TV-Køkkenet 20. april 1988

WEBVTT

1
00:01:15.910 --> 00:01:18.010
Rådskild.dk God aften og velkommen til Rådskild

2
00:01:18.010 --> 00:01:19.450
.dk TV's onsdagsudgave.

3
00:01:20.250 --> 00:01:22.470
Det første programpunkt i aften er TV-køkkenet,

4
00:01:22.710 --> 00:01:24.350
der denne gang fokuserer på sund mad.

5
00:01:25.610 --> 00:01:25.790
Kl.

6
00:01:25.950 --> 00:01:29.450
20.95 kommer programårsigten, og derefter kommer Rådskild

7
00:01:29.450 --> 00:01:32.130
-magasinet, der denne gang har fuldt udviklingen på

8
00:01:32.130 --> 00:01:33.930
institutionen Solvejn ved Ry.

9
00:01:35.390 --> 00:01:35.910
Kl.

10
00:01:35.910 --> 00:01:38.930
21.00 kommer sportsmagasinet, der i dag er

11
00:01:38.930 --> 00:01:39.930
udvidet med 10 minutter.

12
00:01:41.050 --> 00:01:41.350
Og kl.

13
00:01:41.690 --> 00:01:44.670
21.40 kommer bytinget, der i aften ser

14
00:01:44.670 --> 00:01:46.590
på landmandsproblemer og på genbrug.

15
00:01:47.410 --> 00:01:49.050
Men først sund mad i TV-køkkenet.

16
00:01:49.270 --> 00:01:49.670
Velbekomme.

17
00:01:52.000 --> 00:01:55.240
Ja, vi skal i dag tilberede nogle grønne

18
00:01:55.240 --> 00:01:58.540
retter, og vi det er Berit og Bjørn,

19
00:01:59.180 --> 00:02:00.520
og vi kommer fra Nutana.

20
00:02:00.760 --> 00:02:02.760
Nutana er jo kendt for at lave grøn

21
00:02:02.760 --> 00:02:04.520
mad og har lavet det mange år.

22
00:02:05.660 --> 00:02:09.199
Der er mange, når de hører om vegetariske

23
00:02:09.199 --> 00:02:10.500
retter, så siger de, at det ikke er

24
00:02:10.500 --> 00:02:11.000
noget for os.

25
00:02:11.060 --> 00:02:12.480
Det tager alt for lang tid at lave.

26
00:02:13.080 --> 00:02:15.480
Men vi har valgt i dag tre lette

27
00:02:15.480 --> 00:02:18.440
retter, som er hurtige at lave, og som

28
00:02:18.440 --> 00:02:19.580
selvfølgelig er velsmagende.

29
00:02:19.720 --> 00:02:20.300
Rigtig lækre.

30
00:02:21.780 --> 00:02:24.240
Ja, som forret har vi valgt at lave

31
00:02:24.240 --> 00:02:25.280
en ridsalat.

32
00:02:26.560 --> 00:02:29.640
Og til den her ret bruger vi bruneris,

33
00:02:29.720 --> 00:02:33.520
fordi bruneris har et højt fiberindhold og indeholder

34
00:02:33.520 --> 00:02:35.480
mange vitaminer og mineraler.

35
00:02:36.300 --> 00:02:37.980
Ja, og det har vi jo kogt på

36
00:02:37.980 --> 00:02:38.420
forhånd.

37
00:02:39.620 --> 00:02:41.960
Der skal også nogle tomater, der skal lidt

38
00:02:41.960 --> 00:02:43.860
løg i, og nu er det jo blevet

39
00:02:43.860 --> 00:02:46.680
forår, og derfor har vi valgt springløg eller

40
00:02:46.680 --> 00:02:49.800
forårsløg, som er dejligt friske og lækre at

41
00:02:49.800 --> 00:02:50.240
have med at gøre.

42
00:02:51.440 --> 00:02:55.580
Og tomaterne, de skal skæres i nogle små

43
00:02:55.580 --> 00:02:56.560
firkanter.

44
00:02:59.860 --> 00:03:02.900
Og det gørs meget hurtigt og enkelt på

45
00:03:02.900 --> 00:03:03.820
den måde, jeg viser her.

46
00:03:05.340 --> 00:03:08.020
Simpelthen stiger den i fire på den ene

47
00:03:08.020 --> 00:03:09.660
led, og tre på den anden led, og

48
00:03:09.660 --> 00:03:10.700
så i små firkanter.

49
00:03:14.330 --> 00:03:18.110
Og retten har faktisk godt at blive lavet

50
00:03:18.110 --> 00:03:18.910
på forhånd.

51
00:03:20.430 --> 00:03:22.350
Den skal helst stå og trække et lille

52
00:03:22.350 --> 00:03:25.650
stykke tid, og den kan faktisk laves dagen

53
00:03:25.650 --> 00:03:26.150
i forvejen.

54
00:03:26.150 --> 00:03:27.310
Det har vi også prøvet.

55
00:03:28.170 --> 00:03:29.530
Og så kan den bare stå i køleskab,

56
00:03:29.870 --> 00:03:32.770
og så bliver smagen dejlig, rund og fin,

57
00:03:33.310 --> 00:03:34.750
når den lige får lov at stå lidt.

58
00:03:35.990 --> 00:03:39.190
I denne rissalat bruger vi en masse persille.

59
00:03:39.810 --> 00:03:41.110
Et godt stort bund.

60
00:03:41.870 --> 00:03:44.270
Og vi har valgt at bruge en persillehakker,

61
00:03:44.590 --> 00:03:48.250
fordi når man hakker persille, kommer der en

62
00:03:48.250 --> 00:03:50.870
masse saft ned til risene, og det giver

63
00:03:50.870 --> 00:03:53.150
en god farve og en masse smag.

64
00:03:55.830 --> 00:03:58.330
Hvis man skal gøre det helt vitamin-rigtigt,

65
00:03:58.410 --> 00:03:59.570
så skal man faktisk hakke den med en

66
00:03:59.570 --> 00:04:03.950
kniv, så bevares flere af de oprindelige vitaminer

67
00:04:03.950 --> 00:04:04.090
i.

68
00:04:04.690 --> 00:04:07.030
Men man kan jo gøre lidt forskelligt, alt

69
00:04:07.030 --> 00:04:08.470
efter hvad ret man nu skal lave.

70
00:04:10.590 --> 00:04:12.990
Og du tager det meste stelten med, kan

71
00:04:12.990 --> 00:04:13.270
jeg se.

72
00:04:13.810 --> 00:04:16.570
Ja, der er en masse saft og kræft

73
00:04:16.570 --> 00:04:17.589
og vitaminer i det.

74
00:04:18.290 --> 00:04:21.130
Så det her springløg er jo lige blevet

75
00:04:21.130 --> 00:04:21.630
renset.

76
00:04:21.630 --> 00:04:24.990
Og man kan bruge almindelig løg også, naturligvis.

77
00:04:25.550 --> 00:04:27.410
Og det man skal gøre, det er at

78
00:04:27.410 --> 00:04:29.010
hakke det ganske fint.

79
00:04:29.550 --> 00:04:31.630
Men springløg er meget flot, fordi det har

80
00:04:31.630 --> 00:04:32.730
sådan en fin struktur.

81
00:04:34.370 --> 00:04:36.790
Og der kan man nøjes med faktisk at

82
00:04:36.790 --> 00:04:40.170
snitte det i små skiver.

83
00:04:42.530 --> 00:04:45.030
Så har det også en dekorativ virkning.

84
00:04:48.870 --> 00:04:51.010
Er du ved at være færdig derovre med

85
00:04:51.010 --> 00:04:51.250
det der?

86
00:04:52.790 --> 00:04:53.550
Lad os gå.

87
00:04:54.170 --> 00:04:57.130
Og der skal bruges det, der svarer til

88
00:04:57.130 --> 00:04:59.910
cirka et halvt mellemstort løg.

89
00:05:01.070 --> 00:05:02.870
Ja, og vi kommer det hele i her.

90
00:05:03.910 --> 00:05:05.170
Ved du hvad, vi skal have en citron.

91
00:05:05.650 --> 00:05:06.430
Kan du skaffe sådan en?

92
00:05:06.490 --> 00:05:07.270
Det kan du tro, jeg kan.

93
00:05:07.710 --> 00:05:08.450
Det var godt.

94
00:05:13.300 --> 00:05:13.820
Lad os gå.

95
00:05:13.900 --> 00:05:14.460
Tak, skal du have.

96
00:05:15.960 --> 00:05:18.040
Og for lige at gøre den ekstra frisk,

97
00:05:18.120 --> 00:05:20.140
så tager vi simpelthen bare en halv citron.

98
00:05:21.120 --> 00:05:24.060
Og presser, og hælder saften over.

99
00:05:26.600 --> 00:05:28.540
Man kan også godt komme en lille smule

100
00:05:28.540 --> 00:05:29.140
olie i.

101
00:05:30.960 --> 00:05:33.080
Men vi har nu valgt ikke at putte

102
00:05:33.080 --> 00:05:34.120
olie i i dag.

103
00:05:34.660 --> 00:05:36.500
Den smager ganske glimmerende, som den er her.

104
00:05:37.520 --> 00:05:40.160
Og nu kan man se, at den får

105
00:05:40.160 --> 00:05:41.860
en flot farve.

106
00:05:42.640 --> 00:05:45.000
Den hvide ris og de røde tomater og

107
00:05:45.000 --> 00:05:45.460
det grønne.

