 00:14:26.500
Og der har vi igen det samme.

332
00:14:26.680 --> 00:14:27.620
Det er jo også igen noget af det

333
00:14:27.620 --> 00:14:28.940
svære at grille.

334
00:14:29.600 --> 00:14:31.040
Fordi hvis der er meget fedt på, så

335
00:14:31.040 --> 00:14:32.280
kommer den med flammerne.

336
00:14:32.920 --> 00:14:34.160
Så igen er der også noget, vi skal

337
00:14:34.160 --> 00:14:35.460
passe på, hvis der er meget fedt på.

338
00:14:35.500 --> 00:14:36.920
Nu har vi valgt med vilje at tage

339
00:14:36.920 --> 00:14:38.720
nogle, der er ekstra meget fedt på.

340
00:14:38.820 --> 00:14:40.160
Så meget fedt er det sjældent, at vi

341
00:14:40.160 --> 00:14:40.700
har på dem.

342
00:14:41.900 --> 00:14:43.560
Men noget fedt er der på her, og

343
00:14:43.560 --> 00:14:45.060
igen skal vi så også passe på det

344
00:14:45.060 --> 00:14:45.200
her.

345
00:14:45.920 --> 00:14:48.160
Man kan gøre med sin kniv.

346
00:14:49.760 --> 00:14:51.080
Det er sådan set sjovt nok.

347
00:14:51.500 --> 00:14:52.420
Det har noget at gøre med, at man

348
00:14:52.420 --> 00:14:54.240
skal bryde den flade der.

349
00:14:54.660 --> 00:14:56.080
Ligeså snart du bryder fladen der.

350
00:14:56.840 --> 00:14:57.920
Det vil stadigvæk rose lidt.

351
00:14:58.120 --> 00:15:00.780
Men du vil ikke få de klodser, som

352
00:15:00.780 --> 00:15:02.240
det vil give.

353
00:15:02.400 --> 00:15:03.360
Så det kommer også til at smage lidt

354
00:15:03.360 --> 00:15:05.000
som flæskesvær, hvis det er grillet.

355
00:15:05.420 --> 00:15:06.640
Og det er det, vi allesammen godt kan

356
00:15:06.640 --> 00:15:06.740
lide.

357
00:15:06.980 --> 00:15:07.600
Må jeg afbryde?

358
00:15:07.760 --> 00:15:07.860
Ja.

359
00:15:11.420 --> 00:15:12.260
Han er lærenem.

360
00:15:12.620 --> 00:15:13.300
Det var godt.

361
00:15:15.120 --> 00:15:15.840
Skal jeg hygge dig?

362
00:15:15.900 --> 00:15:16.800
Ja, men der er heller ikke noget, der

363
00:15:16.800 --> 00:15:17.180
er skønere.

364
00:15:17.700 --> 00:15:18.420
Det er da fedt at have lidt.

365
00:15:19.360 --> 00:15:20.560
Det er også kun lidt, jeg skal holde

366
00:15:20.560 --> 00:15:20.960
hele udseendet.

367
00:15:24.150 --> 00:15:24.790
Skål Halvor.

368
00:15:25.190 --> 00:15:25.550
Skål.

369
00:15:33.560 --> 00:15:34.180
Det er dejligt.

370
00:15:34.380 --> 00:15:35.260
Prøv at se til mine pølser.

371
00:15:36.980 --> 00:15:37.880
Antonio snakker i for det.

372
00:15:38.700 --> 00:15:40.540
Det er også en skøn ting at grille.

373
00:15:41.340 --> 00:15:43.280
Jeg har altid et dejligt mørkt stykke kød.

374
00:15:43.560 --> 00:15:44.400
Det er et taknemmeligt stykke.

375
00:15:44.500 --> 00:15:45.500
Det er et taknemmeligt stykke, ja.

376
00:15:45.920 --> 00:15:47.580
Har den der fedtmarmerering, der skal til.

377
00:15:48.400 --> 00:15:50.080
Og man kan krydre det, ligesom man har

378
00:15:50.080 --> 00:15:50.400
lyst til.

379
00:15:51.020 --> 00:15:52.480
Og det bliver bare altid.

380
00:15:53.560 --> 00:15:56.820
Nu siger Peter, at krydre kommer at registrere

381
00:15:56.820 --> 00:15:58.620
jer med det samme, der nåede der sag

382
00:15:58.620 --> 00:15:59.000
inde i mig.

383
00:15:59.480 --> 00:16:00.860
Så skal man også med salt.

384
00:16:02.480 --> 00:16:04.420
Man skal altid bruge kropsalt, synes jeg.

385
00:16:04.620 --> 00:16:04.740
Ja.

386
00:16:05.240 --> 00:16:08.960
Og man skal først i sidste, tredjedel af

387
00:16:08.960 --> 00:16:10.180
stegetiden salte.

388
00:16:11.000 --> 00:16:11.400
Jo.

389
00:16:12.060 --> 00:16:13.700
Nogle salter siger endda, at man skal først

390
00:16:13.700 --> 00:16:15.900
salte, når man har det på tallerkenen.

