- Sund mad fra Rutana i TV-køkkenet
- Æggeretter - Jordbærdessert - Rissalat
- 64.17
Tekstudskrift
WEBVTT 1 00:01:15.910 --> 00:01:18.010 Rådskild.dk God aften og velkommen til Rådskild 2 00:01:18.010 --> 00:01:19.450 .dk TV's onsdagsudgave. 3 00:01:20.250 --> 00:01:22.470 Det første programpunkt i aften er TV-køkkenet, 4 00:01:22.710 --> 00:01:24.350 der denne gang fokuserer på sund mad. 5 00:01:25.610 --> 00:01:25.790 Kl. 6 00:01:25.950 --> 00:01:29.450 20.95 kommer programårsigten, og derefter kommer Rådskild 7 00:01:29.450 --> 00:01:32.130 -magasinet, der denne gang har fuldt udviklingen på 8 00:01:32.130 --> 00:01:33.930 institutionen Solvejn ved Ry. 9 00:01:35.390 --> 00:01:35.910 Kl. 10 00:01:35.910 --> 00:01:38.930 21.00 kommer sportsmagasinet, der i dag er 11 00:01:38.930 --> 00:01:39.930 udvidet med 10 minutter. 12 00:01:41.050 --> 00:01:41.350 Og kl. 13 00:01:41.690 --> 00:01:44.670 21.40 kommer bytinget, der i aften ser 14 00:01:44.670 --> 00:01:46.590 på landmandsproblemer og på genbrug. 15 00:01:47.410 --> 00:01:49.050 Men først sund mad i TV-køkkenet. 16 00:01:49.270 --> 00:01:49.670 Velbekomme. 17 00:01:52.000 --> 00:01:55.240 Ja, vi skal i dag tilberede nogle grønne 18 00:01:55.240 --> 00:01:58.540 retter, og vi det er Berit og Bjørn, 19 00:01:59.180 --> 00:02:00.520 og vi kommer fra Nutana. 20 00:02:00.760 --> 00:02:02.760 Nutana er jo kendt for at lave grøn 21 00:02:02.760 --> 00:02:04.520 mad og har lavet det mange år. 22 00:02:05.660 --> 00:02:09.199 Der er mange, når de hører om vegetariske 23 00:02:09.199 --> 00:02:10.500 retter, så siger de, at det ikke er 24 00:02:10.500 --> 00:02:11.000 noget for os. 25 00:02:11.060 --> 00:02:12.480 Det tager alt for lang tid at lave. 26 00:02:13.080 --> 00:02:15.480 Men vi har valgt i dag tre lette 27 00:02:15.480 --> 00:02:18.440 retter, som er hurtige at lave, og som 28 00:02:18.440 --> 00:02:19.580 selvfølgelig er velsmagende. 29 00:02:19.720 --> 00:02:20.300 Rigtig lækre. 30 00:02:21.780 --> 00:02:24.240 Ja, som forret har vi valgt at lave 31 00:02:24.240 --> 00:02:25.280 en ridsalat. 32 00:02:26.560 --> 00:02:29.640 Og til den her ret bruger vi bruneris, 33 00:02:29.720 --> 00:02:33.520 fordi bruneris har et højt fiberindhold og indeholder 34 00:02:33.520 --> 00:02:35.480 mange vitaminer og mineraler. 35 00:02:36.300 --> 00:02:37.980 Ja, og det har vi jo kogt på 36 00:02:37.980 --> 00:02:38.420 forhånd. 37 00:02:39.620 --> 00:02:41.960 Der skal også nogle tomater, der skal lidt 38 00:02:41.960 --> 00:02:43.860 løg i, og nu er det jo blevet 39 00:02:43.860 --> 00:02:46.680 forår, og derfor har vi valgt springløg eller 40 00:02:46.680 --> 00:02:49.800 forårsløg, som er dejligt friske og lækre at 41 00:02:49.800 --> 00:02:50.240 have med at gøre. 42 00:02:51.440 --> 00:02:55.580 Og tomaterne, de skal skæres i nogle små 43 00:02:55.580 --> 00:02:56.560 firkanter. 44 00:02:59.860 --> 00:03:02.900 Og det gørs meget hurtigt og enkelt på 45 00:03:02.900 --> 00:03:03.820 den måde, jeg viser her. 46 00:03:05.340 --> 00:03:08.020 Simpelthen stiger den i fire på den ene 47 00:03:08.020 --> 00:03:09.660 led, og tre på den anden led, og 48 00:03:09.660 --> 00:03:10.700 så i små firkanter. 49 00:03:14.330 --> 00:03:18.110 Og retten har faktisk godt at blive lavet 50 00:03:18.110 --> 00:03:18.910 på forhånd. 51 00:03:20.430 --> 00:03:22.350 Den skal helst stå og trække et lille 52 00:03:22.350 --> 00:03:25.650 stykke tid, og den kan faktisk laves dagen 53 00:03:25.650 --> 00:03:26.150 i forvejen. 54 00:03:26.150 --> 00:03:27.310 Det har vi også prøvet. 55 00:03:28.170 --> 00:03:29.530 Og så kan den bare stå i køleskab, 56 00:03:29.870 --> 00:03:32.770 og så bliver smagen dejlig, rund og fin, 57 00:03:33.310 --> 00:03:34.750 når den lige får lov at stå lidt. 58 00:03:35.990 --> 00:03:39.190 I denne rissalat bruger vi en masse persille. 59 00:03:39.810 --> 00:03:41.110 Et godt stort bund. 60 00:03:41.870 --> 00:03:44.270 Og vi har valgt at bruge en persillehakker, 61 00:03:44.590 --> 00:03:48.250 fordi når man hakker persille, kommer der en 62 00:03:48.250 --> 00:03:50.870 masse saft ned til risene, og det giver 63 00:03:50.870 --> 00:03:53.150 en god farve og en masse smag. 64 00:03:55.830 --> 00:03:58.330 Hvis man skal gøre det helt vitamin-rigtigt, 65 00:03:58.410 --> 00:03:59.570 så skal man faktisk hakke den med en 66 00:03:59.570 --> 00:04:03.950 kniv, så bevares flere af de oprindelige vitaminer 67 00:04:03.950 --> 00:04:04.090 i. 68 00:04:04.690 --> 00:04:07.030 Men man kan jo gøre lidt forskelligt, alt 69 00:04:07.030 --> 00:04:08.470 efter hvad ret man nu skal lave. 70 00:04:10.590 --> 00:04:12.990 Og du tager det meste stelten med, kan 71 00:04:12.990 --> 00:04:13.270 jeg se. 72 00:04:13.810 --> 00:04:16.570 Ja, der er en masse saft og kræft 73 00:04:16.570 --> 00:04:17.589 og vitaminer i det. 74 00:04:18.290 --> 00:04:21.130 Så det her springløg er jo lige blevet 75 00:04:21.130 --> 00:04:21.630 renset. 76 00:04:21.630 --> 00:04:24.990 Og man kan bruge almindelig løg også, naturligvis. 77 00:04:25.550 --> 00:04:27.410 Og det man skal gøre, det er at 78 00:04:27.410 --> 00:04:29.010 hakke det ganske fint. 79 00:04:29.550 --> 00:04:31.630 Men springløg er meget flot, fordi det har 80 00:04:31.630 --> 00:04:32.730 sådan en fin struktur. 81 00:04:34.370 --> 00:04:36.790 Og der kan man nøjes med faktisk at 82 00:04:36.790 --> 00:04:40.170 snitte det i små skiver. 83 00:04:42.530 --> 00:04:45.030 Så har det også en dekorativ virkning. 84 00:04:48.870 --> 00:04:51.010 Er du ved at være færdig derovre med 85 00:04:51.010 --> 00:04:51.250 det der? 86 00:04:52.790 --> 00:04:53.550 Lad os gå. 87 00:04:54.170 --> 00:04:57.130 Og der skal bruges det, der svarer til 88 00:04:57.130 --> 00:04:59.910 cirka et halvt mellemstort løg. 89 00:05:01.070 --> 00:05:02.870 Ja, og vi kommer det hele i her. 90 00:05:03.910 --> 00:05:05.170 Ved du hvad, vi skal have en citron. 91 00:05:05.650 --> 00:05:06.430 Kan du skaffe sådan en? 92 00:05:06.490 --> 00:05:07.270 Det kan du tro, jeg kan. 93 00:05:07.710 --> 00:05:08.450 Det var godt. 94 00:05:13.300 --> 00:05:13.820 Lad os gå. 95 00:05:13.900 --> 00:05:14.460 Tak, skal du have. 96 00:05:15.960 --> 00:05:18.040 Og for lige at gøre den ekstra frisk, 97 00:05:18.120 --> 00:05:20.140 så tager vi simpelthen bare en halv citron. 98 00:05:21.120 --> 00:05:24.060 Og presser, og hælder saften over. 99 00:05:26.600 --> 00:05:28.540 Man kan også godt komme en lille smule 100 00:05:28.540 --> 00:05:29.140 olie i. 101 00:05:30.960 --> 00:05:33.080 Men vi har nu valgt ikke at putte 102 00:05:33.080 --> 00:05:34.120 olie i i dag. 103 00:05:34.660 --> 00:05:36.500 Den smager ganske glimmerende, som den er her. 104 00:05:37.520 --> 00:05:40.160 Og nu kan man se, at den får 105 00:05:40.160 --> 00:05:41.860 en flot farve. 106 00:05:42.640 --> 00:05:45.000 Den hvide ris og de røde tomater og 107 00:05:45.000 --> 00:05:45.460 det grønne. 