108
00:05:46.180 --> 00:05:47.620
Og så skal vi til sidst lige smage

109
00:05:47.620 --> 00:05:49.060
den til med en lille smule urtesalt.

110
00:05:50.760 --> 00:05:52.260
Urtesalt, ja, vi kunne godt sige en lille

111
00:05:52.260 --> 00:05:52.980
smule om salt måske.

112
00:05:52.980 --> 00:05:54.860
Ja, det kunne man godt.

113
00:05:55.920 --> 00:05:58.820
Dagsbehovet for salt er mellem et halvt og

114
00:05:58.820 --> 00:06:00.660
et gram salt dagligt.

115
00:06:01.860 --> 00:06:06.180
Men gennemsnittet for den danske befolkning er 10

116
00:06:06.180 --> 00:06:07.020
gram dagligt.

117
00:06:07.320 --> 00:06:08.340
Det er lidt voldsomt.

118
00:06:08.340 --> 00:06:09.340
Det er en god del for meget.

119
00:06:10.160 --> 00:06:12.060
Det der er fordelen ved at bruge urtesalt,

120
00:06:12.160 --> 00:06:13.740
det er jo, at der er kun 65

121
00:06:13.740 --> 00:06:15.620
% salt i, og så er der urter

122
00:06:15.620 --> 00:06:16.220
i for resten.

123
00:06:16.300 --> 00:06:18.600
Så der nedsætter man automatisk saltindtagelsen.

124
00:06:18.980 --> 00:06:20.940
Og nu tager jeg det på slum, selvfølgelig.

125
00:06:20.940 --> 00:06:22.780
Men det svarer til cirka en teskefuld, der

126
00:06:22.780 --> 00:06:23.940
skal i den portion, vi har her.

127
00:06:26.100 --> 00:06:28.060
Og så er den faktisk færdig.

128
00:06:29.760 --> 00:06:31.760
Og nu nævnte jeg lige, at den skal

129
00:06:31.760 --> 00:06:32.460
stå og trække.

130
00:06:33.580 --> 00:06:36.000
Men for at gøre det lidt hurtigt, så

131
00:06:36.000 --> 00:06:37.120
øser vi den faktisk op med det samme.

132
00:06:37.360 --> 00:06:38.640
Men husk lige derhjemme, at den skal stå

133
00:06:38.640 --> 00:06:39.520
og trække en times tid.

134
00:06:40.240 --> 00:06:41.260
Og vi øser den op på de her

135
00:06:41.260 --> 00:06:42.100
tallerkener.

136
00:06:42.720 --> 00:06:43.800
På hvert salatblad.

137
00:06:45.860 --> 00:06:48.040
Og den er faktisk så dekorativ i sig

138
00:06:48.040 --> 00:06:50.760
selv, så man behøver ikke meget pynt.

139
00:06:51.820 --> 00:06:52.200
Sådan.

140
00:06:52.660 --> 00:06:54.920
Vi skal lige have en lille smule brøndkarase

141
00:06:54.920 --> 00:06:55.380
ovenpå.

142
00:06:57.970 --> 00:06:58.350
Sådan.

143
00:06:58.430 --> 00:06:59.130
En lækker forret.

144
00:07:01.330 --> 00:07:02.770
Og brøndkarase, der har vi lidt her.

145
00:07:03.930 --> 00:07:05.610
Ja, det er nemlig flot, så vi har

146
00:07:05.610 --> 00:07:06.390
sat en op her.

147
00:07:06.510 --> 00:07:07.650
Vi giver den lige sådan en dusk her

148
00:07:07.650 --> 00:07:07.830
hver.

149
00:07:11.110 --> 00:07:13.990
Og så har vi også lavet nogle ostestænger.

150
00:07:15.290 --> 00:07:16.370
Det er meget enkelt.

151
00:07:16.430 --> 00:07:18.550
Man tager simpelthen noget grahamsbrød og skærer ud

152
00:07:18.550 --> 00:07:19.290
i nogle stænger.

153
00:07:19.510 --> 00:07:20.610
Og så drysser man en lille smule revet

154
00:07:20.610 --> 00:07:22.050
ost på og så ind i ovnen og

155
00:07:22.050 --> 00:07:22.470
rester det.

156
00:07:22.770 --> 00:07:23.390
Færdig arbejde.

157
00:07:23.790 --> 00:07:25.170
Og det smager meget lækkert til det her.

158
00:07:25.470 --> 00:07:26.850
Så vi lægger sådan en par ostestænger ved

159
00:07:26.850 --> 00:07:27.710
hver tallerken her.

160
00:07:28.790 --> 00:07:31.750
Og så sætter vi dem over på bordet

161
00:07:31.750 --> 00:07:31.930
her.

162
00:07:32.170 --> 00:07:33.830
Så kan du måske lige rydde lidt op

163
00:07:33.830 --> 00:07:34.230
i midten.

164
00:07:38.230 --> 00:07:40.790
Og vi dækker fint op her.

165
00:07:41.710 --> 00:07:43.110
Det ser jo lækkert ud.

166
00:07:44.650 --> 00:07:45.910
Og så kan man jo vælge at tage

167
00:07:45.910 --> 00:07:47.850
en alkoholfri vin, hvis man vil det.

168
00:07:48.070 --> 00:07:48.830
Det har vi gjort her.

169
00:07:56.310 --> 00:07:57.670
Den smager ganske glimrende.

170
00:07:57.790 --> 00:07:58.910
Og så har det en fordel, at man

171
00:07:58.910 --> 00:08:00.050
kan køre hjem bagefter.

172
00:08:00.970 --> 00:08:02.170
Uanset hvor meget man drikker.

173
00:08:03.830 --> 00:08:06.310
Og det er der faktisk mange, der gerne

174
00:08:06.310 --> 00:08:06.550
vil.

175
00:08:07.610 --> 00:08:08.090
Sådan.

176
00:08:13.380 --> 00:08:13.860
Pausen.

177
00:08:27.160 --> 00:08:29.060
Ja, og til hovedretten i dag, der har

178
00:08:29.060 --> 00:08:31.799
vi valgt at benytte os af bønder.

179
00:08:33.140 --> 00:08:36.340
Bønder er noget, som folk generelt har stående

180
00:08:36.340 --> 00:08:36.900
til pynt.

181
00:08:37.620 --> 00:08:38.940
Og jeg ved ikke, om vi kan prøve

182
00:08:38.940 --> 00:08:41.640
at få billedet op på dem, vi har

183
00:08:41.640 --> 00:08:42.039
heroppe.

184
00:08:42.380 --> 00:08:44.080
De ser nemlig meget dekorative ud.

185
00:08:44.700 --> 00:08:46.040
Der er utrolig mange farver.

186
00:08:46.120 --> 00:08:47.820
Der er utrolig mange variationsmuligheder.

187
00:08:48.760 --> 00:08:50.360
Men det er synd kun at bruge dem

188
00:08:50.360 --> 00:08:50.780
til pynt.

189
00:08:51.020 --> 00:08:52.020
Det kan man selvfølgelig også, fordi de er

190
00:08:52.020 --> 00:08:52.420
billige.

191
00:08:52.700 --> 00:08:54.040
Så det er billig pynt også.

192
00:08:55.380 --> 00:08:57.180
Men man kan faktisk også spise dem.

193
00:08:57.920 --> 00:08:59.860
Og de er meget lettere at have med

194
00:08:59.860 --> 00:09:01.000
at gøre, end mange tror.

195
00:09:01.800 --> 00:09:02.880
Det man bare skal gøre, det er, at

196
00:09:02.880 --> 00:09:03.600
de skal lægges i blød.

197
00:09:04.100 --> 00:09:05.900
Og man kan tage for eksempel de bønder,

198
00:09:05.960 --> 00:09:06.300
vi har her.

199
00:09:06.360 --> 00:09:07.980
De hedder Butterfiens, den store hvide bønder.

200
00:09:08.360 --> 00:09:09.880
Dem lægger man i blød, for eksempel om

201
00:09:09.880 --> 00:09:10.900
morgenen, når man går hjemmefra.

202
00:09:11.260 --> 00:09:12.320
Hvis man har lidt travlt.

203
00:09:12.440 --> 00:09:13.820
Lige ned i en skål.

204
00:09:14.020 --> 00:09:14.600
Lidt vand på.

205
00:09:15.180 --> 00:09:17.360
Og husk at hælde rigeligt vand på, for

206
00:09:17.360 --> 00:09:18.260
de udvider sig meget.

207
00:09:19.640 --> 00:09:21.660
Og så når man kommer hjem efter arbejde,

208
00:09:22.120 --> 00:09:24.180
så koger man dem i 35 minutter.

209
00:09:25.080 --> 00:09:26.860
Og det er faktisk meget, meget lettere at

210
00:09:26.860 --> 00:09:27.200
have med at gøre.

211
00:09:27.620 --> 00:09:29.180
Og imens man koger dem, så kan man

212
00:09:29.180 --> 00:09:31.360
jo stå og tilberede andre ting, som har

213
00:09:31.360 --> 00:09:32.400
med hovedretten at gøre.

214
00:09:34.480 --> 00:09:36.260
Og man kan jo også gøre det, at

215
00:09:36.260 --> 00:09:39.200
man koger en stor portion bønder ad gangen.

216
00:09:39.440 --> 00:09:41.740
Og så kan man fordele dem i portionsstørrelser

217
00:09:41.740 --> 00:09:42.640
og følge dem ned.

218
00:09:42.640 --> 00:09:43.620
Det er en god idé.