391
00:16:16.020 --> 00:16:16.540
Det synes jeg nu ikke.

392
00:16:16.540 --> 00:16:18.840
Men man skal salte, når det næsten er

393
00:16:18.840 --> 00:16:19.180
færdigt.

394
00:16:19.260 --> 00:16:20.300
Så får man det bedste resultat.

395
00:16:20.400 --> 00:16:21.520
Og det har jo noget at gøre med,

396
00:16:21.760 --> 00:16:23.240
at det er salt, der trækker saften ud

397
00:16:23.240 --> 00:16:23.960
af kødet.

398
00:16:24.160 --> 00:16:25.480
Og jo mere saft, der bliver trukket ud

399
00:16:25.480 --> 00:16:27.400
af et stykke kød, jo dårligere er kødet.

400
00:16:29.300 --> 00:16:31.880
Men med krydderier, tænkte jeg, der er jo

401
00:16:31.880 --> 00:16:33.940
noget, der hedder forskellige slags grillkrydderier.

402
00:16:34.940 --> 00:16:36.300
Det man skal passe på med, det er

403
00:16:36.300 --> 00:16:37.460
ikke at krydre for meget.

404
00:16:38.120 --> 00:16:39.640
For man ser jo mange, de simpelthen smører

405
00:16:39.640 --> 00:16:40.400
det ind i krydderier.

406
00:16:40.780 --> 00:16:41.700
Og det er jo ikke godt, når man

407
00:16:41.700 --> 00:16:43.100
skal grille, for det bliver bare helt sort.

408
00:16:43.660 --> 00:16:47.040
Det skal med omhug og smag og behave.

409
00:16:47.140 --> 00:16:48.860
Ja, men sådan med lidt rund hånd, kan

410
00:16:48.860 --> 00:16:50.300
man nå det.

411
00:16:50.440 --> 00:16:51.180
I den stil, det er det.

412
00:16:51.220 --> 00:16:51.840
Den skal man gøre, ja.

413
00:16:52.020 --> 00:16:53.120
Man skal ikke dyppe det ned i.

414
00:16:55.550 --> 00:16:57.410
Vi har taget nogle Antonius-snidsler med os.

415
00:16:57.850 --> 00:17:00.090
Det er også en virkelig skøn ting at

416
00:17:00.090 --> 00:17:00.250
grille.

417
00:17:00.730 --> 00:17:01.630
Vi har også valgt, at det er noget

418
00:17:01.630 --> 00:17:03.230
af det, vi vil bruge på vores grillspyd.

419
00:17:04.150 --> 00:17:07.310
Vi har noget klump med.

420
00:17:08.050 --> 00:17:09.630
Også godt til grillspyd.

421
00:17:10.130 --> 00:17:11.849
Det man kan sige til grillspyd, det er,

422
00:17:12.010 --> 00:17:16.030
at når man vælger kødtypen, skal man vælge

423
00:17:16.030 --> 00:17:17.730
kød, som har den samme størrelse.

424
00:17:18.170 --> 00:17:18.510
Rigtigt.

425
00:17:20.250 --> 00:17:23.089
Der er der nogen, der bruger kød til

426
00:17:23.089 --> 00:17:24.790
gulas eller til bankekød.

427
00:17:25.609 --> 00:17:28.630
Men man skal ikke sætte det sammen med

428
00:17:28.630 --> 00:17:29.930
en kødtype, som skal have det så lang

429
00:17:29.930 --> 00:17:30.070
tid.

430
00:17:30.810 --> 00:17:33.830
Det vil være synd at bruge noget lidt

431
00:17:33.830 --> 00:17:36.570
oksekød, som skal have længere på grillen, og

432
00:17:36.570 --> 00:17:37.590
så bruge noget godt flæskekød.

433
00:17:37.590 --> 00:17:39.610
Så først vi har taget spydet af grillen,

434
00:17:39.650 --> 00:17:40.610
så skulle vi gerne kunne spise det hele.

435
00:17:40.810 --> 00:17:41.770
Vi skulle ikke gerne kunne lægge det hele

436
00:17:41.770 --> 00:17:42.550
i køkkenet.

437
00:17:43.390 --> 00:17:48.190
Antonius-kålletter med skaft er også en god

438
00:17:48.190 --> 00:17:48.390
ting.

439
00:17:48.830 --> 00:17:49.950
Og man kan faktisk ikke spise mere end

440
00:17:49.950 --> 00:17:50.930
sådan en, og måske en pølse.

441
00:17:51.550 --> 00:17:51.930
Rigtigt.

442
00:17:52.610 --> 00:17:54.470
Vi snakkede marinerede ting før, Moos.

443
00:17:54.630 --> 00:17:54.790
Ja.

444
00:17:55.050 --> 00:17:59.090
Vi har lavet nogle marinerede grillkålletter, og vi

445
00:17:59.090 --> 00:18:00.370
har lavet nogle marinerede revelfene.

446
00:18:01.250 --> 00:18:04.410
Det er slagdrenene, der har marineret dem.

447
00:18:05.590 --> 00:18:06.950
Men synes du ikke, at de skal koges

448
00:18:06.950 --> 00:18:07.130
også?