108 00:05:46.180 --> 00:05:47.620 Og så skal vi til sidst lige smage 109 00:05:47.620 --> 00:05:49.060 den til med en lille smule urtesalt. 110 00:05:50.760 --> 00:05:52.260 Urtesalt, ja, vi kunne godt sige en lille 111 00:05:52.260 --> 00:05:52.980 smule om salt måske. 112 00:05:52.980 --> 00:05:54.860 Ja, det kunne man godt. 113 00:05:55.920 --> 00:05:58.820 Dagsbehovet for salt er mellem et halvt og 114 00:05:58.820 --> 00:06:00.660 et gram salt dagligt. 115 00:06:01.860 --> 00:06:06.180 Men gennemsnittet for den danske befolkning er 10 116 00:06:06.180 --> 00:06:07.020 gram dagligt. 117 00:06:07.320 --> 00:06:08.340 Det er lidt voldsomt. 118 00:06:08.340 --> 00:06:09.340 Det er en god del for meget. 119 00:06:10.160 --> 00:06:12.060 Det der er fordelen ved at bruge urtesalt, 120 00:06:12.160 --> 00:06:13.740 det er jo, at der er kun 65 121 00:06:13.740 --> 00:06:15.620 % salt i, og så er der urter 122 00:06:15.620 --> 00:06:16.220 i for resten. 123 00:06:16.300 --> 00:06:18.600 Så der nedsætter man automatisk saltindtagelsen. 124 00:06:18.980 --> 00:06:20.940 Og nu tager jeg det på slum, selvfølgelig. 125 00:06:20.940 --> 00:06:22.780 Men det svarer til cirka en teskefuld, der 126 00:06:22.780 --> 00:06:23.940 skal i den portion, vi har her. 127 00:06:26.100 --> 00:06:28.060 Og så er den faktisk færdig. 128 00:06:29.760 --> 00:06:31.760 Og nu nævnte jeg lige, at den skal 129 00:06:31.760 --> 00:06:32.460 stå og trække. 130 00:06:33.580 --> 00:06:36.000 Men for at gøre det lidt hurtigt, så 131 00:06:36.000 --> 00:06:37.120 øser vi den faktisk op med det samme. 132 00:06:37.360 --> 00:06:38.640 Men husk lige derhjemme, at den skal stå 133 00:06:38.640 --> 00:06:39.520 og trække en times tid. 134 00:06:40.240 --> 00:06:41.260 Og vi øser den op på de her 135 00:06:41.260 --> 00:06:42.100 tallerkener. 136 00:06:42.720 --> 00:06:43.800 På hvert salatblad. 137 00:06:45.860 --> 00:06:48.040 Og den er faktisk så dekorativ i sig 138 00:06:48.040 --> 00:06:50.760 selv, så man behøver ikke meget pynt. 139 00:06:51.820 --> 00:06:52.200 Sådan. 140 00:06:52.660 --> 00:06:54.920 Vi skal lige have en lille smule brøndkarase 141 00:06:54.920 --> 00:06:55.380 ovenpå. 142 00:06:57.970 --> 00:06:58.350 Sådan. 143 00:06:58.430 --> 00:06:59.130 En lækker forret. 144 00:07:01.330 --> 00:07:02.770 Og brøndkarase, der har vi lidt her. 145 00:07:03.930 --> 00:07:05.610 Ja, det er nemlig flot, så vi har 146 00:07:05.610 --> 00:07:06.390 sat en op her. 147 00:07:06.510 --> 00:07:07.650 Vi giver den lige sådan en dusk her 148 00:07:07.650 --> 00:07:07.830 hver. 149 00:07:11.110 --> 00:07:13.990 Og så har vi også lavet nogle ostestænger. 150 00:07:15.290 --> 00:07:16.370 Det er meget enkelt. 151 00:07:16.430 --> 00:07:18.550 Man tager simpelthen noget grahamsbrød og skærer ud 152 00:07:18.550 --> 00:07:19.290 i nogle stænger. 153 00:07:19.510 --> 00:07:20.610 Og så drysser man en lille smule revet 154 00:07:20.610 --> 00:07:22.050 ost på og så ind i ovnen og 155 00:07:22.050 --> 00:07:22.470 rester det. 156 00:07:22.770 --> 00:07:23.390 Færdig arbejde. 157 00:07:23.790 --> 00:07:25.170 Og det smager meget lækkert til det her. 158 00:07:25.470 --> 00:07:26.850 Så vi lægger sådan en par ostestænger ved 159 00:07:26.850 --> 00:07:27.710 hver tallerken her. 160 00:07:28.790 --> 00:07:31.750 Og så sætter vi dem over på bordet 161 00:07:31.750 --> 00:07:31.930 her. 162 00:07:32.170 --> 00:07:33.830 Så kan du måske lige rydde lidt op 163 00:07:33.830 --> 00:07:34.230 i midten. 164 00:07:38.230 --> 00:07:40.790 Og vi dækker fint op her. 165 00:07:41.710 --> 00:07:43.110 Det ser jo lækkert ud. 166 00:07:44.650 --> 00:07:45.910 Og så kan man jo vælge at tage 167 00:07:45.910 --> 00:07:47.850 en alkoholfri vin, hvis man vil det. 168 00:07:48.070 --> 00:07:48.830 Det har vi gjort her. 169 00:07:56.310 --> 00:07:57.670 Den smager ganske glimrende. 170 00:07:57.790 --> 00:07:58.910 Og så har det en fordel, at man 171 00:07:58.910 --> 00:08:00.050 kan køre hjem bagefter. 172 00:08:00.970 --> 00:08:02.170 Uanset hvor meget man drikker. 173 00:08:03.830 --> 00:08:06.310 Og det er der faktisk mange, der gerne 174 00:08:06.310 --> 00:08:06.550 vil. 175 00:08:07.610 --> 00:08:08.090 Sådan. 176 00:08:13.380 --> 00:08:13.860 Pausen. 177 00:08:27.160 --> 00:08:29.060 Ja, og til hovedretten i dag, der har 178 00:08:29.060 --> 00:08:31.799 vi valgt at benytte os af bønder. 179 00:08:33.140 --> 00:08:36.340 Bønder er noget, som folk generelt har stående 180 00:08:36.340 --> 00:08:36.900 til pynt. 181 00:08:37.620 --> 00:08:38.940 Og jeg ved ikke, om vi kan prøve 182 00:08:38.940 --> 00:08:41.640 at få billedet op på dem, vi har 183 00:08:41.640 --> 00:08:42.039 heroppe. 184 00:08:42.380 --> 00:08:44.080 De ser nemlig meget dekorative ud. 185 00:08:44.700 --> 00:08:46.040 Der er utrolig mange farver. 186 00:08:46.120 --> 00:08:47.820 Der er utrolig mange variationsmuligheder. 187 00:08:48.760 --> 00:08:50.360 Men det er synd kun at bruge dem 188 00:08:50.360 --> 00:08:50.780 til pynt. 189 00:08:51.020 --> 00:08:52.020 Det kan man selvfølgelig også, fordi de er 190 00:08:52.020 --> 00:08:52.420 billige. 191 00:08:52.700 --> 00:08:54.040 Så det er billig pynt også. 192 00:08:55.380 --> 00:08:57.180 Men man kan faktisk også spise dem. 193 00:08:57.920 --> 00:08:59.860 Og de er meget lettere at have med 194 00:08:59.860 --> 00:09:01.000 at gøre, end mange tror. 195 00:09:01.800 --> 00:09:02.880 Det man bare skal gøre, det er, at 196 00:09:02.880 --> 00:09:03.600 de skal lægges i blød. 197 00:09:04.100 --> 00:09:05.900 Og man kan tage for eksempel de bønder, 198 00:09:05.960 --> 00:09:06.300 vi har her. 199 00:09:06.360 --> 00:09:07.980 De hedder Butterfiens, den store hvide bønder. 200 00:09:08.360 --> 00:09:09.880 Dem lægger man i blød, for eksempel om 201 00:09:09.880 --> 00:09:10.900 morgenen, når man går hjemmefra. 202 00:09:11.260 --> 00:09:12.320 Hvis man har lidt travlt. 203 00:09:12.440 --> 00:09:13.820 Lige ned i en skål. 204 00:09:14.020 --> 00:09:14.600 Lidt vand på. 205 00:09:15.180 --> 00:09:17.360 Og husk at hælde rigeligt vand på, for 206 00:09:17.360 --> 00:09:18.260 de udvider sig meget. 207 00:09:19.640 --> 00:09:21.660 Og så når man kommer hjem efter arbejde, 208 00:09:22.120 --> 00:09:24.180 så koger man dem i 35 minutter. 209 00:09:25.080 --> 00:09:26.860 Og det er faktisk meget, meget lettere at 210 00:09:26.860 --> 00:09:27.200 have med at gøre. 211 00:09:27.620 --> 00:09:29.180 Og imens man koger dem, så kan man 212 00:09:29.180 --> 00:09:31.360 jo stå og tilberede andre ting, som har 213 00:09:31.360 --> 00:09:32.400 med hovedretten at gøre. 214 00:09:34.480 --> 00:09:36.260 Og man kan jo også gøre det, at 215 00:09:36.260 --> 00:09:39.200 man koger en stor portion bønder ad gangen. 216 00:09:39.440 --> 00:09:41.740 Og så kan man fordele dem i portionsstørrelser 217 00:09:41.740 --> 00:09:42.640 og følge dem ned. 218 00:09:42.640 --> 00:09:43.620 Det er en god idé. 219 00:09:44.020 --> 00:09:46.900 Og når man krydser bønderne ned, så vil 220 00:09:46.900 --> 00:09:49.360 iskrystallerne sprænge cellerne i bønderne. 