219
00:09:44.020 --> 00:09:46.900
Og når man krydser bønderne ned, så vil

220
00:09:46.900 --> 00:09:49.360
iskrystallerne sprænge cellerne i bønderne.

221
00:09:49.840 --> 00:09:51.280
Og det vil have en mørende effekt.

222
00:09:52.060 --> 00:09:52.780
Ja, det er rigeligt.

223
00:09:52.880 --> 00:09:53.900
Så man behøver kun at koge dem i

224
00:09:53.900 --> 00:09:54.820
ganske kort tid.

225
00:09:55.580 --> 00:09:57.640
Man nedsætter kogtiden med cirka en tredjedel, når

226
00:09:57.640 --> 00:09:58.220
man fryser dem.

227
00:09:58.440 --> 00:09:59.280
Så det er rigtig nok.

228
00:09:59.660 --> 00:10:02.080
Ved du hvad, imens vi står og snakker

229
00:10:02.080 --> 00:10:02.900
her, så tror jeg, vi er gået i

230
00:10:02.900 --> 00:10:03.860
gang med at lave den her ret.

231
00:10:04.780 --> 00:10:06.720
Der skal bruges nogle porrer.

232
00:10:07.500 --> 00:10:09.260
Det er en sammenkogret, som vi skal lave

233
00:10:09.260 --> 00:10:10.100
i gryden her.

234
00:10:10.100 --> 00:10:12.360
Der skal bruges porrer, der skal bruges lidt

235
00:10:12.360 --> 00:10:13.960
gulerødder, der skal bruges champignon.

236
00:10:14.620 --> 00:10:15.820
Og så er det en karreret, så vi

237
00:10:15.820 --> 00:10:17.140
skal have godt med karre i.

238
00:10:17.360 --> 00:10:18.400
Og kan man lide karre i, så kan

239
00:10:18.400 --> 00:10:19.540
man altså bruge ekstra meget i.

240
00:10:20.380 --> 00:10:22.120
Vi skal have en lille smule margarin i

241
00:10:22.120 --> 00:10:23.220
bunden af gryden her.

242
00:10:25.650 --> 00:10:28.570
Ja, men mens du gør det, så vil

243
00:10:28.570 --> 00:10:30.190
jeg prøve at vise dig nogle butterbeans.

244
00:10:30.810 --> 00:10:32.810
De ser sådan her ud, når de ikke

245
00:10:32.810 --> 00:10:34.050
er lagt i blød og kogt.

246
00:10:35.030 --> 00:10:37.130
Vi har også lagt nogle i blød i

247
00:10:37.130 --> 00:10:38.270
6-12 timer.

248
00:10:38.390 --> 00:10:40.370
De her har ligget i blød natten over.

249
00:10:42.250 --> 00:10:46.870
Bønder indeholder nogle sukkerarter, som ikke nedbrydes i

250
00:10:46.870 --> 00:10:48.790
maven, men først i tarmen.

251
00:10:49.850 --> 00:10:52.390
Og i tarmen udvikler de nogle luftarter.

252
00:10:52.750 --> 00:10:54.190
Det er derfor mange føler, at de får

253
00:10:54.190 --> 00:10:56.250
luft i maven, når de spiser rigeligt med

254
00:10:56.250 --> 00:10:56.550
bønder.

255
00:10:57.730 --> 00:11:00.610
Men nogle af de sukkerarter trænger altså ud

256
00:11:00.610 --> 00:11:01.370
i udblydningsvandet.

257
00:11:02.630 --> 00:11:05.550
Og man kan derfor med fordel hælde udblydningsvandet

258
00:11:05.550 --> 00:11:07.430
fra, så nedsætter man det problem.

259
00:11:07.430 --> 00:11:09.210
Det har også noget at gøre med tilvænding.

260
00:11:09.570 --> 00:11:12.650
At maven tilvænder sig til den form for

261
00:11:12.650 --> 00:11:12.930
kost.

262
00:11:13.310 --> 00:11:14.730
Hvis man er vant til at spise en

263
00:11:14.730 --> 00:11:16.050
helt anden kost, så skal der nogle andre

264
00:11:16.050 --> 00:11:17.450
enzymer til at nedbryde de her.

265
00:11:17.990 --> 00:11:18.970
Og det er sådan noget, man opbygger.

266
00:11:19.170 --> 00:11:21.670
Altså vanerne kommer og opbygges.

267
00:11:22.070 --> 00:11:22.630
Helt klart.

268
00:11:23.110 --> 00:11:25.370
Så det her problem med luft i maven.

269
00:11:25.730 --> 00:11:27.750
Dem, der er helt vegetar, har faktisk ikke

270
00:11:27.750 --> 00:11:29.170
noget særligt problem med luft i maven.

271
00:11:29.330 --> 00:11:31.350
Nej, og de kan sagtens bruge koga eller

272
00:11:31.350 --> 00:11:32.430
udblydningsvandet.

273
00:11:32.430 --> 00:11:35.230
Der trænger jo også vitaminer ud i udblydningsvandet.

274
00:11:35.330 --> 00:11:37.210
Så man kan sagtens bruge det.

275
00:11:38.150 --> 00:11:39.630
Men vi hælder det fra her.

276
00:11:40.130 --> 00:11:41.390
Jeg har lige taget noget karry her.

277
00:11:41.630 --> 00:11:44.110
Og der skal bruges cirka en god teskefuld.

278
00:11:44.670 --> 00:11:48.210
Og det skal ned i denne her margarine.

279
00:11:48.310 --> 00:11:50.410
En lilleskefuld margarine skal der bruges til.

280
00:11:51.110 --> 00:11:53.310
Og så skal det sådan lige brændes af

281
00:11:53.310 --> 00:11:53.690
en gang.

282
00:11:54.930 --> 00:11:56.370
Og nu er den ikke helt varm nok,

283
00:11:56.430 --> 00:11:57.610
men det bliver den meget hurtigt.

284
00:11:57.630 --> 00:11:58.610
Det bliver den i hvert fald til at

285
00:11:58.610 --> 00:12:00.310
have fået skåret grøntsagerne ud.

286
00:12:00.930 --> 00:12:02.910
Påren vi har her, der synes jeg det

287
00:12:02.910 --> 00:12:03.370
er vigtigt.

288
00:12:03.510 --> 00:12:04.770
Nu er der ikke så meget top på

289
00:12:04.770 --> 00:12:05.210
denne her.

290
00:12:05.590 --> 00:12:07.410
Men det er vigtigt at pointere, at man

291
00:12:07.410 --> 00:12:08.470
kan sagtens bruge toppen.

292
00:12:08.930 --> 00:12:11.470
Toppen på en påre, den er smadret velsmagende.

293
00:12:12.710 --> 00:12:14.250
Og den er fuld af vitaminer.

294
00:12:14.630 --> 00:12:15.790
Den er en hel smule bæsk, men når

295
00:12:15.790 --> 00:12:17.970
man bruger den i samme kogte retter, ja,

296
00:12:18.010 --> 00:12:19.570
så kan det sagtens lade sig gøre at

297
00:12:19.570 --> 00:12:20.130
bruge den med.

298
00:12:21.310 --> 00:12:23.790
Nu kan man jo rense påren på mange

299
00:12:23.790 --> 00:12:24.110
måder.

300
00:12:24.410 --> 00:12:27.450
Nogle de tager en kniv fra bunden her,

301
00:12:27.590 --> 00:12:29.430
og så skærer de op på to leder.

302
00:12:29.430 --> 00:12:30.490
Og så kan man skille den af og

303
00:12:30.490 --> 00:12:30.890
skølle den.

304
00:12:31.390 --> 00:12:33.110
Men jeg plejer gerne at gøre det, at

305
00:12:33.110 --> 00:12:34.150
jeg skærer toppen af.

306
00:12:34.810 --> 00:12:37.370
Og så bliver den bare hakket ganske fint.

307
00:12:39.370 --> 00:12:42.290
Og så putter man kun det øverste af

308
00:12:42.290 --> 00:12:44.050
påren i vand og skøller den.

309
00:12:45.270 --> 00:12:47.370
Fordi resten af stengen her, den er jo

310
00:12:47.370 --> 00:12:48.270
helt ren og fint.

311
00:12:48.390 --> 00:12:49.790
Så den behøver man egentlig ikke at skølle.

312
00:12:49.870 --> 00:12:52.070
Den kan man bare hakke som den er.

313
00:12:52.490 --> 00:12:55.770
Og du har renset lidt champignon og noget

314
00:12:55.770 --> 00:12:56.170
andet der.

315
00:12:56.170 --> 00:12:58.610
Det kan være, at du lige kan...

316
00:12:59.090 --> 00:13:00.510
Vi kan lige tage det her på over.

317
00:13:01.430 --> 00:13:03.070
Du har en skål her, kan jeg se.

318
00:13:04.170 --> 00:13:04.290
Sådan.

319
00:13:05.790 --> 00:13:08.170
Og så bliver vi lige færdige med at

320
00:13:08.170 --> 00:13:08.370
skølle.

321
00:13:10.870 --> 00:13:12.550
Ja, vi skal også have lidt gulerodder i

322
00:13:12.550 --> 00:13:12.850
retten.

323
00:13:12.910 --> 00:13:15.470
Og vi tager gulerodden og skærer op på

324
00:13:15.470 --> 00:13:16.070
den lange led.

325
00:13:16.590 --> 00:13:19.450
Og så snitter vi den i skiver, som

326
00:13:19.450 --> 00:13:20.190
jeg viser her.