449
00:18:07.130 --> 00:18:08.370
Dem vil jeg også koge i 20 minutter.

450
00:18:08.490 --> 00:18:08.890
20 minutter, ikke?

451
00:18:09.110 --> 00:18:09.210
Ja.

452
00:18:11.230 --> 00:18:11.970
Hvorfor skal man det?

453
00:18:13.710 --> 00:18:14.730
Nu har du godt nok været her hele

454
00:18:14.730 --> 00:18:14.890
tiden.

455
00:18:14.950 --> 00:18:15.790
Du har ikke kørt så meget efter mig.

456
00:18:15.970 --> 00:18:16.690
Det er fordi, du har gået og passet

457
00:18:16.690 --> 00:18:16.950
grillen.

458
00:18:17.110 --> 00:18:17.570
Det skal jeg også passe.

459
00:18:17.690 --> 00:18:20.510
Det er på grund af, at fedtet vil

460
00:18:20.510 --> 00:18:23.270
sætte ild i grillen, og så vil det...

461
00:18:23.270 --> 00:18:24.230
For det første er noget kød, der skal

462
00:18:24.230 --> 00:18:25.830
grille meget lang tid for at blive mørt,

463
00:18:25.870 --> 00:18:27.310
og når det skal ligge meget længe, så

464
00:18:27.310 --> 00:18:28.330
vil der komme flammer i, og du vil

465
00:18:28.330 --> 00:18:29.710
få noget sort kul at sidde og spise,

466
00:18:29.750 --> 00:18:30.150
og det er det ikke.

467
00:18:30.370 --> 00:18:31.170
Det vil jeg spørge, om vi har kogt

468
00:18:31.170 --> 00:18:31.530
det først?

469
00:18:31.670 --> 00:18:32.270
Ja, helt sikkert.

470
00:18:32.270 --> 00:18:33.570
Eller du kan også tage det i ovnen,

471
00:18:33.770 --> 00:18:35.150
for at stege det eller for at koge

472
00:18:35.150 --> 00:18:35.270
det.

473
00:18:35.490 --> 00:18:36.970
Men selvfølgelig skal det marineres først.

474
00:18:38.250 --> 00:18:39.430
Marineringen skal have lov til at trænge ind

475
00:18:39.430 --> 00:18:41.770
i kødet, og så skal det lige have

476
00:18:41.770 --> 00:18:42.450
et opkog.

477
00:18:42.610 --> 00:18:43.030
Ja, helt sikkert.

478
00:18:43.630 --> 00:18:45.650
En ting med marineringen blandt andet af nogle

479
00:18:45.650 --> 00:18:49.770
koteletter, gør jo, at de bliver enormt mørre

480
00:18:49.770 --> 00:18:49.910
af det.

481
00:18:50.190 --> 00:18:51.910
De bliver ekstra mørre af at ligge i

482
00:18:51.910 --> 00:18:52.330
den olie der.

483
00:18:52.750 --> 00:18:53.930
Men jeg synes, at vi skulle få nogle

484
00:18:53.930 --> 00:18:54.750
af de ting på grillen.

485
00:18:54.930 --> 00:18:55.890
Jeg vil godt lide...

486
00:18:55.890 --> 00:18:57.730
Nu har vi lavet nogle helt masse lækre

487
00:18:57.730 --> 00:18:57.970
ting.

488
00:18:59.270 --> 00:19:01.730
Og det alfa og omega er, at man

489
00:19:01.730 --> 00:19:02.670
har tålmodighed.

490
00:19:03.430 --> 00:19:05.090
Din grill skal være rigtig.

491
00:19:05.650 --> 00:19:08.270
For sådan en som den her bliver prægtfuldt

492
00:19:08.270 --> 00:19:08.910
sprød og lækker.

493
00:19:09.310 --> 00:19:11.210
Men kun, hvis der er god varme på.

494
00:19:11.350 --> 00:19:11.750
Helt sikkert.

495
00:19:11.890 --> 00:19:13.750
Jeg spørger det i sovledder, og I vil

496
00:19:13.750 --> 00:19:16.290
sige, at grillen er ikke lige mig.

497
00:19:17.210 --> 00:19:17.990
Behandler det rigtigt?

498
00:19:18.550 --> 00:19:19.210
God varme på?

499
00:19:19.330 --> 00:19:20.410
Hælder alt for meget varme på?

500
00:19:20.570 --> 00:19:22.710
Og så arbejder man tingene inden der er

501
00:19:22.710 --> 00:19:22.950
for lidt?

502
00:19:23.490 --> 00:19:24.250
Ja, helt sikkert.

503
00:19:25.130 --> 00:19:26.550
Hvad skal vi bede Helbo om at lægge

504
00:19:26.550 --> 00:19:26.710
på?

505
00:19:26.710 --> 00:19:27.730
Vi skal have nogle af de majoneder.

506
00:19:27.910 --> 00:19:28.450
Ja, det synes jeg.

507
00:19:30.550 --> 00:19:32.810
Og lidt kalkun også.

508
00:19:35.980 --> 00:19:37.720
Grillspyd er jo rigtig som Peder sagde før.