221 00:09:49.840 --> 00:09:51.280 Og det vil have en mørende effekt. 222 00:09:52.060 --> 00:09:52.780 Ja, det er rigeligt. 223 00:09:52.880 --> 00:09:53.900 Så man behøver kun at koge dem i 224 00:09:53.900 --> 00:09:54.820 ganske kort tid. 225 00:09:55.580 --> 00:09:57.640 Man nedsætter kogtiden med cirka en tredjedel, når 226 00:09:57.640 --> 00:09:58.220 man fryser dem. 227 00:09:58.440 --> 00:09:59.280 Så det er rigtig nok. 228 00:09:59.660 --> 00:10:02.080 Ved du hvad, imens vi står og snakker 229 00:10:02.080 --> 00:10:02.900 her, så tror jeg, vi er gået i 230 00:10:02.900 --> 00:10:03.860 gang med at lave den her ret. 231 00:10:04.780 --> 00:10:06.720 Der skal bruges nogle porrer. 232 00:10:07.500 --> 00:10:09.260 Det er en sammenkogret, som vi skal lave 233 00:10:09.260 --> 00:10:10.100 i gryden her. 234 00:10:10.100 --> 00:10:12.360 Der skal bruges porrer, der skal bruges lidt 235 00:10:12.360 --> 00:10:13.960 gulerødder, der skal bruges champignon. 236 00:10:14.620 --> 00:10:15.820 Og så er det en karreret, så vi 237 00:10:15.820 --> 00:10:17.140 skal have godt med karre i. 238 00:10:17.360 --> 00:10:18.400 Og kan man lide karre i, så kan 239 00:10:18.400 --> 00:10:19.540 man altså bruge ekstra meget i. 240 00:10:20.380 --> 00:10:22.120 Vi skal have en lille smule margarin i 241 00:10:22.120 --> 00:10:23.220 bunden af gryden her. 242 00:10:25.650 --> 00:10:28.570 Ja, men mens du gør det, så vil 243 00:10:28.570 --> 00:10:30.190 jeg prøve at vise dig nogle butterbeans. 244 00:10:30.810 --> 00:10:32.810 De ser sådan her ud, når de ikke 245 00:10:32.810 --> 00:10:34.050 er lagt i blød og kogt. 246 00:10:35.030 --> 00:10:37.130 Vi har også lagt nogle i blød i 247 00:10:37.130 --> 00:10:38.270 6-12 timer. 248 00:10:38.390 --> 00:10:40.370 De her har ligget i blød natten over. 249 00:10:42.250 --> 00:10:46.870 Bønder indeholder nogle sukkerarter, som ikke nedbrydes i 250 00:10:46.870 --> 00:10:48.790 maven, men først i tarmen. 251 00:10:49.850 --> 00:10:52.390 Og i tarmen udvikler de nogle luftarter. 252 00:10:52.750 --> 00:10:54.190 Det er derfor mange føler, at de får 253 00:10:54.190 --> 00:10:56.250 luft i maven, når de spiser rigeligt med 254 00:10:56.250 --> 00:10:56.550 bønder. 255 00:10:57.730 --> 00:11:00.610 Men nogle af de sukkerarter trænger altså ud 256 00:11:00.610 --> 00:11:01.370 i udblydningsvandet. 257 00:11:02.630 --> 00:11:05.550 Og man kan derfor med fordel hælde udblydningsvandet 258 00:11:05.550 --> 00:11:07.430 fra, så nedsætter man det problem. 259 00:11:07.430 --> 00:11:09.210 Det har også noget at gøre med tilvænding. 260 00:11:09.570 --> 00:11:12.650 At maven tilvænder sig til den form for 261 00:11:12.650 --> 00:11:12.930 kost. 262 00:11:13.310 --> 00:11:14.730 Hvis man er vant til at spise en 263 00:11:14.730 --> 00:11:16.050 helt anden kost, så skal der nogle andre 264 00:11:16.050 --> 00:11:17.450 enzymer til at nedbryde de her. 265 00:11:17.990 --> 00:11:18.970 Og det er sådan noget, man opbygger. 266 00:11:19.170 --> 00:11:21.670 Altså vanerne kommer og opbygges. 267 00:11:22.070 --> 00:11:22.630 Helt klart. 268 00:11:23.110 --> 00:11:25.370 Så det her problem med luft i maven. 269 00:11:25.730 --> 00:11:27.750 Dem, der er helt vegetar, har faktisk ikke 270 00:11:27.750 --> 00:11:29.170 noget særligt problem med luft i maven. 271 00:11:29.330 --> 00:11:31.350 Nej, og de kan sagtens bruge koga eller 272 00:11:31.350 --> 00:11:32.430 udblydningsvandet. 273 00:11:32.430 --> 00:11:35.230 Der trænger jo også vitaminer ud i udblydningsvandet. 274 00:11:35.330 --> 00:11:37.210 Så man kan sagtens bruge det. 275 00:11:38.150 --> 00:11:39.630 Men vi hælder det fra her. 276 00:11:40.130 --> 00:11:41.390 Jeg har lige taget noget karry her. 277 00:11:41.630 --> 00:11:44.110 Og der skal bruges cirka en god teskefuld. 278 00:11:44.670 --> 00:11:48.210 Og det skal ned i denne her margarine. 279 00:11:48.310 --> 00:11:50.410 En lilleskefuld margarine skal der bruges til. 280 00:11:51.110 --> 00:11:53.310 Og så skal det sådan lige brændes af 281 00:11:53.310 --> 00:11:53.690 en gang. 282 00:11:54.930 --> 00:11:56.370 Og nu er den ikke helt varm nok, 283 00:11:56.430 --> 00:11:57.610 men det bliver den meget hurtigt. 284 00:11:57.630 --> 00:11:58.610 Det bliver den i hvert fald til at 285 00:11:58.610 --> 00:12:00.310 have fået skåret grøntsagerne ud. 286 00:12:00.930 --> 00:12:02.910 Påren vi har her, der synes jeg det 287 00:12:02.910 --> 00:12:03.370 er vigtigt. 288 00:12:03.510 --> 00:12:04.770 Nu er der ikke så meget top på 289 00:12:04.770 --> 00:12:05.210 denne her. 290 00:12:05.590 --> 00:12:07.410 Men det er vigtigt at pointere, at man 291 00:12:07.410 --> 00:12:08.470 kan sagtens bruge toppen. 292 00:12:08.930 --> 00:12:11.470 Toppen på en påre, den er smadret velsmagende. 293 00:12:12.710 --> 00:12:14.250 Og den er fuld af vitaminer. 294 00:12:14.630 --> 00:12:15.790 Den er en hel smule bæsk, men når 295 00:12:15.790 --> 00:12:17.970 man bruger den i samme kogte retter, ja, 296 00:12:18.010 --> 00:12:19.570 så kan det sagtens lade sig gøre at 297 00:12:19.570 --> 00:12:20.130 bruge den med. 298 00:12:21.310 --> 00:12:23.790 Nu kan man jo rense påren på mange 299 00:12:23.790 --> 00:12:24.110 måder. 300 00:12:24.410 --> 00:12:27.450 Nogle de tager en kniv fra bunden her, 301 00:12:27.590 --> 00:12:29.430 og så skærer de op på to leder. 302 00:12:29.430 --> 00:12:30.490 Og så kan man skille den af og 303 00:12:30.490 --> 00:12:30.890 skølle den. 304 00:12:31.390 --> 00:12:33.110 Men jeg plejer gerne at gøre det, at 305 00:12:33.110 --> 00:12:34.150 jeg skærer toppen af. 306 00:12:34.810 --> 00:12:37.370 Og så bliver den bare hakket ganske fint. 307 00:12:39.370 --> 00:12:42.290 Og så putter man kun det øverste af 308 00:12:42.290 --> 00:12:44.050 påren i vand og skøller den. 309 00:12:45.270 --> 00:12:47.370 Fordi resten af stengen her, den er jo 310 00:12:47.370 --> 00:12:48.270 helt ren og fint. 311 00:12:48.390 --> 00:12:49.790 Så den behøver man egentlig ikke at skølle. 312 00:12:49.870 --> 00:12:52.070 Den kan man bare hakke som den er. 313 00:12:52.490 --> 00:12:55.770 Og du har renset lidt champignon og noget 314 00:12:55.770 --> 00:12:56.170 andet der. 315 00:12:56.170 --> 00:12:58.610 Det kan være, at du lige kan... 316 00:12:59.090 --> 00:13:00.510 Vi kan lige tage det her på over. 317 00:13:01.430 --> 00:13:03.070 Du har en skål her, kan jeg se. 318 00:13:04.170 --> 00:13:04.290 Sådan. 319 00:13:05.790 --> 00:13:08.170 Og så bliver vi lige færdige med at 320 00:13:08.170 --> 00:13:08.370 skølle. 321 00:13:10.870 --> 00:13:12.550 Ja, vi skal også have lidt gulerodder i 322 00:13:12.550 --> 00:13:12.850 retten. 