327
00:13:22.670 --> 00:13:25.430
Grøntsager indeholder 70-80 procent vand.

328
00:13:25.430 --> 00:13:28.670
Det vil sige, at de værdige grøntsager er

329
00:13:28.670 --> 00:13:29.450
lave.

330
00:13:30.250 --> 00:13:31.490
Så det er god slankemad.

331
00:13:32.010 --> 00:13:34.390
Der er også masser af fibrer i grøntsagerne,

332
00:13:34.590 --> 00:13:36.070
som mætter godt.

333
00:13:36.330 --> 00:13:38.110
Det er godt for fordøjelsen.

334
00:13:39.110 --> 00:13:40.790
Så det er bare med at benytte sig

335
00:13:40.790 --> 00:13:41.850
af alle de grøntsager, der er.

336
00:13:41.930 --> 00:13:43.610
Det er også en god måde at variere

337
00:13:43.610 --> 00:13:44.370
retterne på.

338
00:13:44.710 --> 00:13:45.730
Og der er jo lavt fedtindhold.

339
00:13:46.450 --> 00:13:48.630
Men det dispenserer vi selvfølgelig for ved at

340
00:13:48.630 --> 00:13:51.650
stege det lidt her i lidt margarine.

341
00:13:51.650 --> 00:13:53.610
Jeg synes, det er vigtigt at nævne, at

342
00:13:53.610 --> 00:13:55.230
fedtstof har jo den her egenskab til at

343
00:13:55.230 --> 00:13:56.390
binde aromastoffer.

344
00:13:56.770 --> 00:13:59.310
Så derfor bruger man ofte for meget fedt.

345
00:13:59.870 --> 00:14:00.830
Det giver maden velsmag.

346
00:14:01.430 --> 00:14:02.710
Men det skal man passe meget på.

347
00:14:03.030 --> 00:14:04.670
Fordi man kan sagtens få bundet de her

348
00:14:04.670 --> 00:14:06.590
smagsstoffer i en lille smule fedt.

349
00:14:06.690 --> 00:14:07.490
Man behøver ikke så meget.

350
00:14:07.970 --> 00:14:10.870
Og det prøver vi at begrænse med brugen

351
00:14:10.870 --> 00:14:11.730
af de her fedtstoffer.

352
00:14:12.590 --> 00:14:14.190
Nu fik jeg snittet resten af porren.

353
00:14:14.290 --> 00:14:15.770
Og så skal vi lige have lidt sjampioner

354
00:14:15.770 --> 00:14:16.790
snittet også.

355
00:14:16.790 --> 00:14:19.930
Ja, mens du smitter dem, så vil jeg

356
00:14:19.930 --> 00:14:22.330
gå i gang med at lave noget tilbehør.

357
00:14:23.190 --> 00:14:25.190
Som tilbehør til den her ret har vi

358
00:14:25.190 --> 00:14:26.290
valgt at bruge bulgur.

359
00:14:27.610 --> 00:14:31.790
Og bulgur det er forkop knust hvede.

360
00:14:32.690 --> 00:14:36.010
Og de fleste af skalddelen er på hveden.

361
00:14:36.590 --> 00:14:38.210
Det vil sige, at vi igen har et

362
00:14:38.210 --> 00:14:39.930
fiberrigt produkt.

363
00:14:40.170 --> 00:14:42.270
Der er faktisk lige så mange fiber i

364
00:14:42.270 --> 00:14:43.850
bulgur som i de brune ris.

365
00:14:47.430 --> 00:14:50.650
Så vi har taget to del vand og

366
00:14:50.650 --> 00:14:52.150
sat over at koge.

367
00:14:52.830 --> 00:14:54.950
Og for at give bulguren lidt mere smag,

368
00:14:55.090 --> 00:14:58.990
så bruger vi noget af Luthanas urte grøntsagsbouillon.

369
00:15:00.590 --> 00:15:03.350
Og man kan godt bruge rigeligt, fordi bulguren

370
00:15:03.350 --> 00:15:04.450
tager en del af smagen.

371
00:15:05.530 --> 00:15:06.890
Og så skal du også lige sige, at

372
00:15:06.890 --> 00:15:08.170
den bouillon der er ikke noget salt i.

373
00:15:08.410 --> 00:15:08.690
Nej.

374
00:15:08.870 --> 00:15:10.230
Det er faktisk bare et sørgt grøntsag.

375
00:15:10.530 --> 00:15:11.950
Så der er kun det naturlige salt, som

376
00:15:11.950 --> 00:15:12.230
den holder i.

377
00:15:12.230 --> 00:15:15.190
Ja, der er lavet forskellige undersøgelser, som tyder

378
00:15:15.190 --> 00:15:17.790
på, at salt kan være med til at

379
00:15:17.790 --> 00:15:19.050
give for højt blodtryk.

380
00:15:19.810 --> 00:15:21.790
Så det er godt at spare på saltet.

381
00:15:22.770 --> 00:15:24.810
Så nu har jeg hældt grøntsagerne i gryden

382
00:15:24.810 --> 00:15:25.110
her.

383
00:15:25.930 --> 00:15:27.310
Og så kan jeg lige give et lille

384
00:15:27.310 --> 00:15:29.430
tips, at hvis man er kommet til at

385
00:15:29.430 --> 00:15:31.930
gøre det her olie- eller karryblanding lidt

386
00:15:31.930 --> 00:15:32.350
for varmt.

387
00:15:33.010 --> 00:15:33.990
Så er det en god idé at tage

388
00:15:33.990 --> 00:15:35.690
en lille bitte smule vand og hælde i.

389
00:15:36.650 --> 00:15:37.790
Sammen med grøntsagerne.

390
00:15:37.790 --> 00:15:39.470
Så sker det nemlig det, at vandet er

391
00:15:39.470 --> 00:15:40.850
jo selvfølgelig tungere end olien, så det lægger

392
00:15:40.850 --> 00:15:42.410
sig ned, og så brænder det ikke på.

393
00:15:43.250 --> 00:15:44.870
Men i øvrigt vil der ske det ret

394
00:15:44.870 --> 00:15:46.730
hurtigt med den varme, der er på her,

395
00:15:46.970 --> 00:15:51.530
at vandet i grøntsagerne vil automatisk komme ud.

396
00:15:51.730 --> 00:15:53.890
Og så gør det, at den ikke brænder

397
00:15:53.890 --> 00:15:54.510
på retten.

398
00:15:55.610 --> 00:15:56.970
Og de skal så stå og snure her

399
00:15:56.970 --> 00:16:01.190
i 10 minutter til et kvarter.

400
00:16:02.810 --> 00:16:06.170
Og derefter så skal vi have butter beans

401
00:16:06.170 --> 00:16:06.470
i.

402
00:16:06.470 --> 00:16:09.070
Og dem har vi jo kogt på forhånd.

403
00:16:09.150 --> 00:16:10.070
De står i gryden her.

404
00:16:10.790 --> 00:16:13.050
Og det er en stor bønne, som er

405
00:16:13.050 --> 00:16:14.630
lidt melet i konsistensen.

406
00:16:15.210 --> 00:16:17.270
Men de smager ganske pragtfuldt, når de ligger

407
00:16:17.270 --> 00:16:20.270
i en grøntsagsblanding med en god smag i.

408
00:16:20.350 --> 00:16:22.330
Så har det en meget, meget lækker smag

409
00:16:22.330 --> 00:16:23.110
og konsistens.

410
00:16:26.210 --> 00:16:27.950
Berit, vi skulle jo også lave noget råkost.

411
00:16:28.210 --> 00:16:29.670
Ja, jeg er i gang med at skrive

412
00:16:29.670 --> 00:16:30.590
noget til dig her.

413
00:16:30.650 --> 00:16:31.290
Det er glimrende.

414
00:16:32.130 --> 00:16:32.530
Godt.

415
00:16:32.710 --> 00:16:35.330
Ja, og det er altid lækkert med noget

416
00:16:35.330 --> 00:16:36.070
ejsbærsalat.

417
00:16:36.190 --> 00:16:38.310
Det er sprødt og dejligt og har en

418
00:16:38.310 --> 00:16:38.890
god smag.

419
00:16:42.350 --> 00:16:44.530
Og mens det her står og snurer, så

420
00:16:44.530 --> 00:16:46.470
har vi jo rig anledning til at lave

421
00:16:46.470 --> 00:16:47.490
nogle af de andre ting, vi skal bruge

422
00:16:47.490 --> 00:16:47.890
i retten.

423
00:16:49.270 --> 00:16:51.470
Ejsbærsalat, den kan man plukke med hånden, men

424
00:16:51.470 --> 00:16:52.930
man kan også snitte den fint, som jeg

425
00:16:52.930 --> 00:16:54.050
gør her med kniven.

426
00:16:54.410 --> 00:16:56.510
Det giver en meget lækker effekt.

427
00:17:00.990 --> 00:17:01.390
Tomater.

428
00:17:01.690 --> 00:17:02.730
Åh, der er tomater også.

429
00:17:02.890 --> 00:17:03.430
Det er lækkert.

430
00:17:04.089 --> 00:17:05.810
Og så har du været flittig her op

431
00:17:05.810 --> 00:17:07.210
til udsendelsen, ved jeg, Berit.

432
00:17:07.470 --> 00:17:07.750
Ja.

433
00:17:07.970 --> 00:17:09.810
Du har været i gang med at spire.

434
00:17:10.589 --> 00:17:12.050
Og det synes jeg er lidt spændende.