509
00:19:38.660 --> 00:19:41.260
Det er kun fantasien, der sætter grænser for.

510
00:19:42.000 --> 00:19:44.300
Men rettesnoren er, at man vælger nogle typer

511
00:19:44.300 --> 00:19:46.640
ting, som har samme stegetid.

512
00:19:47.300 --> 00:19:48.260
Det er nok så væsentligt, ikke?

513
00:19:49.900 --> 00:19:51.660
Og så er der også en...

514
00:19:52.240 --> 00:19:53.740
Man skal huske med grillspyd.

515
00:19:54.380 --> 00:19:57.440
Og det er så vores faglige erfaring, der

516
00:19:57.440 --> 00:19:57.800
siger det.

517
00:19:58.300 --> 00:20:00.180
Grillspyd skal komme i to temping.

518
00:20:01.540 --> 00:20:05.060
Hvis man beregner to grillspyd til hver, så

519
00:20:05.060 --> 00:20:08.020
skal man have den ene på tallerkenen, før

520
00:20:08.020 --> 00:20:09.620
man lægger den anden på.

521
00:20:10.420 --> 00:20:12.580
Og det er for at få det sidste.

522
00:20:12.840 --> 00:20:15.520
Det sidste kan være en blandende fornøjelse, for

523
00:20:15.520 --> 00:20:16.760
så bliver det alt for meget stegt.

524
00:20:17.080 --> 00:20:18.080
Jo, helt sikkert.

525
00:20:19.220 --> 00:20:20.400
Skal vi prøve at lave på grillspyd?

526
00:20:20.700 --> 00:20:22.220
Du skærer lidt kød ud, så skærer jeg

527
00:20:22.220 --> 00:20:23.140
lidt rød og grøn peber ud.

528
00:20:26.020 --> 00:20:32.230
Det er så smag og behage, hvor store

529
00:20:32.230 --> 00:20:32.770
man vil have dem.

530
00:20:35.070 --> 00:20:36.790
I mine øjne skal det være sådan, at

531
00:20:36.790 --> 00:20:42.310
man skærer dem over én gang på tallerkenen.

532
00:20:54.110 --> 00:20:55.770
Nu er de andre godt optrædet, så jeg

533
00:20:55.770 --> 00:20:56.690
kan godt hygge mig lidt alene.

534
00:20:56.770 --> 00:20:57.190
Hygge, hygge.

535
00:20:58.190 --> 00:20:59.330
Jeg kan hygge mig lidt alene.

536
00:21:02.560 --> 00:21:03.560
Det er noget hygge med det.

537
00:21:09.210 --> 00:21:11.410
Nu snakkede vi stegetid før.

538
00:21:12.450 --> 00:21:13.810
Hvorfor kommer vi en pølse på?

539
00:21:14.330 --> 00:21:16.850
Det kan vi til at gøre, fordi det

540
00:21:16.850 --> 00:21:18.630
er en pølse, der kan tåle at ligge

541
00:21:18.630 --> 00:21:19.250
længe på grillen.

542
00:21:19.970 --> 00:21:22.130
For ellers skulle vi nok tænke os lidt

543
00:21:22.130 --> 00:21:22.670
om det også.

544
00:21:23.630 --> 00:21:24.810
Det er nemlig rigtigt.

545
00:21:25.550 --> 00:21:26.610
Skal vi have lidt farve ind imellem?

546
00:21:28.030 --> 00:21:29.510
Jeg er ved at lave min egen her.

547
00:21:29.510 --> 00:21:31.310
Det er jo det lækre ved at grille.

548
00:21:32.270 --> 00:21:35.710
At man kan kombinere, ligesom man selv synes,

549
00:21:35.850 --> 00:21:38.070
at man kunne lave en med bare pølser.

550
00:21:39.130 --> 00:21:40.050
Med bare pølser.

551
00:21:46.360 --> 00:21:48.280
Nu har jeg også noget, der er godt

552
00:21:48.280 --> 00:21:48.600
at grille.

553
00:21:49.100 --> 00:21:50.100
Det er for at sætte med små løg.

554
00:21:51.420 --> 00:21:54.160
Hvis man tager små hele løg og skræller

555
00:21:54.160 --> 00:21:58.970
dem og sørger for, at de er pænt

556
00:21:58.970 --> 00:22:00.790
renset, så er det alle tiders.

557
00:22:01.270 --> 00:22:03.350
Alle tiders og hvad er det?

558
00:22:03.350 --> 00:22:03.450
Fire?

559
00:22:04.450 --> 00:22:05.130
Fire højde.

560
00:22:05.130 --> 00:22:05.630
Tid.

561
00:22:08.250 --> 00:22:09.510
Det er alle tiders at grille.

562
00:22:09.850 --> 00:22:11.250
Og smage pragtfuldt.

563
00:22:11.650 --> 00:22:12.450
Så har vi den der helbog.

564
00:22:13.430 --> 00:22:14.090
Tre minutter.

565
00:22:15.570 --> 00:22:20.170
Vi har ligesom valgt i den her udsendelse

566
00:22:20.170 --> 00:22:23.110
ikke at vise jer, hvordan man griller.