323 00:13:12.910 --> 00:13:15.470 Og vi tager gulerodden og skærer op på 324 00:13:15.470 --> 00:13:16.070 den lange led. 325 00:13:16.590 --> 00:13:19.450 Og så snitter vi den i skiver, som 326 00:13:19.450 --> 00:13:20.190 jeg viser her. 327 00:13:22.670 --> 00:13:25.430 Grøntsager indeholder 70-80 procent vand. 328 00:13:25.430 --> 00:13:28.670 Det vil sige, at de værdige grøntsager er 329 00:13:28.670 --> 00:13:29.450 lave. 330 00:13:30.250 --> 00:13:31.490 Så det er god slankemad. 331 00:13:32.010 --> 00:13:34.390 Der er også masser af fibrer i grøntsagerne, 332 00:13:34.590 --> 00:13:36.070 som mætter godt. 333 00:13:36.330 --> 00:13:38.110 Det er godt for fordøjelsen. 334 00:13:39.110 --> 00:13:40.790 Så det er bare med at benytte sig 335 00:13:40.790 --> 00:13:41.850 af alle de grøntsager, der er. 336 00:13:41.930 --> 00:13:43.610 Det er også en god måde at variere 337 00:13:43.610 --> 00:13:44.370 retterne på. 338 00:13:44.710 --> 00:13:45.730 Og der er jo lavt fedtindhold. 339 00:13:46.450 --> 00:13:48.630 Men det dispenserer vi selvfølgelig for ved at 340 00:13:48.630 --> 00:13:51.650 stege det lidt her i lidt margarine. 341 00:13:51.650 --> 00:13:53.610 Jeg synes, det er vigtigt at nævne, at 342 00:13:53.610 --> 00:13:55.230 fedtstof har jo den her egenskab til at 343 00:13:55.230 --> 00:13:56.390 binde aromastoffer. 344 00:13:56.770 --> 00:13:59.310 Så derfor bruger man ofte for meget fedt. 345 00:13:59.870 --> 00:14:00.830 Det giver maden velsmag. 346 00:14:01.430 --> 00:14:02.710 Men det skal man passe meget på. 347 00:14:03.030 --> 00:14:04.670 Fordi man kan sagtens få bundet de her 348 00:14:04.670 --> 00:14:06.590 smagsstoffer i en lille smule fedt. 349 00:14:06.690 --> 00:14:07.490 Man behøver ikke så meget. 350 00:14:07.970 --> 00:14:10.870 Og det prøver vi at begrænse med brugen 351 00:14:10.870 --> 00:14:11.730 af de her fedtstoffer. 352 00:14:12.590 --> 00:14:14.190 Nu fik jeg snittet resten af porren. 353 00:14:14.290 --> 00:14:15.770 Og så skal vi lige have lidt sjampioner 354 00:14:15.770 --> 00:14:16.790 snittet også. 355 00:14:16.790 --> 00:14:19.930 Ja, mens du smitter dem, så vil jeg 356 00:14:19.930 --> 00:14:22.330 gå i gang med at lave noget tilbehør. 357 00:14:23.190 --> 00:14:25.190 Som tilbehør til den her ret har vi 358 00:14:25.190 --> 00:14:26.290 valgt at bruge bulgur. 359 00:14:27.610 --> 00:14:31.790 Og bulgur det er forkop knust hvede. 360 00:14:32.690 --> 00:14:36.010 Og de fleste af skalddelen er på hveden. 361 00:14:36.590 --> 00:14:38.210 Det vil sige, at vi igen har et 362 00:14:38.210 --> 00:14:39.930 fiberrigt produkt. 363 00:14:40.170 --> 00:14:42.270 Der er faktisk lige så mange fiber i 364 00:14:42.270 --> 00:14:43.850 bulgur som i de brune ris. 365 00:14:47.430 --> 00:14:50.650 Så vi har taget to del vand og 366 00:14:50.650 --> 00:14:52.150 sat over at koge. 367 00:14:52.830 --> 00:14:54.950 Og for at give bulguren lidt mere smag, 368 00:14:55.090 --> 00:14:58.990 så bruger vi noget af Luthanas urte grøntsagsbouillon. 369 00:15:00.590 --> 00:15:03.350 Og man kan godt bruge rigeligt, fordi bulguren 370 00:15:03.350 --> 00:15:04.450 tager en del af smagen. 371 00:15:05.530 --> 00:15:06.890 Og så skal du også lige sige, at 372 00:15:06.890 --> 00:15:08.170 den bouillon der er ikke noget salt i. 373 00:15:08.410 --> 00:15:08.690 Nej. 374 00:15:08.870 --> 00:15:10.230 Det er faktisk bare et sørgt grøntsag. 375 00:15:10.530 --> 00:15:11.950 Så der er kun det naturlige salt, som 376 00:15:11.950 --> 00:15:12.230 den holder i. 377 00:15:12.230 --> 00:15:15.190 Ja, der er lavet forskellige undersøgelser, som tyder 378 00:15:15.190 --> 00:15:17.790 på, at salt kan være med til at 379 00:15:17.790 --> 00:15:19.050 give for højt blodtryk. 380 00:15:19.810 --> 00:15:21.790 Så det er godt at spare på saltet. 381 00:15:22.770 --> 00:15:24.810 Så nu har jeg hældt grøntsagerne i gryden 382 00:15:24.810 --> 00:15:25.110 her. 383 00:15:25.930 --> 00:15:27.310 Og så kan jeg lige give et lille 384 00:15:27.310 --> 00:15:29.430 tips, at hvis man er kommet til at 385 00:15:29.430 --> 00:15:31.930 gøre det her olie- eller karryblanding lidt 386 00:15:31.930 --> 00:15:32.350 for varmt. 387 00:15:33.010 --> 00:15:33.990 Så er det en god idé at tage 388 00:15:33.990 --> 00:15:35.690 en lille bitte smule vand og hælde i. 389 00:15:36.650 --> 00:15:37.790 Sammen med grøntsagerne. 390 00:15:37.790 --> 00:15:39.470 Så sker det nemlig det, at vandet er 391 00:15:39.470 --> 00:15:40.850 jo selvfølgelig tungere end olien, så det lægger 392 00:15:40.850 --> 00:15:42.410 sig ned, og så brænder det ikke på. 393 00:15:43.250 --> 00:15:44.870 Men i øvrigt vil der ske det ret 394 00:15:44.870 --> 00:15:46.730 hurtigt med den varme, der er på her, 395 00:15:46.970 --> 00:15:51.530 at vandet i grøntsagerne vil automatisk komme ud. 396 00:15:51.730 --> 00:15:53.890 Og så gør det, at den ikke brænder 397 00:15:53.890 --> 00:15:54.510 på retten. 398 00:15:55.610 --> 00:15:56.970 Og de skal så stå og snure her 399 00:15:56.970 --> 00:16:01.190 i 10 minutter til et kvarter. 400 00:16:02.810 --> 00:16:06.170 Og derefter så skal vi have butter beans 401 00:16:06.170 --> 00:16:06.470 i. 402 00:16:06.470 --> 00:16:09.070 Og dem har vi jo kogt på forhånd. 403 00:16:09.150 --> 00:16:10.070 De står i gryden her. 404 00:16:10.790 --> 00:16:13.050 Og det er en stor bønne, som er 405 00:16:13.050 --> 00:16:14.630 lidt melet i konsistensen. 406 00:16:15.210 --> 00:16:17.270 Men de smager ganske pragtfuldt, når de ligger 407 00:16:17.270 --> 00:16:20.270 i en grøntsagsblanding med en god smag i. 408 00:16:20.350 --> 00:16:22.330 Så har det en meget, meget lækker smag 409 00:16:22.330 --> 00:16:23.110 og konsistens. 410 00:16:26.210 --> 00:16:27.950 Berit, vi skulle jo også lave noget råkost. 411 00:16:28.210 --> 00:16:29.670 Ja, jeg er i gang med at skrive 412 00:16:29.670 --> 00:16:30.590 noget til dig her. 413 00:16:30.650 --> 00:16:31.290 Det er glimrende. 414 00:16:32.130 --> 00:16:32.530 Godt. 415 00:16:32.710 --> 00:16:35.330 Ja, og det er altid lækkert med noget 416 00:16:35.330 --> 00:16:36.070 ejsbærsalat. 417 00:16:36.190 --> 00:16:38.310 Det er sprødt og dejligt og har en 418 00:16:38.310 --> 00:16:38.890 god smag. 419 00:16:42.350 --> 00:16:44.530 Og mens det her står og snurer, så 420 00:16:44.530 --> 00:16:46.470 har vi jo rig anledning til at lave 421 00:16:46.470 --> 00:16:47.490 nogle af de andre ting, vi skal bruge 422 00:16:47.490 --> 00:16:47.890 i retten. 423 00:16:49.270 --> 00:16:51.470 Ejsbærsalat, den kan man plukke med hånden, men 424 00:16:51.470 --> 00:16:52.930 man kan også snitte den fint, som jeg 425 00:16:52.930 --> 00:16:54.050 gør her med kniven. 426 00:16:54.410 --> 00:16:56.510 Det giver en meget lækker effekt. 427 00:17:00.990 --> 00:17:01.390 Tomater. 428 00:17:01.690 --> 00:17:02.730 Åh, der er tomater også. 429 00:17:02.890 --> 00:17:03.430 Det er lækkert. 430 00:17:04.089 --> 00:17:05.810 Og så har du været flittig her op 431 00:17:05.810 --> 00:17:07.210 til udsendelsen, ved jeg, Berit. 