435
00:17:12.390 --> 00:17:13.710
Det kan du måske fortælle lidt om.

436
00:17:13.950 --> 00:17:14.910
Det kan du tro, jeg kan.

437
00:17:15.710 --> 00:17:18.890
Der er mange, der opfatter det at spire

438
00:17:18.890 --> 00:17:20.630
bønner som utroligt besværligt.

439
00:17:21.349 --> 00:17:22.790
Man tror, man er nødt til at have

440
00:17:22.790 --> 00:17:25.490
spirekasser og diverse udstyr.

441
00:17:26.310 --> 00:17:28.590
Men egentlig er det meget enkelt.

442
00:17:32.090 --> 00:17:36.250
Hvis man har et syltetøjsglas og et fluenet

443
00:17:36.250 --> 00:17:39.110
eller et stykke nylonsprønt eller et stykke glas.

444
00:17:39.710 --> 00:17:41.830
Og en elastik, så har man faktisk, hvad

445
00:17:41.830 --> 00:17:42.390
man behøver.

446
00:17:43.770 --> 00:17:46.390
Man tager sådan nogle bønner og fylder i

447
00:17:46.390 --> 00:17:46.870
glasset.

448
00:17:46.970 --> 00:17:49.250
Og man skal passe på ikke at fylde

449
00:17:49.250 --> 00:17:52.510
glasset helt op, fordi bønnerne udvider sig meget.

450
00:17:54.850 --> 00:17:57.930
Så tager man fluenettet eller hvad man nu

451
00:17:57.930 --> 00:17:59.430
bruger og lægger over.

452
00:18:00.730 --> 00:18:01.350
Sådan.

453
00:18:01.710 --> 00:18:02.970
Og sætter en elastik på.

454
00:18:03.490 --> 00:18:04.950
Og fylder vand i glasset.

455
00:18:05.970 --> 00:18:08.810
Og man lader så bønnerne stå i blød

456
00:18:08.810 --> 00:18:10.050
en 6-12 timer.

457
00:18:11.090 --> 00:18:15.090
Så hælder man vandet fra og stiller glasset

458
00:18:15.090 --> 00:18:17.590
i et tørre stativ eller i en skål,

459
00:18:18.090 --> 00:18:19.290
så vandet kan løbe fra.

460
00:18:20.450 --> 00:18:23.570
Man fugter så bønnerne 2-3 gange om

461
00:18:23.570 --> 00:18:24.170
dagen.

462
00:18:24.870 --> 00:18:26.510
Og i løbet af en 3-5 dage,

463
00:18:26.690 --> 00:18:28.930
så har man nogle meget lækre og velsmagende

464
00:18:28.930 --> 00:18:29.310
bønner.

465
00:18:30.870 --> 00:18:31.670
Det lyder let.

466
00:18:32.610 --> 00:18:33.290
Ja, det er det også.

467
00:18:33.690 --> 00:18:34.470
Det er det, ja.

468
00:18:35.170 --> 00:18:37.710
Det er jo faktisk, det er jo utrolig

469
00:18:37.710 --> 00:18:38.390
billig mad, ikke?

470
00:18:38.690 --> 00:18:40.390
I stedet for, altså man køber jo en

471
00:18:40.390 --> 00:18:41.970
pakke bønner med 500 gram i, så lægger

472
00:18:41.970 --> 00:18:42.830
man dem i blød, så har man en

473
00:18:42.830 --> 00:18:43.150
kilo.

474
00:18:43.790 --> 00:18:44.750
Og koger dem, ikke?

475
00:18:44.850 --> 00:18:46.170
Men når man har spidet dem, så har

476
00:18:46.170 --> 00:18:47.090
man jo næsten 3 gange så meget.

477
00:18:47.110 --> 00:18:48.610
Ja, det udvider sig rigtig meget.

478
00:18:49.350 --> 00:18:52.250
Og bønner har sådan en mild og ærtelignende

479
00:18:52.250 --> 00:18:53.730
smag, og det vil sige, at de kan

480
00:18:53.730 --> 00:18:55.290
bruges i utrolig mange retter.

481
00:18:56.190 --> 00:18:59.750
Og de kan bruges som pålægger i alle

482
00:18:59.750 --> 00:19:01.490
salater og i burgers.

483
00:19:01.890 --> 00:19:03.870
Så børn synes ofte, det er sjovt at

484
00:19:03.870 --> 00:19:05.550
være med til at spire bønnerne.

485
00:19:06.330 --> 00:19:08.510
Og de kan også ofte godt lide at

486
00:19:08.510 --> 00:19:09.270
spise bønnerne.

487
00:19:09.690 --> 00:19:11.490
Så har man også sådan lidt forårsfornemmelse hele

488
00:19:11.490 --> 00:19:11.870
året, jo.

489
00:19:12.030 --> 00:19:12.770
Det har man, ja.

490
00:19:13.570 --> 00:19:16.750
Der var også noget med, forresten, det snakkede

491
00:19:16.750 --> 00:19:18.950
vi om forleden dag, at der er et

492
00:19:18.950 --> 00:19:20.450
meget stort C-vitaminhold i dem.

493
00:19:20.650 --> 00:19:21.130
Ja, det er der.

494
00:19:21.570 --> 00:19:23.030
Og der var jo noget med ham der

495
00:19:23.030 --> 00:19:23.810
James Cook.

496
00:19:24.950 --> 00:19:26.950
Jeg påstod, at det var citroner, de spiste

497
00:19:26.950 --> 00:19:28.110
de her folk, der var ude at sejle

498
00:19:28.110 --> 00:19:29.990
i gamle dage for at undgå skørebu.

499
00:19:30.350 --> 00:19:31.810
Men så sagde du, at det faktisk ikke

500
00:19:31.810 --> 00:19:32.410
var citroner.

501
00:19:32.850 --> 00:19:34.250
Nej, det gik man over til.

502
00:19:34.390 --> 00:19:36.910
Men det startede egentlig med bønnespire.

503
00:19:37.950 --> 00:19:40.850
Kaptajn James Cook blev jo meget berømt.

504
00:19:40.850 --> 00:19:43.250
Man så faktisk på det som lidt af

505
00:19:43.250 --> 00:19:46.830
et mirakel, fordi skørebu var virkelig en svøbe

506
00:19:46.830 --> 00:19:49.330
for de lange sørejser i 1800-tallet.

507
00:19:50.850 --> 00:19:53.170
Men James Cook var på en tre år

508
00:19:53.170 --> 00:19:56.450
lang sørejse, og han havde ikke et eneste

509
00:19:56.450 --> 00:19:58.350
dødsfald af skørebu på turen.

510
00:19:59.190 --> 00:20:02.950
Og det skyldes altså C-vitaminrige bønnespire.

511
00:20:03.530 --> 00:20:05.070
De har spist rigeligt af dem.

512
00:20:06.730 --> 00:20:09.090
Så det er en god idé med bønnespire.

513
00:20:11.950 --> 00:20:13.850
Okay, nu tror jeg, at vi er ved

514
00:20:13.850 --> 00:20:15.390
at være færdige med det her.

515
00:20:17.990 --> 00:20:20.110
Du havde noget fetaost, fordi det skal vi

516
00:20:20.110 --> 00:20:20.950
have i den her salat.

517
00:20:21.170 --> 00:20:23.690
Det smager jo prægtfuldt på uden bønnespire.

518
00:20:24.750 --> 00:20:26.310
Og de andre ting, der er i her.

519
00:20:28.490 --> 00:20:30.570
Det er sådan lidt græskorienteret salat.

520
00:20:33.210 --> 00:20:38.010
Vi har også nogle sorte oliven her, der

521
00:20:38.010 --> 00:20:38.990
smager også prægtfuldt.

522
00:20:38.990 --> 00:20:40.590
Så skal vi lige have hældt vandet fra.

523
00:20:47.560 --> 00:20:48.760
Og der skal vi også have nogle af

524
00:20:48.760 --> 00:20:49.080
dem i.

525
00:20:50.160 --> 00:20:53.620
Og de er jo meget flotte og dekorative,

526
00:20:53.740 --> 00:20:55.500
men derudover smager de også godt.

527
00:20:56.060 --> 00:20:58.040
Og de faktisk smager sundt, sådan nogle oliven

528
00:20:58.040 --> 00:20:58.240
her.

529
00:20:58.960 --> 00:21:01.920
Hvis ikke de har ligget alt for voldsomt

530
00:21:01.920 --> 00:21:03.460
i en lage, så er det et meget

531
00:21:03.460 --> 00:21:05.660
sundt og næringsrigtigt produkt.

532
00:21:07.340 --> 00:21:09.380
I forbindelse med kogning af bønner, så tror

533
00:21:09.380 --> 00:21:10.400
jeg også lige, at vi skal nævne, at

534
00:21:10.400 --> 00:21:12.140
hvis man har en trykkoge, så er det

535
00:21:12.140 --> 00:21:14.100
en god idé at bruge den til bønnerne.

536
00:21:15.080 --> 00:21:17.880
Fordi trykkogeren nedsætter kogetiden til en tredjedel.

537
00:21:19.840 --> 00:21:21.600
Så det er bare med at få trykkogeren

538
00:21:21.600 --> 00:21:22.020
i brug.

539
00:21:22.900 --> 00:21:24.560
Ja, det ender med, at det slet ikke

540
00:21:24.560 --> 00:21:25.420
tager tid at lave mad her.

541
00:21:25.440 --> 00:21:26.260
Ja, det er lige før.