567
00:22:23.650 --> 00:22:24.810
For det kan de fleste mennesker.

568
00:22:26.050 --> 00:22:27.310
Sikkerheden vil vi slå i slag for.

569
00:22:27.770 --> 00:22:28.970
Og så vil vi godt prøve at vise

570
00:22:28.970 --> 00:22:30.910
jer, hvad vi synes, der hører med til

571
00:22:30.910 --> 00:22:31.370
en grilleaften.

572
00:22:31.990 --> 00:22:33.930
Uden at det kommer op i voldsomme priser.

573
00:22:34.470 --> 00:22:38.410
Men noget som også er ligeså vigtigt som

574
00:22:38.410 --> 00:22:43.390
kød, det er at man får lidt af

575
00:22:43.390 --> 00:22:43.910
de våde varer.

576
00:22:44.470 --> 00:22:46.630
Og det hønger helt sikkert sammen.

577
00:22:47.310 --> 00:22:47.570
Flot.

578
00:22:47.890 --> 00:22:48.150
Flot?

579
00:22:48.330 --> 00:22:48.470
Ja.

580
00:22:49.010 --> 00:22:49.690
Det kan godt være, at jeg hellere vil

581
00:22:49.690 --> 00:22:49.950
have din.

582
00:22:50.390 --> 00:22:51.010
Det kan du bare se.

583
00:22:52.970 --> 00:22:53.370
Helbog.

584
00:22:53.850 --> 00:22:55.130
Kan du løfte det ud af lidt for

585
00:22:55.130 --> 00:22:56.190
at grille?

586
00:22:56.190 --> 00:22:57.410
Jeg kan godt spørge om noget herovre.

587
00:22:57.890 --> 00:22:58.890
Jeg kommer og svarer på det.

588
00:22:58.890 --> 00:23:01.830
Når man griller derhjemme, så er følelsen af,

589
00:23:01.870 --> 00:23:03.150
at det bliver saltigt.

590
00:23:03.230 --> 00:23:04.210
Skal man sikkert vende dem ret hurtigt?

591
00:23:05.550 --> 00:23:06.810
Altså du skal...

592
00:23:06.810 --> 00:23:07.950
Så bliver det ret saltigt herovre.

593
00:23:08.190 --> 00:23:09.370
Skal man sikkert vende dem ligesom det lukker

594
00:23:09.370 --> 00:23:09.690
på mig?

595
00:23:09.810 --> 00:23:09.990
Jo.

596
00:23:10.510 --> 00:23:11.390
Det er rigtigt.

597
00:23:11.430 --> 00:23:13.330
Du skal grille på samme måde.

598
00:23:13.910 --> 00:23:16.130
Altså hvis man tror, at man kan stege

599
00:23:16.130 --> 00:23:18.030
en cornet halvt igennem på den ene side.

600
00:23:18.490 --> 00:23:19.030
Det er før man vender.

601
00:23:19.370 --> 00:23:20.130
Det er forkert.

602
00:23:21.110 --> 00:23:21.970
Man skal hellere vende mange gange.

603
00:23:23.230 --> 00:23:23.890
Mange gange.

604
00:23:25.150 --> 00:23:26.190
Og så en ting.

605
00:23:26.270 --> 00:23:27.390
Man må aldrig stikke i tingene.

606
00:23:27.850 --> 00:23:29.450
Det må man nu ikke i nogen ting.

607
00:23:30.010 --> 00:23:30.590
Det mangler en støvs.

608
00:23:31.810 --> 00:23:33.330
Man skal vende som Helbo gør.

609
00:23:33.610 --> 00:23:34.410
Løft det ned under.

610
00:23:34.890 --> 00:23:36.530
Ved at stikke i det, fordi man ønsker

611
00:23:36.530 --> 00:23:38.210
jo at få saften indeni.

612
00:23:38.590 --> 00:23:39.150
Helt sikkert.

613
00:23:39.690 --> 00:23:40.430
Men prøv nu at se her.

614
00:23:40.670 --> 00:23:41.390
Nu har pølsen...

615
00:23:42.010 --> 00:23:43.410
Jeg kan godt fortælle jer, at der er

616
00:23:43.410 --> 00:23:44.210
god varme på.

617
00:23:44.410 --> 00:23:44.510
Ja.

618
00:23:49.800 --> 00:23:50.480
Er det godt?

619
00:23:50.760 --> 00:23:50.900
Ja.

620
00:23:51.920 --> 00:23:52.780
Vil du have din kasse med?

621
00:23:52.940 --> 00:23:53.220
Ja.

622
00:23:53.780 --> 00:23:54.400
Ja, de er gode.

623
00:23:54.480 --> 00:23:54.760
De er gode.

624
00:23:58.120 --> 00:23:59.540
Helbo, jeg har snakket lidt om vinen før.

625
00:24:00.060 --> 00:24:02.820
Skulle du ikke komme med et godt forslag?

626
00:24:03.520 --> 00:24:05.600
Jo, jeg synes, at forslaget, som jeg har

627
00:24:05.600 --> 00:24:07.400
kommet med her, synes jeg selv er fremragende.