432 00:17:07.470 --> 00:17:07.750 Ja. 433 00:17:07.970 --> 00:17:09.810 Du har været i gang med at spire. 434 00:17:10.589 --> 00:17:12.050 Og det synes jeg er lidt spændende. 435 00:17:12.390 --> 00:17:13.710 Det kan du måske fortælle lidt om. 436 00:17:13.950 --> 00:17:14.910 Det kan du tro, jeg kan. 437 00:17:15.710 --> 00:17:18.890 Der er mange, der opfatter det at spire 438 00:17:18.890 --> 00:17:20.630 bønner som utroligt besværligt. 439 00:17:21.349 --> 00:17:22.790 Man tror, man er nødt til at have 440 00:17:22.790 --> 00:17:25.490 spirekasser og diverse udstyr. 441 00:17:26.310 --> 00:17:28.590 Men egentlig er det meget enkelt. 442 00:17:32.090 --> 00:17:36.250 Hvis man har et syltetøjsglas og et fluenet 443 00:17:36.250 --> 00:17:39.110 eller et stykke nylonsprønt eller et stykke glas. 444 00:17:39.710 --> 00:17:41.830 Og en elastik, så har man faktisk, hvad 445 00:17:41.830 --> 00:17:42.390 man behøver. 446 00:17:43.770 --> 00:17:46.390 Man tager sådan nogle bønner og fylder i 447 00:17:46.390 --> 00:17:46.870 glasset. 448 00:17:46.970 --> 00:17:49.250 Og man skal passe på ikke at fylde 449 00:17:49.250 --> 00:17:52.510 glasset helt op, fordi bønnerne udvider sig meget. 450 00:17:54.850 --> 00:17:57.930 Så tager man fluenettet eller hvad man nu 451 00:17:57.930 --> 00:17:59.430 bruger og lægger over. 452 00:18:00.730 --> 00:18:01.350 Sådan. 453 00:18:01.710 --> 00:18:02.970 Og sætter en elastik på. 454 00:18:03.490 --> 00:18:04.950 Og fylder vand i glasset. 455 00:18:05.970 --> 00:18:08.810 Og man lader så bønnerne stå i blød 456 00:18:08.810 --> 00:18:10.050 en 6-12 timer. 457 00:18:11.090 --> 00:18:15.090 Så hælder man vandet fra og stiller glasset 458 00:18:15.090 --> 00:18:17.590 i et tørre stativ eller i en skål, 459 00:18:18.090 --> 00:18:19.290 så vandet kan løbe fra. 460 00:18:20.450 --> 00:18:23.570 Man fugter så bønnerne 2-3 gange om 461 00:18:23.570 --> 00:18:24.170 dagen. 462 00:18:24.870 --> 00:18:26.510 Og i løbet af en 3-5 dage, 463 00:18:26.690 --> 00:18:28.930 så har man nogle meget lækre og velsmagende 464 00:18:28.930 --> 00:18:29.310 bønner. 465 00:18:30.870 --> 00:18:31.670 Det lyder let. 466 00:18:32.610 --> 00:18:33.290 Ja, det er det også. 467 00:18:33.690 --> 00:18:34.470 Det er det, ja. 468 00:18:35.170 --> 00:18:37.710 Det er jo faktisk, det er jo utrolig 469 00:18:37.710 --> 00:18:38.390 billig mad, ikke? 470 00:18:38.690 --> 00:18:40.390 I stedet for, altså man køber jo en 471 00:18:40.390 --> 00:18:41.970 pakke bønner med 500 gram i, så lægger 472 00:18:41.970 --> 00:18:42.830 man dem i blød, så har man en 473 00:18:42.830 --> 00:18:43.150 kilo. 474 00:18:43.790 --> 00:18:44.750 Og koger dem, ikke? 475 00:18:44.850 --> 00:18:46.170 Men når man har spidet dem, så har 476 00:18:46.170 --> 00:18:47.090 man jo næsten 3 gange så meget. 477 00:18:47.110 --> 00:18:48.610 Ja, det udvider sig rigtig meget. 478 00:18:49.350 --> 00:18:52.250 Og bønner har sådan en mild og ærtelignende 479 00:18:52.250 --> 00:18:53.730 smag, og det vil sige, at de kan 480 00:18:53.730 --> 00:18:55.290 bruges i utrolig mange retter. 481 00:18:56.190 --> 00:18:59.750 Og de kan bruges som pålægger i alle 482 00:18:59.750 --> 00:19:01.490 salater og i burgers. 483 00:19:01.890 --> 00:19:03.870 Så børn synes ofte, det er sjovt at 484 00:19:03.870 --> 00:19:05.550 være med til at spire bønnerne. 485 00:19:06.330 --> 00:19:08.510 Og de kan også ofte godt lide at 486 00:19:08.510 --> 00:19:09.270 spise bønnerne. 487 00:19:09.690 --> 00:19:11.490 Så har man også sådan lidt forårsfornemmelse hele 488 00:19:11.490 --> 00:19:11.870 året, jo. 489 00:19:12.030 --> 00:19:12.770 Det har man, ja. 490 00:19:13.570 --> 00:19:16.750 Der var også noget med, forresten, det snakkede 491 00:19:16.750 --> 00:19:18.950 vi om forleden dag, at der er et 492 00:19:18.950 --> 00:19:20.450 meget stort C-vitaminhold i dem. 493 00:19:20.650 --> 00:19:21.130 Ja, det er der. 494 00:19:21.570 --> 00:19:23.030 Og der var jo noget med ham der 495 00:19:23.030 --> 00:19:23.810 James Cook. 496 00:19:24.950 --> 00:19:26.950 Jeg påstod, at det var citroner, de spiste 497 00:19:26.950 --> 00:19:28.110 de her folk, der var ude at sejle 498 00:19:28.110 --> 00:19:29.990 i gamle dage for at undgå skørebu. 499 00:19:30.350 --> 00:19:31.810 Men så sagde du, at det faktisk ikke 500 00:19:31.810 --> 00:19:32.410 var citroner. 501 00:19:32.850 --> 00:19:34.250 Nej, det gik man over til. 502 00:19:34.390 --> 00:19:36.910 Men det startede egentlig med bønnespire. 503 00:19:37.950 --> 00:19:40.850 Kaptajn James Cook blev jo meget berømt. 504 00:19:40.850 --> 00:19:43.250 Man så faktisk på det som lidt af 505 00:19:43.250 --> 00:19:46.830 et mirakel, fordi skørebu var virkelig en svøbe 506 00:19:46.830 --> 00:19:49.330 for de lange sørejser i 1800-tallet. 507 00:19:50.850 --> 00:19:53.170 Men James Cook var på en tre år 508 00:19:53.170 --> 00:19:56.450 lang sørejse, og han havde ikke et eneste 509 00:19:56.450 --> 00:19:58.350 dødsfald af skørebu på turen. 510 00:19:59.190 --> 00:20:02.950 Og det skyldes altså C-vitaminrige bønnespire. 511 00:20:03.530 --> 00:20:05.070 De har spist rigeligt af dem. 512 00:20:06.730 --> 00:20:09.090 Så det er en god idé med bønnespire. 513 00:20:11.950 --> 00:20:13.850 Okay, nu tror jeg, at vi er ved 514 00:20:13.850 --> 00:20:15.390 at være færdige med det her. 515 00:20:17.990 --> 00:20:20.110 Du havde noget fetaost, fordi det skal vi 516 00:20:20.110 --> 00:20:20.950 have i den her salat. 517 00:20:21.170 --> 00:20:23.690 Det smager jo prægtfuldt på uden bønnespire. 518 00:20:24.750 --> 00:20:26.310 Og de andre ting, der er i her. 519 00:20:28.490 --> 00:20:30.570 Det er sådan lidt græskorienteret salat. 520 00:20:33.210 --> 00:20:38.010 Vi har også nogle sorte oliven her, der 521 00:20:38.010 --> 00:20:38.990 smager også prægtfuldt. 522 00:20:38.990 --> 00:20:40.590 Så skal vi lige have hældt vandet fra. 523 00:20:47.560 --> 00:20:48.760 Og der skal vi også have nogle af 524 00:20:48.760 --> 00:20:49.080 dem i. 525 00:20:50.160 --> 00:20:53.620 Og de er jo meget flotte og dekorative, 526 00:20:53.740 --> 00:20:55.500 men derudover smager de også godt. 527 00:20:56.060 --> 00:20:58.040 Og de faktisk smager sundt, sådan nogle oliven 528 00:20:58.040 --> 00:20:58.240 her. 529 00:20:58.960 --> 00:21:01.920 Hvis ikke de har ligget alt for voldsomt 530 00:21:01.920 --> 00:21:03.460 i en lage, så er det et meget 531 00:21:03.460 --> 00:21:05.660 sundt og næringsrigtigt produkt. 532 00:21:07.340 --> 00:21:09.380 I forbindelse med kogning af bønner, så tror 533 00:21:09.380 --> 00:21:10.400 jeg også lige, at vi skal nævne, at 534 00:21:10.400 --> 00:21:12.140 hvis man har en trykkoge, så er det 535 00:21:12.140 --> 00:21:14.100 en god idé at bruge den til bønnerne. 536 00:21:15.080 --> 00:21:17.880 Fordi trykkogeren nedsætter kogetiden til en tredjedel. 