542
00:21:26.880 --> 00:21:27.860
Det er jo noget med de her vaner,

543
00:21:27.940 --> 00:21:30.440
at man skal starte nogle nye vaner.

544
00:21:30.800 --> 00:21:33.100
Det er også noget med, at man ikke

545
00:21:33.100 --> 00:21:35.200
skal lave sin kost om fra en ene

546
00:21:35.200 --> 00:21:35.800
dag til den anden.

547
00:21:35.880 --> 00:21:38.000
Man skal sådan opbygge det over et stykke

548
00:21:38.000 --> 00:21:38.240
tid.

549
00:21:39.200 --> 00:21:40.840
Men en grøn dag om ugen, det kan

550
00:21:40.840 --> 00:21:42.000
næsten alle mennesker være med til.

551
00:21:42.860 --> 00:21:43.680
Det er jo en god idé.

552
00:21:44.180 --> 00:21:45.240
Nu er de her faktisk ved at være

553
00:21:45.240 --> 00:21:46.080
meget lækre.

554
00:21:47.700 --> 00:21:49.280
Og det kan være, at du vil skære

555
00:21:49.280 --> 00:21:50.520
lidt fritaverst ud til den der.

556
00:21:51.540 --> 00:21:53.060
Nej, det står herovre.

557
00:21:54.160 --> 00:21:54.980
Nu skal du se.

558
00:21:56.100 --> 00:21:57.460
Det er en ordentlig klods, vi har fået

559
00:21:57.460 --> 00:21:58.000
fat i her.

560
00:21:59.340 --> 00:21:59.780
Sådan.

561
00:22:00.400 --> 00:22:01.980
Og det skal jo bare skæres ud i

562
00:22:01.980 --> 00:22:03.100
fire kanter.

563
00:22:03.380 --> 00:22:03.480
Ja.

564
00:22:04.080 --> 00:22:05.400
En ting, jeg lige tror, vi skal nævne,

565
00:22:05.520 --> 00:22:09.100
det er, at ved en vegetarisk menu, så

566
00:22:09.100 --> 00:22:10.320
skal man ikke være bange for at komme

567
00:22:10.320 --> 00:22:11.680
til at mangle nogle stoffer.

568
00:22:12.220 --> 00:22:14.480
Specielt sådan nogle ting som aminosyre.

569
00:22:15.160 --> 00:22:15.600
Proteiner.

570
00:22:15.800 --> 00:22:16.480
Proteiner, ja.

571
00:22:16.960 --> 00:22:19.180
Det har folk snakket meget om, at man

572
00:22:19.180 --> 00:22:21.640
slet ikke kan få dækket sit proteinbehov på

573
00:22:21.640 --> 00:22:22.560
en vegetarisk brød.

574
00:22:23.180 --> 00:22:25.720
Men netop sådan en ting som bønner er

575
00:22:25.720 --> 00:22:27.640
meget rige hånden på protein.

576
00:22:29.700 --> 00:22:31.340
Og kornprodukter, nu har vi valgt at bruge

577
00:22:31.340 --> 00:22:33.080
gulgur, vi kan også bruge pris.

578
00:22:34.940 --> 00:22:38.020
Kombinationen af kornprodukter og bønneprodukter giver en meget

579
00:22:38.020 --> 00:22:41.020
fin sammensætning af proteiner.

580
00:22:41.160 --> 00:22:42.500
Så man skal ikke være bange for at

581
00:22:42.500 --> 00:22:43.520
komme til at mangle noget.

582
00:22:44.420 --> 00:22:45.900
Nej, og så kan man jo også sige,

583
00:22:46.160 --> 00:22:48.840
at der er masser af vitaminer og mineraler

584
00:22:48.840 --> 00:22:49.760
netop i grøntsaget.

585
00:22:49.780 --> 00:22:51.020
Så dem får man jo mange flere af.

586
00:22:51.820 --> 00:22:53.260
Så det er jo en god idé.

587
00:22:54.120 --> 00:22:57.280
Mindre fedt, flere af de gode kohlydrater, vitaminer,

588
00:22:58.100 --> 00:22:59.220
masser af mineraler.

589
00:23:00.080 --> 00:23:03.340
Så der er god fornuft i at bruge

590
00:23:03.340 --> 00:23:05.360
lidt flere grøntsager i kosten.

591
00:23:05.600 --> 00:23:06.940
Så skal vi have de bønnespirer i, ja.

592
00:23:09.120 --> 00:23:12.440
Og det her er jo de grønne mungbønner,

593
00:23:12.500 --> 00:23:13.160
du har brugt, kan jeg se.

594
00:23:13.380 --> 00:23:14.820
Ja, og de er meget gode at starte

595
00:23:14.820 --> 00:23:17.220
med, fordi de har en god smag og

596
00:23:17.220 --> 00:23:18.180
også er lettere at spire.

597
00:23:18.180 --> 00:23:19.980
Ja, det er jo dem.

598
00:23:20.540 --> 00:23:22.000
Nu er de ikke så store at spire.

599
00:23:22.200 --> 00:23:23.800
Men det er faktisk dem, man køber i

600
00:23:23.800 --> 00:23:25.160
forretningerne, når man køber bønnespirer.

601
00:23:26.380 --> 00:23:28.780
Almindelige bønnespirer er sådan nogle store, lange, saftige,

602
00:23:28.880 --> 00:23:29.400
sprøde nogle.

603
00:23:29.840 --> 00:23:30.960
Hvis man lader dem her ligge noget længere,

604
00:23:31.000 --> 00:23:32.020
så bliver de faktisk lige så store.

605
00:23:34.060 --> 00:23:35.300
Men man kan sagtens bruge dem, som de

606
00:23:35.300 --> 00:23:35.580
er her.

607
00:23:35.740 --> 00:23:37.000
Det er meget lækkert.

608
00:23:37.100 --> 00:23:38.280
Og så er der nogle linser her, kan

609
00:23:38.280 --> 00:23:38.880
jeg se også.

610
00:23:39.180 --> 00:23:40.900
De er også meget flotte, og de smager

611
00:23:40.900 --> 00:23:41.400
også godt.

612
00:23:43.260 --> 00:23:44.140
Det er jo spændende.

613
00:23:44.140 --> 00:23:46.960
Man skal lige læse på pakningen, når man

614
00:23:46.960 --> 00:23:49.260
skal til at spire bønner, om man kan

615
00:23:49.260 --> 00:23:51.240
bruge bønnerne, for det er ikke alle bønner,

616
00:23:51.320 --> 00:23:53.300
der ejer sig til at spire.

617
00:23:53.660 --> 00:23:57.580
Vi har hørt om nogle uheldige hendelser, hvor

618
00:23:57.580 --> 00:23:59.640
folk havde spiret nogle forkerte bønner, og så

619
00:23:59.640 --> 00:24:01.340
kan der altså være, at nogle bønner ikke

620
00:24:01.340 --> 00:24:03.060
er velegnede, for der dannes på mange af

621
00:24:03.060 --> 00:24:05.220
de her stoffer, der gør, at man får

622
00:24:05.220 --> 00:24:06.660
alt for meget luft i maven.

623
00:24:07.660 --> 00:24:09.600
Så man skal kun benytte de bønner, som

624
00:24:09.600 --> 00:24:10.940
er velegnede til spiring.

625
00:24:10.940 --> 00:24:14.460
Okay, nu har vi denne her råkostsalat, og

626
00:24:14.460 --> 00:24:16.420
denne her ret er faktisk også ved at

627
00:24:16.420 --> 00:24:16.840
være færdig.

628
00:24:16.940 --> 00:24:19.180
Vi skal lige have lidt urtesalt i, og

629
00:24:19.180 --> 00:24:22.220
der skal cirka en spiseskefuld i retten her.

630
00:24:22.940 --> 00:24:24.100
Og så skal vi lige have lidt creme

631
00:24:24.100 --> 00:24:28.260
fraiche og lidt fløde, 13.

632
00:24:29.500 --> 00:24:31.540
Det har du vist over i køleskabet.

633
00:24:32.380 --> 00:24:33.140
Det står der, ja.

634
00:24:33.280 --> 00:24:33.580
Godt.

635
00:24:34.300 --> 00:24:37.240
Man kan også bruge det, der hedder syrende

636
00:24:37.240 --> 00:24:37.700
fløde.

637
00:24:38.240 --> 00:24:43.120
Det er kun 9 procent fedtindhold i, men

638
00:24:43.120 --> 00:24:44.420
det kan man ikke få så mange steder.

639
00:24:44.700 --> 00:24:46.460
Vi har valgt denne her 18 procent creme

640
00:24:46.460 --> 00:24:48.240
fraiche, og den er også ganske glimmerende.

641
00:24:48.840 --> 00:24:51.580
Og der skal man have cirka et par

642
00:24:51.580 --> 00:24:54.740
deciliter i af den, og så skal der

643
00:24:54.740 --> 00:24:56.160
en kvart fløde 13 i.

644
00:25:01.700 --> 00:25:03.120
Og når man har kommet det her i,

645
00:25:04.220 --> 00:25:07.120
så skal vi jo ikke glemme den allervigtigste

646
00:25:07.120 --> 00:25:08.980
ingrediens, nemlig bønnerne.

647
00:25:14.190 --> 00:25:17.890
Se, nu får den sådan en dejlig flot

648
00:25:17.890 --> 00:25:19.530
konsistens, og så kommer det her i.

649
00:25:21.410 --> 00:25:23.430
Og så snakker vi også om forleden, at

650
00:25:23.430 --> 00:25:26.930
nu er der muligvis et vel stort fedtindhold

651
00:25:26.930 --> 00:25:27.370
i det her.