628
00:24:07.500 --> 00:24:08.860
Lad os bare høre jeres ursager om det.

629
00:24:09.840 --> 00:24:10.560
En rosévine.

630
00:24:12.080 --> 00:24:12.440
Afkølet.

631
00:24:12.440 --> 00:24:12.800
Halvtørr.

632
00:24:13.360 --> 00:24:15.060
Synes jeg er et personligt og meget perfekt

633
00:24:15.060 --> 00:24:15.220
ting.

634
00:24:15.240 --> 00:24:17.260
Det er også en dejlig frisk og en

635
00:24:17.260 --> 00:24:17.700
dejlig ting.

636
00:24:19.480 --> 00:24:20.500
Det er selvfølgelig, at man kan bruge rødvin.

637
00:24:21.320 --> 00:24:23.180
Det er også meget anvendeligt til grib.

638
00:24:23.500 --> 00:24:25.520
Nogen ønsker en rødvin, en let rødvin, som

639
00:24:25.520 --> 00:24:26.380
man kan også bruge.

640
00:24:27.500 --> 00:24:29.080
I dag har jeg så gået ind for

641
00:24:29.080 --> 00:24:30.260
en rosévine.

642
00:24:31.960 --> 00:24:33.540
Jeg synes, at jeres glas er kommet med

643
00:24:33.540 --> 00:24:33.860
herovre.

644
00:24:33.880 --> 00:24:35.440
Jeg kunne så nyde det lækre søen herovre.

645
00:24:39.900 --> 00:24:41.180
Vi kan da ikke sige andet, end at

646
00:24:41.180 --> 00:24:45.280
der er grundlaget for rigtig mange hyggeaftener her.

647
00:24:46.320 --> 00:24:48.740
Det er det helt sikkert.

648
00:24:50.340 --> 00:24:52.940
Og som sagt, fantasien.

649
00:24:56.470 --> 00:24:57.870
Skal vi ikke, om vi skal tage den

650
00:24:57.870 --> 00:24:59.470
én gang til?

651
00:25:00.370 --> 00:25:04.150
Brug heller for meget kul, så I er

652
00:25:04.150 --> 00:25:05.170
fri for at fylde efter.

653
00:25:05.970 --> 00:25:09.690
Og tag den risiko med væsken.

654
00:25:10.770 --> 00:25:12.150
Og have tålmodighed.

655
00:25:12.810 --> 00:25:13.590
Hyggea imens.

656
00:25:14.390 --> 00:25:17.730
Hyggea imens kulene bliver hvide.

657
00:25:17.910 --> 00:25:18.930
Med et lille glas.

658
00:25:20.250 --> 00:25:22.070
Og så arbejder man lidt mere.

659
00:25:22.110 --> 00:25:22.890
Aftenen giver meget mere succes.

660
00:25:23.290 --> 00:25:24.430
Eller middagen.

661
00:25:27.030 --> 00:25:28.490
Så rigtig god grilleaften.

662
00:25:28.690 --> 00:25:30.430
Jeg håber, at vi får nogle gode samarbejde.

663
00:25:30.790 --> 00:25:31.210
Helt sikkert.

664
00:25:31.770 --> 00:25:32.070
Skål.

665
00:25:33.090 --> 00:25:33.490
Tak for det.

666
00:26:57.750 --> 00:26:59.750
Ja, og så kommer vi tilbage til vores

667
00:26:59.750 --> 00:27:01.550
ekstraudsendelse for en lille halv time siden.

668
00:27:02.250 --> 00:27:04.030
Vi har her nogle intervjuer.

669
00:27:05.150 --> 00:27:08.010
Og vi stiller tiden tilbage en lille times

670
00:27:08.010 --> 00:27:08.230
tid.

671
00:27:52.560 --> 00:27:54.260
Har I nogen anelse om, hvad der er

672
00:27:54.260 --> 00:27:55.440
gået for sig herude og deroppe?

673
00:27:55.840 --> 00:27:57.680
Ja, det er sket, at det startede med

674
00:27:57.680 --> 00:27:58.360
en fortyrgrud.

675
00:27:58.560 --> 00:28:00.660
Hvor termostegen var gået i stykker, så det

676
00:28:00.660 --> 00:28:01.420
gik ind i olien.

677
00:28:02.000 --> 00:28:03.760
Og det forplanede sig videre fra M-hætten

678
00:28:03.760 --> 00:28:05.440
og så hele vejen ud i tagkonstruktionen.

679
00:28:06.780 --> 00:28:07.640
Og jeg har talt med dem, der var

680
00:28:07.640 --> 00:28:07.840
herude.

681
00:28:07.960 --> 00:28:08.920
De sagde, at i løbet af 30 sekunder

682
00:28:08.920 --> 00:28:09.680
var det helt omspændt.

683
00:28:09.760 --> 00:28:10.260
De måtte løbe ud.

684
00:28:11.000 --> 00:28:12.340
Det er sådan set det eneste, vi ved.

685
00:28:12.740 --> 00:28:13.820
Der er noget, vi og andre kan tage

686
00:28:13.820 --> 00:28:14.440
ved lære af.