537 00:21:19.840 --> 00:21:21.600 Så det er bare med at få trykkogeren 538 00:21:21.600 --> 00:21:22.020 i brug. 539 00:21:22.900 --> 00:21:24.560 Ja, det ender med, at det slet ikke 540 00:21:24.560 --> 00:21:25.420 tager tid at lave mad her. 541 00:21:25.440 --> 00:21:26.260 Ja, det er lige før. 542 00:21:26.880 --> 00:21:27.860 Det er jo noget med de her vaner, 543 00:21:27.940 --> 00:21:30.440 at man skal starte nogle nye vaner. 544 00:21:30.800 --> 00:21:33.100 Det er også noget med, at man ikke 545 00:21:33.100 --> 00:21:35.200 skal lave sin kost om fra en ene 546 00:21:35.200 --> 00:21:35.800 dag til den anden. 547 00:21:35.880 --> 00:21:38.000 Man skal sådan opbygge det over et stykke 548 00:21:38.000 --> 00:21:38.240 tid. 549 00:21:39.200 --> 00:21:40.840 Men en grøn dag om ugen, det kan 550 00:21:40.840 --> 00:21:42.000 næsten alle mennesker være med til. 551 00:21:42.860 --> 00:21:43.680 Det er jo en god idé. 552 00:21:44.180 --> 00:21:45.240 Nu er de her faktisk ved at være 553 00:21:45.240 --> 00:21:46.080 meget lækre. 554 00:21:47.700 --> 00:21:49.280 Og det kan være, at du vil skære 555 00:21:49.280 --> 00:21:50.520 lidt fritaverst ud til den der. 556 00:21:51.540 --> 00:21:53.060 Nej, det står herovre. 557 00:21:54.160 --> 00:21:54.980 Nu skal du se. 558 00:21:56.100 --> 00:21:57.460 Det er en ordentlig klods, vi har fået 559 00:21:57.460 --> 00:21:58.000 fat i her. 560 00:21:59.340 --> 00:21:59.780 Sådan. 561 00:22:00.400 --> 00:22:01.980 Og det skal jo bare skæres ud i 562 00:22:01.980 --> 00:22:03.100 fire kanter. 563 00:22:03.380 --> 00:22:03.480 Ja. 564 00:22:04.080 --> 00:22:05.400 En ting, jeg lige tror, vi skal nævne, 565 00:22:05.520 --> 00:22:09.100 det er, at ved en vegetarisk menu, så 566 00:22:09.100 --> 00:22:10.320 skal man ikke være bange for at komme 567 00:22:10.320 --> 00:22:11.680 til at mangle nogle stoffer. 568 00:22:12.220 --> 00:22:14.480 Specielt sådan nogle ting som aminosyre. 569 00:22:15.160 --> 00:22:15.600 Proteiner. 570 00:22:15.800 --> 00:22:16.480 Proteiner, ja. 571 00:22:16.960 --> 00:22:19.180 Det har folk snakket meget om, at man 572 00:22:19.180 --> 00:22:21.640 slet ikke kan få dækket sit proteinbehov på 573 00:22:21.640 --> 00:22:22.560 en vegetarisk brød. 574 00:22:23.180 --> 00:22:25.720 Men netop sådan en ting som bønner er 575 00:22:25.720 --> 00:22:27.640 meget rige hånden på protein. 576 00:22:29.700 --> 00:22:31.340 Og kornprodukter, nu har vi valgt at bruge 577 00:22:31.340 --> 00:22:33.080 gulgur, vi kan også bruge pris. 578 00:22:34.940 --> 00:22:38.020 Kombinationen af kornprodukter og bønneprodukter giver en meget 579 00:22:38.020 --> 00:22:41.020 fin sammensætning af proteiner. 580 00:22:41.160 --> 00:22:42.500 Så man skal ikke være bange for at 581 00:22:42.500 --> 00:22:43.520 komme til at mangle noget. 582 00:22:44.420 --> 00:22:45.900 Nej, og så kan man jo også sige, 583 00:22:46.160 --> 00:22:48.840 at der er masser af vitaminer og mineraler 584 00:22:48.840 --> 00:22:49.760 netop i grøntsaget. 585 00:22:49.780 --> 00:22:51.020 Så dem får man jo mange flere af. 586 00:22:51.820 --> 00:22:53.260 Så det er jo en god idé. 587 00:22:54.120 --> 00:22:57.280 Mindre fedt, flere af de gode kohlydrater, vitaminer, 588 00:22:58.100 --> 00:22:59.220 masser af mineraler. 589 00:23:00.080 --> 00:23:03.340 Så der er god fornuft i at bruge 590 00:23:03.340 --> 00:23:05.360 lidt flere grøntsager i kosten. 591 00:23:05.600 --> 00:23:06.940 Så skal vi have de bønnespirer i, ja. 592 00:23:09.120 --> 00:23:12.440 Og det her er jo de grønne mungbønner, 593 00:23:12.500 --> 00:23:13.160 du har brugt, kan jeg se. 594 00:23:13.380 --> 00:23:14.820 Ja, og de er meget gode at starte 595 00:23:14.820 --> 00:23:17.220 med, fordi de har en god smag og 596 00:23:17.220 --> 00:23:18.180 også er lettere at spire. 597 00:23:18.180 --> 00:23:19.980 Ja, det er jo dem. 598 00:23:20.540 --> 00:23:22.000 Nu er de ikke så store at spire. 599 00:23:22.200 --> 00:23:23.800 Men det er faktisk dem, man køber i 600 00:23:23.800 --> 00:23:25.160 forretningerne, når man køber bønnespirer. 601 00:23:26.380 --> 00:23:28.780 Almindelige bønnespirer er sådan nogle store, lange, saftige, 602 00:23:28.880 --> 00:23:29.400 sprøde nogle. 603 00:23:29.840 --> 00:23:30.960 Hvis man lader dem her ligge noget længere, 604 00:23:31.000 --> 00:23:32.020 så bliver de faktisk lige så store. 605 00:23:34.060 --> 00:23:35.300 Men man kan sagtens bruge dem, som de 606 00:23:35.300 --> 00:23:35.580 er her. 607 00:23:35.740 --> 00:23:37.000 Det er meget lækkert. 608 00:23:37.100 --> 00:23:38.280 Og så er der nogle linser her, kan 609 00:23:38.280 --> 00:23:38.880 jeg se også. 610 00:23:39.180 --> 00:23:40.900 De er også meget flotte, og de smager 611 00:23:40.900 --> 00:23:41.400 også godt. 612 00:23:43.260 --> 00:23:44.140 Det er jo spændende. 613 00:23:44.140 --> 00:23:46.960 Man skal lige læse på pakningen, når man 614 00:23:46.960 --> 00:23:49.260 skal til at spire bønner, om man kan 615 00:23:49.260 --> 00:23:51.240 bruge bønnerne, for det er ikke alle bønner, 616 00:23:51.320 --> 00:23:53.300 der ejer sig til at spire. 617 00:23:53.660 --> 00:23:57.580 Vi har hørt om nogle uheldige hendelser, hvor 618 00:23:57.580 --> 00:23:59.640 folk havde spiret nogle forkerte bønner, og så 619 00:23:59.640 --> 00:24:01.340 kan der altså være, at nogle bønner ikke 620 00:24:01.340 --> 00:24:03.060 er velegnede, for der dannes på mange af 621 00:24:03.060 --> 00:24:05.220 de her stoffer, der gør, at man får 622 00:24:05.220 --> 00:24:06.660 alt for meget luft i maven. 623 00:24:07.660 --> 00:24:09.600 Så man skal kun benytte de bønner, som 624 00:24:09.600 --> 00:24:10.940 er velegnede til spiring. 625 00:24:10.940 --> 00:24:14.460 Okay, nu har vi denne her råkostsalat, og 626 00:24:14.460 --> 00:24:16.420 denne her ret er faktisk også ved at 627 00:24:16.420 --> 00:24:16.840 være færdig. 628 00:24:16.940 --> 00:24:19.180 Vi skal lige have lidt urtesalt i, og 629 00:24:19.180 --> 00:24:22.220 der skal cirka en spiseskefuld i retten her. 630 00:24:22.940 --> 00:24:24.100 Og så skal vi lige have lidt creme 631 00:24:24.100 --> 00:24:28.260 fraiche og lidt fløde, 13. 632 00:24:29.500 --> 00:24:31.540 Det har du vist over i køleskabet. 633 00:24:32.380 --> 00:24:33.140 Det står der, ja. 634 00:24:33.280 --> 00:24:33.580 Godt. 635 00:24:34.300 --> 00:24:37.240 Man kan også bruge det, der hedder syrende 636 00:24:37.240 --> 00:24:37.700 fløde. 637 00:24:38.240 --> 00:24:43.120 Det er kun 9 procent fedtindhold i, men 638 00:24:43.120 --> 00:24:44.420 det kan man ikke få så mange steder. 639 00:24:44.700 --> 00:24:46.460 Vi har valgt denne her 18 procent creme 640 00:24:46.460 --> 00:24:48.240 fraiche, og den er også ganske glimmerende. 641 00:24:48.840 --> 00:24:51.580 Og der skal man have cirka et par 642 00:24:51.580 --> 00:24:54.740 deciliter i af den, og så skal der 643 00:24:54.740 --> 00:24:56.160 en kvart fløde 13 i. 644 00:25:01.700 --> 00:25:03.120 Og når man har kommet det her i, 645 00:25:04.220 --> 00:25:07.120 så skal vi jo ikke glemme den allervigtigste 646 00:25:07.120 --> 00:25:08.980 ingrediens, nemlig bønnerne. 