652
00:25:28.090 --> 00:25:30.590
Og man kan jo altså sagtens bruge lidt

653
00:25:30.590 --> 00:25:32.710
mælk i stedet for fløden her.

654
00:25:32.930 --> 00:25:34.250
Det er der ikke spor i vejen for.

655
00:25:34.950 --> 00:25:36.850
Men den bliver meget velsmagende på denne her

656
00:25:36.850 --> 00:25:37.090
måde.

657
00:25:38.250 --> 00:25:40.690
Og i øvrigt så kunne man også helt

658
00:25:40.690 --> 00:25:42.810
undgå at bruge fløde og creme fraiche.

659
00:25:42.810 --> 00:25:44.110
Hvis man kunne komme en lille smule citron

660
00:25:44.110 --> 00:25:45.370
i, så fik man en syrlig smag.

661
00:25:45.830 --> 00:25:48.390
Og så kan man jævne retten med lidt

662
00:25:48.390 --> 00:25:51.410
mel og vand, hvis man ønsker det.

663
00:25:52.030 --> 00:25:52.930
Det kan man godt gøre.

664
00:25:53.490 --> 00:25:57.170
Vi har de kogte bønner her, og de

665
00:25:57.170 --> 00:25:59.430
ser sådan ud, som vi kan se.

666
00:25:59.950 --> 00:26:01.770
De er kogt lidt ud, og det må

667
00:26:01.770 --> 00:26:02.510
de gerne være.

668
00:26:04.190 --> 00:26:05.810
Og så skal de ned i retten her,

669
00:26:05.970 --> 00:26:07.790
og så skal retten stå og trække i

670
00:26:07.790 --> 00:26:09.210
cirka fem minutter.

671
00:26:13.110 --> 00:26:15.930
Og så har vi en meget, meget lækker

672
00:26:15.930 --> 00:26:16.770
og velsmagende ret.

673
00:26:17.650 --> 00:26:19.870
Nu har vi jo valgt, som Berit har

674
00:26:19.870 --> 00:26:22.230
nævnt, at bruge bulgur til retten.

675
00:26:22.730 --> 00:26:23.970
Man kan jo også sagtens, da det er

676
00:26:23.970 --> 00:26:25.170
en karretret, bruge rist.

677
00:26:25.470 --> 00:26:26.490
Det er meget velegnet.

678
00:26:27.410 --> 00:26:29.290
Og når den nu har stået og trukket

679
00:26:29.290 --> 00:26:31.690
i fem minutter, så vil bønnerne have hjulpet,

680
00:26:31.790 --> 00:26:35.490
så de har jævnet melken her og fløden

681
00:26:35.490 --> 00:26:37.090
her en lille smule, så den bliver lidt

682
00:26:37.090 --> 00:26:37.510
tykkere.

683
00:26:38.170 --> 00:26:39.810
Men det gør ikke noget, at den er

684
00:26:39.810 --> 00:26:42.350
tyndflydende, fordi man kan bare hælde det over

685
00:26:42.350 --> 00:26:44.610
bulguren eller risen, så trænger det ned og

686
00:26:44.610 --> 00:26:46.250
giver smag til det, der ligger nedenunder.

687
00:26:47.570 --> 00:26:49.510
Nu har vi også snakket meget om den

688
00:26:49.510 --> 00:26:50.310
brune ris.

689
00:26:50.730 --> 00:26:53.090
Man kunne jo også bruge parabølgeris.

690
00:26:53.810 --> 00:26:56.310
Ved de parabølgeris, der har man stadig et

691
00:26:56.310 --> 00:27:00.030
stort vitamin- og mineralindhold, men man mangler

692
00:27:00.030 --> 00:27:01.130
altså fiberindhold.

693
00:27:01.970 --> 00:27:03.770
Det var bulguren, den har blivet lavet.

694
00:27:03.790 --> 00:27:04.970
Ja, og der har vi kogt noget i

695
00:27:04.970 --> 00:27:05.430
forvejen.

696
00:27:05.430 --> 00:27:07.450
Jeg tror, vi skal prøve at øse den

697
00:27:07.450 --> 00:27:08.130
her ret op.

698
00:27:13.550 --> 00:27:15.390
Vi kan jo tage en af de øser,

699
00:27:15.510 --> 00:27:15.710
der er her.

700
00:27:19.490 --> 00:27:26.170
Så har du øst bulguren op, og vi

701
00:27:26.170 --> 00:27:28.990
øser så denne her bønneret op ved siden

702
00:27:28.990 --> 00:27:29.210
af.

703
00:27:30.050 --> 00:27:30.410
Sådan.

704
00:27:31.790 --> 00:27:33.310
Hvis man nu kommer til at spilde, som

705
00:27:33.310 --> 00:27:35.010
jeg gjorde her, så tager man lige en

706
00:27:35.010 --> 00:27:36.890
serviette eller et stykke køkkenrulle og tørrer det

707
00:27:36.890 --> 00:27:37.230
af med.

708
00:27:42.410 --> 00:27:45.490
Så gør retten sig flot og ser pæn

709
00:27:45.490 --> 00:27:45.650
ud.

710
00:27:46.450 --> 00:27:46.810
Sådan.

711
00:27:50.630 --> 00:27:52.230
Hvis du øser op der, så kan jeg

712
00:27:52.230 --> 00:27:53.330
også øse en salat på.

713
00:27:53.370 --> 00:27:53.990
Det kan du gøre, ja.

714
00:27:59.210 --> 00:27:59.630
Så kan du spilde.

715
00:28:02.650 --> 00:28:03.050
Sådan.

716
00:28:05.130 --> 00:28:07.030
Og salat, det er lækkert.

717
00:28:07.650 --> 00:28:08.490
Meget, meget lækkert.

718
00:28:16.890 --> 00:28:18.450
Jeg tror, vi fristes til at tage brød.

719
00:28:18.510 --> 00:28:19.070
Jeg elsker brød.

720
00:28:19.210 --> 00:28:20.170
Det har du kommet på jo.

721
00:28:20.330 --> 00:28:21.110
Ja, det har jeg.

722
00:28:22.610 --> 00:28:23.690
Det er nemlig lækkert.

723
00:28:24.090 --> 00:28:25.530
Det giver en fantastisk god smag.

724
00:28:25.830 --> 00:28:26.130
Ja, det gør det.

725
00:28:26.390 --> 00:28:27.670
Det ser også flot ud.

726
00:28:28.550 --> 00:28:29.710
Ved du hvad, jeg tror faktisk, den er

727
00:28:29.710 --> 00:28:30.710
ved at være færdig.

728
00:28:32.150 --> 00:28:33.110
Det ser flot ud.

729
00:28:33.210 --> 00:28:34.010
Ja, det ser flot ud.

730
00:28:34.350 --> 00:28:36.090
Skal vi tage den over på bordet?

731
00:28:36.210 --> 00:28:36.310
Ja.

732
00:28:37.950 --> 00:28:39.110
Den er nemlig flot.

733
00:28:39.450 --> 00:28:40.750
Vi sætter den over på bordet.

734
00:28:47.370 --> 00:28:47.830
Sådan.

735
00:28:49.090 --> 00:28:50.130
Ja, det var lækkert.

736
00:29:11.010 --> 00:29:12.210
Yes, my boy.

737
00:29:14.830 --> 00:29:17.770
Ja, og vi skal også have noget lækkert

738
00:29:17.770 --> 00:29:18.430
til dessert.

739
00:29:19.130 --> 00:29:20.050
Nu er det jo selvfølgelig ikke noget, man

740
00:29:20.050 --> 00:29:20.970
skal spise til hverdag.

741
00:29:21.090 --> 00:29:22.670
Dessert er ikke hverdagsmad.

742
00:29:22.870 --> 00:29:23.070
Nej.

743
00:29:23.350 --> 00:29:24.990
Fordi som regel er der lidt for mange

744
00:29:24.990 --> 00:29:26.330
kalorier i dessert, til man skal spise det

745
00:29:26.330 --> 00:29:26.910
som hverdagsmad.

746
00:29:27.270 --> 00:29:30.310
Ja, og et af danskernes store problemer er

747
00:29:30.310 --> 00:29:32.170
jo netop, at man spiser for fedt og

748
00:29:32.170 --> 00:29:32.630
for sødt.

749
00:29:32.890 --> 00:29:33.590
Ja, det er rigtigt.

750
00:29:34.170 --> 00:29:35.330
Men vi har valgt en her, der ikke

751
00:29:35.330 --> 00:29:36.290
er så sød.

752
00:29:37.030 --> 00:29:38.730
Men der er altså noget piskefød i.

753
00:29:38.990 --> 00:29:39.950
Det er en jordbærmus.

754
00:29:40.830 --> 00:29:42.550
Og nu kan man begynde at få friske

755
00:29:42.550 --> 00:29:42.910
jordbær.

756
00:29:42.910 --> 00:29:44.610
Man kan også sagtens bruge frosne.

757
00:29:45.270 --> 00:29:46.830
Men når man nu kan få de friske,

758
00:29:46.870 --> 00:29:47.750
så har vi altså valgt det.

759
00:29:48.330 --> 00:29:50.110
Og vi har pisket det bløde.

760
00:29:50.230 --> 00:29:55.430
Den skal lige have en lille smule til.

761
00:29:59.010 --> 00:29:59.370
Sådan.

762
00:29:59.930 --> 00:30:00.990
Den skal være sådan...