687
00:28:14.560 --> 00:28:15.980
I forbindelse med fortyrstegen måske.

688
00:28:16.600 --> 00:28:16.980
Det er det.

689
00:28:17.260 --> 00:28:18.460
Og det har vi også haft en gang,

690
00:28:18.540 --> 00:28:18.820
kan jeg huske.

691
00:28:19.000 --> 00:28:20.000
Op i tv.

692
00:28:20.240 --> 00:28:20.900
Vi snakkede om det der.

693
00:28:21.400 --> 00:28:22.480
Hvor mange har I sat ind her?

694
00:28:23.140 --> 00:28:25.400
Der er sat 16 mand ind nu her.

695
00:28:25.920 --> 00:28:27.120
Og særligt røgdykker.

696
00:28:27.740 --> 00:28:29.260
Men vi må i hvert fald konstatere, at

697
00:28:29.260 --> 00:28:30.500
hele tagkonstruktionen brænder.

698
00:28:31.480 --> 00:28:33.020
Og du virker, som om du lider at

699
00:28:33.020 --> 00:28:33.820
komme ud af sengen.

700
00:28:34.980 --> 00:28:35.780
Nej, det er jeg nu ikke.

701
00:28:35.880 --> 00:28:36.960
Men jeg var der, der hjemmer jo.

702
00:28:37.120 --> 00:28:37.820
Jeg er blevet tilkaldt.

703
00:28:37.940 --> 00:28:38.920
Det er de fleste af dem, der er

704
00:28:38.920 --> 00:28:39.100
herude.

705
00:28:39.800 --> 00:28:41.240
Fordi der er ikke så mange frustrationer.

706
00:28:42.660 --> 00:28:43.280
Og hvad nu?

707
00:28:44.160 --> 00:28:45.120
Hvad gør I nu med det?

708
00:28:46.640 --> 00:28:47.660
Ja, det går jo lang tid, inden vi

709
00:28:47.660 --> 00:28:48.160
bliver færdige nu.

710
00:28:48.300 --> 00:28:49.500
Fordi jeg syntes lige, at du skulle snakke

711
00:28:49.500 --> 00:28:50.140
med indsatslederne her.

712
00:28:50.200 --> 00:28:51.320
Det er Jørgen Skov-Petersen.

713
00:28:51.320 --> 00:28:53.520
Ja, det hele skal jo slukkes.

714
00:28:53.700 --> 00:28:54.740
Men der går lang tid, inden det bliver

715
00:28:54.740 --> 00:28:55.100
slukket.

716
00:28:55.440 --> 00:28:56.240
Og du regner ikke med, at der er

717
00:28:56.240 --> 00:28:57.080
til at redde noget som helst?

718
00:28:58.020 --> 00:28:59.100
Nej, det tror jeg ikke.

719
00:28:59.260 --> 00:29:01.960
Fordi hele tagkonstruktionen skal i hvert fald bygges

720
00:29:01.960 --> 00:29:03.200
op fra bunden af igen.

721
00:29:04.260 --> 00:29:05.580
Og vi kan også sige, at alt inventaret,

722
00:29:05.600 --> 00:29:08.340
som er i karakterier og inde i selve

723
00:29:08.340 --> 00:29:09.520
karakteriet, det er jo også brændt.

724
00:29:10.760 --> 00:29:10.900
Ja.

725
00:29:11.280 --> 00:29:12.400
Vi prøver at tale med Jørgen Skov om

726
00:29:12.400 --> 00:29:12.500
det.

727
00:29:28.280 --> 00:29:29.820
Jørgen Olsen, du er indsatsleder her.

728
00:29:29.940 --> 00:29:31.020
Hvornår indgiver I alarmen?

729
00:29:31.520 --> 00:29:33.120
Den indgik her 16.

730
00:29:33.260 --> 00:29:33.640
27.

731
00:29:35.420 --> 00:29:37.520
Med meldingen om, at der var et i

732
00:29:37.520 --> 00:29:40.020
en frityrbryde på dagcenteret.

733
00:29:40.580 --> 00:29:42.240
Og nu står vi her halvanden time efter,

734
00:29:42.500 --> 00:29:43.380
og man må jo nok sige, at det

735
00:29:43.380 --> 00:29:44.000
er ikke til at redde?

736
00:29:44.520 --> 00:29:44.780
Nej.

737
00:29:45.320 --> 00:29:47.500
Det er et sørgeligt resultat, vi har fået

738
00:29:47.500 --> 00:29:47.780
ud af det.

739
00:29:49.140 --> 00:29:53.580
Det var en ret kraftig indløs inde i

740
00:29:53.580 --> 00:29:56.500
selve køkkenet omkring frityrbryden.

741
00:29:56.900 --> 00:29:59.680
Da vi kom, der havde jeg to røgdykker

742
00:29:59.680 --> 00:30:00.480
ret hurtigt inde.

743
00:30:01.600 --> 00:30:03.420
Men jeg var godt klar over, at der

744
00:30:03.420 --> 00:30:04.660
var mere end det, der var i lige

745
00:30:04.660 --> 00:30:05.040
da vi kom.