647 00:25:14.190 --> 00:25:17.890 Se, nu får den sådan en dejlig flot 648 00:25:17.890 --> 00:25:19.530 konsistens, og så kommer det her i. 649 00:25:21.410 --> 00:25:23.430 Og så snakker vi også om forleden, at 650 00:25:23.430 --> 00:25:26.930 nu er der muligvis et vel stort fedtindhold 651 00:25:26.930 --> 00:25:27.370 i det her. 652 00:25:28.090 --> 00:25:30.590 Og man kan jo altså sagtens bruge lidt 653 00:25:30.590 --> 00:25:32.710 mælk i stedet for fløden her. 654 00:25:32.930 --> 00:25:34.250 Det er der ikke spor i vejen for. 655 00:25:34.950 --> 00:25:36.850 Men den bliver meget velsmagende på denne her 656 00:25:36.850 --> 00:25:37.090 måde. 657 00:25:38.250 --> 00:25:40.690 Og i øvrigt så kunne man også helt 658 00:25:40.690 --> 00:25:42.810 undgå at bruge fløde og creme fraiche. 659 00:25:42.810 --> 00:25:44.110 Hvis man kunne komme en lille smule citron 660 00:25:44.110 --> 00:25:45.370 i, så fik man en syrlig smag. 661 00:25:45.830 --> 00:25:48.390 Og så kan man jævne retten med lidt 662 00:25:48.390 --> 00:25:51.410 mel og vand, hvis man ønsker det. 663 00:25:52.030 --> 00:25:52.930 Det kan man godt gøre. 664 00:25:53.490 --> 00:25:57.170 Vi har de kogte bønner her, og de 665 00:25:57.170 --> 00:25:59.430 ser sådan ud, som vi kan se. 666 00:25:59.950 --> 00:26:01.770 De er kogt lidt ud, og det må 667 00:26:01.770 --> 00:26:02.510 de gerne være. 668 00:26:04.190 --> 00:26:05.810 Og så skal de ned i retten her, 669 00:26:05.970 --> 00:26:07.790 og så skal retten stå og trække i 670 00:26:07.790 --> 00:26:09.210 cirka fem minutter. 671 00:26:13.110 --> 00:26:15.930 Og så har vi en meget, meget lækker 672 00:26:15.930 --> 00:26:16.770 og velsmagende ret. 673 00:26:17.650 --> 00:26:19.870 Nu har vi jo valgt, som Berit har 674 00:26:19.870 --> 00:26:22.230 nævnt, at bruge bulgur til retten. 675 00:26:22.730 --> 00:26:23.970 Man kan jo også sagtens, da det er 676 00:26:23.970 --> 00:26:25.170 en karretret, bruge rist. 677 00:26:25.470 --> 00:26:26.490 Det er meget velegnet. 678 00:26:27.410 --> 00:26:29.290 Og når den nu har stået og trukket 679 00:26:29.290 --> 00:26:31.690 i fem minutter, så vil bønnerne have hjulpet, 680 00:26:31.790 --> 00:26:35.490 så de har jævnet melken her og fløden 681 00:26:35.490 --> 00:26:37.090 her en lille smule, så den bliver lidt 682 00:26:37.090 --> 00:26:37.510 tykkere. 683 00:26:38.170 --> 00:26:39.810 Men det gør ikke noget, at den er 684 00:26:39.810 --> 00:26:42.350 tyndflydende, fordi man kan bare hælde det over 685 00:26:42.350 --> 00:26:44.610 bulguren eller risen, så trænger det ned og 686 00:26:44.610 --> 00:26:46.250 giver smag til det, der ligger nedenunder. 687 00:26:47.570 --> 00:26:49.510 Nu har vi også snakket meget om den 688 00:26:49.510 --> 00:26:50.310 brune ris. 689 00:26:50.730 --> 00:26:53.090 Man kunne jo også bruge parabølgeris. 690 00:26:53.810 --> 00:26:56.310 Ved de parabølgeris, der har man stadig et 691 00:26:56.310 --> 00:27:00.030 stort vitamin- og mineralindhold, men man mangler 692 00:27:00.030 --> 00:27:01.130 altså fiberindhold. 693 00:27:01.970 --> 00:27:03.770 Det var bulguren, den har blivet lavet. 694 00:27:03.790 --> 00:27:04.970 Ja, og der har vi kogt noget i 695 00:27:04.970 --> 00:27:05.430 forvejen. 696 00:27:05.430 --> 00:27:07.450 Jeg tror, vi skal prøve at øse den 697 00:27:07.450 --> 00:27:08.130 her ret op. 698 00:27:13.550 --> 00:27:15.390 Vi kan jo tage en af de øser, 699 00:27:15.510 --> 00:27:15.710 der er her. 700 00:27:19.490 --> 00:27:26.170 Så har du øst bulguren op, og vi 701 00:27:26.170 --> 00:27:28.990 øser så denne her bønneret op ved siden 702 00:27:28.990 --> 00:27:29.210 af. 703 00:27:30.050 --> 00:27:30.410 Sådan. 704 00:27:31.790 --> 00:27:33.310 Hvis man nu kommer til at spilde, som 705 00:27:33.310 --> 00:27:35.010 jeg gjorde her, så tager man lige en 706 00:27:35.010 --> 00:27:36.890 serviette eller et stykke køkkenrulle og tørrer det 707 00:27:36.890 --> 00:27:37.230 af med. 708 00:27:42.410 --> 00:27:45.490 Så gør retten sig flot og ser pæn 709 00:27:45.490 --> 00:27:45.650 ud. 710 00:27:46.450 --> 00:27:46.810 Sådan. 711 00:27:50.630 --> 00:27:52.230 Hvis du øser op der, så kan jeg 712 00:27:52.230 --> 00:27:53.330 også øse en salat på. 713 00:27:53.370 --> 00:27:53.990 Det kan du gøre, ja. 714 00:27:59.210 --> 00:27:59.630 Så kan du spilde. 715 00:28:02.650 --> 00:28:03.050 Sådan. 716 00:28:05.130 --> 00:28:07.030 Og salat, det er lækkert. 717 00:28:07.650 --> 00:28:08.490 Meget, meget lækkert. 718 00:28:16.890 --> 00:28:18.450 Jeg tror, vi fristes til at tage brød. 719 00:28:18.510 --> 00:28:19.070 Jeg elsker brød. 720 00:28:19.210 --> 00:28:20.170 Det har du kommet på jo. 721 00:28:20.330 --> 00:28:21.110 Ja, det har jeg. 722 00:28:22.610 --> 00:28:23.690 Det er nemlig lækkert. 723 00:28:24.090 --> 00:28:25.530 Det giver en fantastisk god smag. 724 00:28:25.830 --> 00:28:26.130 Ja, det gør det. 725 00:28:26.390 --> 00:28:27.670 Det ser også flot ud. 726 00:28:28.550 --> 00:28:29.710 Ved du hvad, jeg tror faktisk, den er 727 00:28:29.710 --> 00:28:30.710 ved at være færdig. 728 00:28:32.150 --> 00:28:33.110 Det ser flot ud. 729 00:28:33.210 --> 00:28:34.010 Ja, det ser flot ud. 730 00:28:34.350 --> 00:28:36.090 Skal vi tage den over på bordet? 731 00:28:36.210 --> 00:28:36.310 Ja. 732 00:28:37.950 --> 00:28:39.110 Den er nemlig flot. 733 00:28:39.450 --> 00:28:40.750 Vi sætter den over på bordet. 734 00:28:47.370 --> 00:28:47.830 Sådan. 735 00:28:49.090 --> 00:28:50.130 Ja, det var lækkert. 736 00:29:11.010 --> 00:29:12.210 Yes, my boy. 737 00:29:14.830 --> 00:29:17.770 Ja, og vi skal også have noget lækkert 738 00:29:17.770 --> 00:29:18.430 til dessert. 739 00:29:19.130 --> 00:29:20.050 Nu er det jo selvfølgelig ikke noget, man 740 00:29:20.050 --> 00:29:20.970 skal spise til hverdag. 741 00:29:21.090 --> 00:29:22.670 Dessert er ikke hverdagsmad. 742 00:29:22.870 --> 00:29:23.070 Nej. 743 00:29:23.350 --> 00:29:24.990 Fordi som regel er der lidt for mange 744 00:29:24.990 --> 00:29:26.330 kalorier i dessert, til man skal spise det 745 00:29:26.330 --> 00:29:26.910 som hverdagsmad. 746 00:29:27.270 --> 00:29:30.310 Ja, og et af danskernes store problemer er 747 00:29:30.310 --> 00:29:32.170 jo netop, at man spiser for fedt og 748 00:29:32.170 --> 00:29:32.630 for sødt. 749 00:29:32.890 --> 00:29:33.590 Ja, det er rigtigt. 750 00:29:34.170 --> 00:29:35.330 Men vi har valgt en her, der ikke 751 00:29:35.330 --> 00:29:36.290 er så sød. 752 00:29:37.030 --> 00:29:38.730 Men der er altså noget piskefød i. 753 00:29:38.990 --> 00:29:39.950 Det er en jordbærmus. 754 00:29:40.830 --> 00:29:42.550 Og nu kan man begynde at få friske 755 00:29:42.550 --> 00:29:42.910 jordbær. 756 00:29:42.910 --> 00:29:44.610 Man kan også sagtens bruge frosne. 