763
00:30:00.990 --> 00:30:02.350
Ej, den skal have en lille smule til.

764
00:30:08.570 --> 00:30:08.930
Sådan.

765
00:30:08.930 --> 00:30:11.390
Den skal være sådan, at den lige kan

766
00:30:11.390 --> 00:30:11.950
forme sig.

767
00:30:13.270 --> 00:30:13.710
Okay.

768
00:30:15.130 --> 00:30:17.350
Og der er brugt en kvart liter piskefød

769
00:30:17.350 --> 00:30:17.790
i den her.

770
00:30:17.910 --> 00:30:18.970
Kan du lige tage dem der?

771
00:30:19.690 --> 00:30:22.150
Og så har vi taget noget jordbærgrød.

772
00:30:24.310 --> 00:30:26.590
Og det kommer man rådt og brutalt ned

773
00:30:26.590 --> 00:30:27.490
i den her flødeskum.

774
00:30:28.970 --> 00:30:29.410
Sådan.

775
00:30:30.490 --> 00:30:32.110
Nu, det er en købt jordbærgrød.

776
00:30:32.330 --> 00:30:33.710
Og de er ofte meget søde.

777
00:30:33.770 --> 00:30:35.250
Det skal gå hurtigt.

778
00:30:35.370 --> 00:30:36.150
Ja, det er rigtigt.

779
00:30:36.150 --> 00:30:36.930
Det gør jeg også.

780
00:30:37.530 --> 00:30:38.850
Det er også derfor, at jeg har skåret

781
00:30:38.850 --> 00:30:39.530
de her jordbær.

782
00:30:40.190 --> 00:30:41.010
Det er sgu hurtigt.

783
00:30:41.490 --> 00:30:42.590
De dem skal man jo selvfølgelig tage.

784
00:30:42.710 --> 00:30:43.770
Nu har vi jo skyllet nogle her.

785
00:30:44.190 --> 00:30:45.890
Dem skærer man bare i...

786
00:30:45.890 --> 00:30:47.110
Kan man se det, hvis jeg står her?

787
00:30:48.730 --> 00:30:51.110
Der kan man lige skære dem en gang

788
00:30:51.110 --> 00:30:52.350
på den led og en gang på den

789
00:30:52.350 --> 00:30:52.510
led.

790
00:30:52.930 --> 00:30:54.290
Og så får man fire stykker.

791
00:30:54.450 --> 00:30:54.850
Vil du have to?

792
00:30:55.210 --> 00:30:56.450
Det smager godt.

793
00:30:59.770 --> 00:31:01.310
Nå, men det var slet ikke det, vi

794
00:31:01.310 --> 00:31:01.530
skulle.

795
00:31:02.410 --> 00:31:03.450
Vi skal blande denne her.

796
00:31:04.930 --> 00:31:06.810
Og der kan man se, at den får

797
00:31:06.810 --> 00:31:09.270
sådan nogle flotte røde striber.

798
00:31:11.430 --> 00:31:14.950
Og når den er blevet sådan nogenlunde blandet,

799
00:31:15.810 --> 00:31:18.470
så fylder vi de her lækre jordbær i.

800
00:31:18.870 --> 00:31:21.250
Og der er faktisk to bakker jordbær her

801
00:31:21.250 --> 00:31:21.390
i.

802
00:31:22.590 --> 00:31:24.830
Men det svarer cirka til en pose frossen

803
00:31:24.830 --> 00:31:25.590
jordbær.

804
00:31:26.970 --> 00:31:28.710
Og det kan man altså sagtens bruge.

805
00:31:29.410 --> 00:31:31.530
Så har jeg ristet nogle mandler.

806
00:31:34.630 --> 00:31:37.610
Nogle almindelige mandler, som er blevet hakket lidt.

807
00:31:37.770 --> 00:31:38.770
Og så bliver de ristet på en tør

808
00:31:38.770 --> 00:31:40.290
pande, så de bliver sådan lidt gyldne.

809
00:31:41.090 --> 00:31:42.350
Og dem skal vi også lige have lidt

810
00:31:42.350 --> 00:31:42.690
i af.

811
00:31:43.510 --> 00:31:45.530
Den her mus kan også faktisk bruges som

812
00:31:45.530 --> 00:31:47.090
en meget lækker lavkagegren.

813
00:31:47.730 --> 00:31:48.370
Ja, det kan den.

814
00:31:48.710 --> 00:31:49.250
Det er rigtigt.

815
00:31:53.060 --> 00:31:54.880
Så enkelt og hurtigt kan man lave en

816
00:31:54.880 --> 00:31:55.200
dessert.

817
00:31:55.800 --> 00:31:56.500
Det er jo herligt.

818
00:31:56.600 --> 00:31:58.900
Men altså har man noget jordbærgrød, man selv

819
00:31:58.900 --> 00:32:00.960
har lavet, så kan man få den mindre

820
00:32:00.960 --> 00:32:01.840
sød på den måde.

821
00:32:01.980 --> 00:32:02.500
Ja, det er klart.

822
00:32:02.920 --> 00:32:03.580
Det er en god idé.

823
00:32:04.600 --> 00:32:05.040
Sådan.

824
00:32:05.260 --> 00:32:06.020
Nu er den færdig.

825
00:32:06.660 --> 00:32:08.420
Og så skal vi lige have de her

826
00:32:08.420 --> 00:32:09.060
mandler med.

827
00:32:10.200 --> 00:32:11.820
Så tager vi dem op i de her

828
00:32:11.820 --> 00:32:12.240
glas.

829
00:32:12.900 --> 00:32:18.260
Og vi gør det med lidt andagt, fordi

830
00:32:18.260 --> 00:32:20.240
der er friske jordbær i, hva'?

831
00:32:22.160 --> 00:32:23.080
Skal de have så meget?

832
00:32:23.320 --> 00:32:24.040
Ja, de skal.

833
00:32:24.160 --> 00:32:24.680
Ja, det skal de.

834
00:32:25.240 --> 00:32:25.840
Det er lækkert.

835
00:32:28.460 --> 00:32:28.900
Sådan.

836
00:32:29.480 --> 00:32:32.400
Så tager vi frisk jordbær og sætter det

837
00:32:32.400 --> 00:32:32.880
på toppen.

838
00:32:33.000 --> 00:32:33.220
Sådan.

839
00:32:33.620 --> 00:32:34.720
Det er nemlig flot.

840
00:32:36.200 --> 00:32:37.860
Og så skal den også lige have et

841
00:32:37.860 --> 00:32:39.240
par af de her ristede mandler.

842
00:32:39.620 --> 00:32:40.020
Sådan.

843
00:32:40.460 --> 00:32:41.040
Og lidt citronmelisse.

844
00:32:41.040 --> 00:32:42.200
Og lidt citronmelisse, ja.

845
00:32:43.400 --> 00:32:45.280
Så tager vi nemlig resten og fylder i

846
00:32:45.280 --> 00:32:45.920
skålen her.

847
00:32:49.880 --> 00:32:51.460
Og den pynter vi også.

848
00:32:56.230 --> 00:32:56.630
Sådan.

849
00:32:57.890 --> 00:32:59.650
Og man kan sådan lige ryste den lidt.

850
00:32:59.810 --> 00:33:01.490
Så skal vi have et jordbær der også,

851
00:33:01.670 --> 00:33:01.770
ja.

852
00:33:01.790 --> 00:33:03.090
Der kan vi tage et par stykker i.

853
00:33:03.230 --> 00:33:03.930
Ja, sådan.

854
00:33:04.550 --> 00:33:05.590
Og så lidt af det her.

855
00:33:08.330 --> 00:33:08.770
Sådan.

856
00:33:08.930 --> 00:33:09.890
Det er bare lækkert, du.

857
00:33:10.570 --> 00:33:12.210
Og så sætter vi sken her i.

858
00:33:13.590 --> 00:33:16.430
Og så er det et lækkert dessert.

859
00:33:18.010 --> 00:33:20.030
Vi sætter skålen i midten her for at

860
00:33:20.030 --> 00:33:21.070
skærpe appetiten lidt.

861
00:33:21.670 --> 00:33:23.410
Og så sætter vi de her flotte her.

862
00:33:24.370 --> 00:33:27.370
Og så har vi fundet en smudge.

863
00:33:27.830 --> 00:33:29.610
Vi har fundet sådan en rød druesaft, og

864
00:33:29.610 --> 00:33:30.670
det smager godt til.

865
00:33:30.890 --> 00:33:32.390
Den er ret kraftig i smagen.

866
00:33:33.050 --> 00:33:34.010
Den er også alkoholfri.

867
00:33:34.680 --> 00:33:36.310
Så man kan stadigvæk køre hjem bagefter.

868
00:33:37.950 --> 00:33:38.650
Sådan.

869
00:33:41.750 --> 00:33:42.450
Velbekomme.

870
00:35:36.100 --> 00:35:37.240
Tilbage igen kl.

871
00:35:37.360 --> 00:35:39.000
20.05 med en programoversigt.
  • Sund mad fra Rutana i TV-køkkenet
  • Æggeretter - Jordbærdessert - Rissalat
  • 64.17
Serie
Dato udgivet
Dope sheet: Klik for at downloade
Metainformation for administratorer
Faustnr
9 648 546 8
Varighed tidskode
00:42:00:00
Varighed sekunder
2520
Båndnummer
1348
DK5
Cirka
Afbrudt
Import må ikke længere overskrive dette
Afbrudt
Video er online
Tilsluttet

Kommentarer