746
00:30:05.160 --> 00:30:07.620
For det røg kraftigt ud af tagkonstruktionen.

747
00:30:08.560 --> 00:30:11.860
Og jeg lavede en ret hurtig rekondensering på

748
00:30:11.860 --> 00:30:14.280
taget og inde i selve bygningen.

749
00:30:15.260 --> 00:30:19.400
Og der konstaterede jeg, at slukningsforholdene var meget

750
00:30:19.400 --> 00:30:19.860
vanskelige.

751
00:30:21.080 --> 00:30:22.260
Så jeg var godt klar over, at den

752
00:30:22.260 --> 00:30:23.760
var svær at få fat i.

753
00:30:24.560 --> 00:30:25.900
Der er vel også et andet problem herude.

754
00:30:25.980 --> 00:30:26.980
I er ikke rigtig vant nok.

755
00:30:27.760 --> 00:30:27.960
Hvilket?

756
00:30:28.140 --> 00:30:29.500
I er ikke rigtig vant nok herude.

757
00:30:29.500 --> 00:30:32.300
I har sendt ud efter den til en

758
00:30:32.300 --> 00:30:32.720
vandvogn?

759
00:30:33.120 --> 00:30:33.480
Tankvogn?

760
00:30:33.620 --> 00:30:35.440
Det er, fordi vi har en tæmmelig kraftig

761
00:30:35.440 --> 00:30:37.500
strålvarme om ved sprøjten i øjeblikket.

762
00:30:38.400 --> 00:30:40.160
Og i stedet for at flytte sprøjten, så

763
00:30:40.160 --> 00:30:42.440
har vi foretrukket at få en vandtankvogn til.

764
00:30:43.020 --> 00:30:45.020
Og lave en indsats over på det hjørne

765
00:30:45.020 --> 00:30:45.940
derovre.

766
00:30:46.860 --> 00:30:48.460
Det, der bliver tilbage her, er vel egentlig

767
00:30:48.460 --> 00:30:49.000
kun at rive ned?

768
00:30:50.640 --> 00:30:54.380
Det er måske også så drastisk, men der

769
00:30:54.380 --> 00:30:56.280
er blevet et stort oprydningsarbejde nu.

770
00:30:56.600 --> 00:30:57.960
Så lad os nu se, hvor slemt det

771
00:30:57.960 --> 00:30:58.160
ser ud.

772
00:30:58.160 --> 00:31:01.540
Men hele tagkonstruktionen er i hvert fald totalt

773
00:31:01.540 --> 00:31:02.220
udbrændt.

774
00:31:02.720 --> 00:31:04.840
Hvor mange mand har I for Roskilde Brændvæsen

775
00:31:04.840 --> 00:31:05.180
indsat?

776
00:31:06.740 --> 00:31:09.620
På nødvendig tidspunkt har vi lige omkring 20

777
00:31:09.620 --> 00:31:09.860
mand.

778
00:31:10.680 --> 00:31:12.480
Og vi har tre ståbenkøretøjer, og så har

779
00:31:12.480 --> 00:31:13.500
vi vores drejestig.

780
00:31:14.940 --> 00:31:18.100
Og så har vi vores pionervogn herude også.

781
00:31:18.720 --> 00:31:20.900
Vi havde regnet med at kunne lave en

782
00:31:20.900 --> 00:31:23.700
indsats op for selve tagkonstruktionen, da vi landede

783
00:31:23.700 --> 00:31:24.000
herude.

784
00:31:24.000 --> 00:31:25.640
Men det måtte vi altså opgive på grund

785
00:31:25.640 --> 00:31:27.620
af varme og røg.

786
00:31:28.440 --> 00:31:29.920
Og så er det meget vanskeligt i forholdet

787
00:31:29.920 --> 00:31:30.440
på en tredje døgn.

788
00:32:03.500 --> 00:32:04.040
Allerede kl.

789
00:32:04.660 --> 00:32:06.780
20.05 kommer vi tilbage med endnu en

790
00:32:06.780 --> 00:32:08.500
ekstra udsendelse fra DARP Idrætscenter.

791
00:32:09.720 --> 00:32:11.080
Det var, hvad vi havde at bringe nu.

792
00:32:11.460 --> 00:32:12.820
Vi holder en pause frem til kl.

793
00:32:12.920 --> 00:32:15.320
20.05, hvor vi så kommer med programafsigten.

794
00:32:16.060 --> 00:32:17.420
Tak for nu og på gensyn.

795
00:38:30.950 --> 00:38:35.410
Danske tekster af Jesper Buhl Scandinavian Text Service

796
00:39:06.030 --> 00:39:08.210
2018
  • Brand i Darup Idrætscenter
  • TV-køkkenet er rykket ud i gården til Jernbanegade 12
Serie
Dato udgivet
Dope sheet: Klik for at downloade
Metainformation for administratorer
Faustnr
9 649 699 0
Varighed tidskode
00:32:50:00
Varighed sekunder
1970
Båndnummer
1065
Import må ikke længere overskrive dette
Afbrudt
Video er online
Tilsluttet

Kommentarer