757 00:29:45.270 --> 00:29:46.830 Men når man nu kan få de friske, 758 00:29:46.870 --> 00:29:47.750 så har vi altså valgt det. 759 00:29:48.330 --> 00:29:50.110 Og vi har pisket det bløde. 760 00:29:50.230 --> 00:29:55.430 Den skal lige have en lille smule til. 761 00:29:59.010 --> 00:29:59.370 Sådan. 762 00:29:59.930 --> 00:30:00.990 Den skal være sådan... 763 00:30:00.990 --> 00:30:02.350 Ej, den skal have en lille smule til. 764 00:30:08.570 --> 00:30:08.930 Sådan. 765 00:30:08.930 --> 00:30:11.390 Den skal være sådan, at den lige kan 766 00:30:11.390 --> 00:30:11.950 forme sig. 767 00:30:13.270 --> 00:30:13.710 Okay. 768 00:30:15.130 --> 00:30:17.350 Og der er brugt en kvart liter piskefød 769 00:30:17.350 --> 00:30:17.790 i den her. 770 00:30:17.910 --> 00:30:18.970 Kan du lige tage dem der? 771 00:30:19.690 --> 00:30:22.150 Og så har vi taget noget jordbærgrød. 772 00:30:24.310 --> 00:30:26.590 Og det kommer man rådt og brutalt ned 773 00:30:26.590 --> 00:30:27.490 i den her flødeskum. 774 00:30:28.970 --> 00:30:29.410 Sådan. 775 00:30:30.490 --> 00:30:32.110 Nu, det er en købt jordbærgrød. 776 00:30:32.330 --> 00:30:33.710 Og de er ofte meget søde. 777 00:30:33.770 --> 00:30:35.250 Det skal gå hurtigt. 778 00:30:35.370 --> 00:30:36.150 Ja, det er rigtigt. 779 00:30:36.150 --> 00:30:36.930 Det gør jeg også. 780 00:30:37.530 --> 00:30:38.850 Det er også derfor, at jeg har skåret 781 00:30:38.850 --> 00:30:39.530 de her jordbær. 782 00:30:40.190 --> 00:30:41.010 Det er sgu hurtigt. 783 00:30:41.490 --> 00:30:42.590 De dem skal man jo selvfølgelig tage. 784 00:30:42.710 --> 00:30:43.770 Nu har vi jo skyllet nogle her. 785 00:30:44.190 --> 00:30:45.890 Dem skærer man bare i... 786 00:30:45.890 --> 00:30:47.110 Kan man se det, hvis jeg står her? 787 00:30:48.730 --> 00:30:51.110 Der kan man lige skære dem en gang 788 00:30:51.110 --> 00:30:52.350 på den led og en gang på den 789 00:30:52.350 --> 00:30:52.510 led. 790 00:30:52.930 --> 00:30:54.290 Og så får man fire stykker. 791 00:30:54.450 --> 00:30:54.850 Vil du have to? 792 00:30:55.210 --> 00:30:56.450 Det smager godt. 793 00:30:59.770 --> 00:31:01.310 Nå, men det var slet ikke det, vi 794 00:31:01.310 --> 00:31:01.530 skulle. 795 00:31:02.410 --> 00:31:03.450 Vi skal blande denne her. 796 00:31:04.930 --> 00:31:06.810 Og der kan man se, at den får 797 00:31:06.810 --> 00:31:09.270 sådan nogle flotte røde striber. 798 00:31:11.430 --> 00:31:14.950 Og når den er blevet sådan nogenlunde blandet, 799 00:31:15.810 --> 00:31:18.470 så fylder vi de her lækre jordbær i. 800 00:31:18.870 --> 00:31:21.250 Og der er faktisk to bakker jordbær her 801 00:31:21.250 --> 00:31:21.390 i. 802 00:31:22.590 --> 00:31:24.830 Men det svarer cirka til en pose frossen 803 00:31:24.830 --> 00:31:25.590 jordbær. 804 00:31:26.970 --> 00:31:28.710 Og det kan man altså sagtens bruge. 805 00:31:29.410 --> 00:31:31.530 Så har jeg ristet nogle mandler. 806 00:31:34.630 --> 00:31:37.610 Nogle almindelige mandler, som er blevet hakket lidt. 807 00:31:37.770 --> 00:31:38.770 Og så bliver de ristet på en tør 808 00:31:38.770 --> 00:31:40.290 pande, så de bliver sådan lidt gyldne. 809 00:31:41.090 --> 00:31:42.350 Og dem skal vi også lige have lidt 810 00:31:42.350 --> 00:31:42.690 i af. 811 00:31:43.510 --> 00:31:45.530 Den her mus kan også faktisk bruges som 812 00:31:45.530 --> 00:31:47.090 en meget lækker lavkagegren. 813 00:31:47.730 --> 00:31:48.370 Ja, det kan den. 814 00:31:48.710 --> 00:31:49.250 Det er rigtigt. 815 00:31:53.060 --> 00:31:54.880 Så enkelt og hurtigt kan man lave en 816 00:31:54.880 --> 00:31:55.200 dessert. 817 00:31:55.800 --> 00:31:56.500 Det er jo herligt. 818 00:31:56.600 --> 00:31:58.900 Men altså har man noget jordbærgrød, man selv 819 00:31:58.900 --> 00:32:00.960 har lavet, så kan man få den mindre 820 00:32:00.960 --> 00:32:01.840 sød på den måde. 821 00:32:01.980 --> 00:32:02.500 Ja, det er klart. 822 00:32:02.920 --> 00:32:03.580 Det er en god idé. 823 00:32:04.600 --> 00:32:05.040 Sådan. 824 00:32:05.260 --> 00:32:06.020 Nu er den færdig. 825 00:32:06.660 --> 00:32:08.420 Og så skal vi lige have de her 826 00:32:08.420 --> 00:32:09.060 mandler med. 827 00:32:10.200 --> 00:32:11.820 Så tager vi dem op i de her 828 00:32:11.820 --> 00:32:12.240 glas. 829 00:32:12.900 --> 00:32:18.260 Og vi gør det med lidt andagt, fordi 830 00:32:18.260 --> 00:32:20.240 der er friske jordbær i, hva'? 831 00:32:22.160 --> 00:32:23.080 Skal de have så meget? 832 00:32:23.320 --> 00:32:24.040 Ja, de skal. 833 00:32:24.160 --> 00:32:24.680 Ja, det skal de. 834 00:32:25.240 --> 00:32:25.840 Det er lækkert. 835 00:32:28.460 --> 00:32:28.900 Sådan. 836 00:32:29.480 --> 00:32:32.400 Så tager vi frisk jordbær og sætter det 837 00:32:32.400 --> 00:32:32.880 på toppen. 838 00:32:33.000 --> 00:32:33.220 Sådan. 839 00:32:33.620 --> 00:32:34.720 Det er nemlig flot. 840 00:32:36.200 --> 00:32:37.860 Og så skal den også lige have et 841 00:32:37.860 --> 00:32:39.240 par af de her ristede mandler. 842 00:32:39.620 --> 00:32:40.020 Sådan. 843 00:32:40.460 --> 00:32:41.040 Og lidt citronmelisse. 844 00:32:41.040 --> 00:32:42.200 Og lidt citronmelisse, ja. 845 00:32:43.400 --> 00:32:45.280 Så tager vi nemlig resten og fylder i 846 00:32:45.280 --> 00:32:45.920 skålen her. 847 00:32:49.880 --> 00:32:51.460 Og den pynter vi også. 848 00:32:56.230 --> 00:32:56.630 Sådan. 849 00:32:57.890 --> 00:32:59.650 Og man kan sådan lige ryste den lidt. 850 00:32:59.810 --> 00:33:01.490 Så skal vi have et jordbær der også, 851 00:33:01.670 --> 00:33:01.770 ja. 852 00:33:01.790 --> 00:33:03.090 Der kan vi tage et par stykker i. 853 00:33:03.230 --> 00:33:03.930 Ja, sådan. 854 00:33:04.550 --> 00:33:05.590 Og så lidt af det her. 855 00:33:08.330 --> 00:33:08.770 Sådan. 856 00:33:08.930 --> 00:33:09.890 Det er bare lækkert, du. 857 00:33:10.570 --> 00:33:12.210 Og så sætter vi sken her i. 858 00:33:13.590 --> 00:33:16.430 Og så er det et lækkert dessert. 859 00:33:18.010 --> 00:33:20.030 Vi sætter skålen i midten her for at 860 00:33:20.030 --> 00:33:21.070 skærpe appetiten lidt. 861 00:33:21.670 --> 00:33:23.410 Og så sætter vi de her flotte her. 862 00:33:24.370 --> 00:33:27.370 Og så har vi fundet en smudge. 863 00:33:27.830 --> 00:33:29.610 Vi har fundet sådan en rød druesaft, og 864 00:33:29.610 --> 00:33:30.670 det smager godt til. 865 00:33:30.890 --> 00:33:32.390 Den er ret kraftig i smagen. 866 00:33:33.050 --> 00:33:34.010 Den er også alkoholfri. 867 00:33:34.680 --> 00:33:36.310 Så man kan stadigvæk køre hjem bagefter. 868 00:33:37.950 --> 00:33:38.650 Sådan. 869 00:33:41.750 --> 00:33:42.450 Velbekomme. 870 00:35:36.100 --> 00:35:37.240 Tilbage igen kl. 871 00:35:37.360 --> 00:35:39.000 20.05 med en programoversigt.
Serie
Dato udgivet
Emneord
Metainformation for administratorer
Faustnr
9 648 546 8
Varighed tidskode
00:42:00:00
Varighed sekunder
2520
Båndnummer
1348
DK5
Cirka
Afbrudt
Import må ikke længere overskrive dette
Afbrudt
Video er online
Tilsluttet
Kommentarer